Zırhı bıçak gibi olan bir dinozor türü keşfedildi

İngiltere'nin güney kıyısındaki Wight Adası'nda zırh olarak bıçak benzeri sivri uçlara sahip yeni bir dinozor türü keşfedildi.

Vectipelta barretti olarak adlandırılan bu dinozor araştırmacılara göre 142 yıldır adada bulunan ilk zırhlı dinozor ya da ankilozor.

Müze, dinozorun 145-100.5 milyon yıl önce Erken Kretase döneminde yaşamış olabileceğini söylüyor.

Dünya çapında bu döneme ait çok az fosil bulunuyor ve bazılarına göre bu fosiller, kendisinden önce gelen Jura döneminin sonunda kitlesel bir yok oluş yaşandığını gösteriyor. Müze, dünyanın diğer bölgelerinde Erken Kretase dönemine ait fosil kayıtlarının eksikliği göz önüne alındığında, Wight Adası'nın neler olduğunu anlamamız açısından hayati önem taşıdığı görüşünde.

Yeni tür, daha önce adada yaşadığı bilinen tek ankilozor olan Polacanthus foxii'den boyun ve sırt omurlarının yanı sıra leğen kemiği ve çivili zırhındaki farklılıklarla da ayrılıyor.

Ancak yeni türün Çin’de keşfedilen Ankylosaurs ailesinden türlere yakın benzerlikler göstermesi, Vectipelta Barretti’nin kretase döneminde Avrasya’da hareketli olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Dinozora, 20 yıldır müzede çalışan Profesör Paul Barrett'in adı verildi. Ekip önemli bir dinozor fosili kaynağı olan Wight Adası'nda gelecekte daha fazla yeni tür keşfedileceğine inanıyor.

Haziran 2022'de bilim insanları adada iki bacaklı ve timsah benzeri bir yüze sahip yırtıcı bir dinozor olan spinosaurid kalıntılarını tespit etmişti. Uzunluğu 10 metreden fazla olan birkaç ton ağırlığındaki bu dinozor, Avrupa'nın en büyük kara avcılarından biriydi.

Sonraki Haber

Forum