Zıplayan robot Grace, Ay'ın karanlık kraterlerini fethedecek
NASA'nın Ticari Ay Yük Hizmetleri (CLPS) girişiminin bir parçası olarak Ay'a gidecek olan zıplayan robot Grace, Ay'ın güney kutbuna yakın, sürekli gölgede kalan kraterlerde su ve diğer kaynakları arayacak. Bu görev, Ay'da kullanılan ilk zıplayan araştırma robotu olacak.
Ay’ın en karanlık derinliklerinde görev yapacak ve güney kutbuna yakın, sürekli gölgede kalan kraterlerin daha önce hiç görülmemiş görüntülerini yakalayacak olan zıplayan robot Grace tanıtıldı.
Houston merkezli Intuitive Machines girişimi, NASA’nın Ticari Ay Yük Hizmetleri (CLPS) girişiminin bir parçası olarak Ay’a ikinci görevini fırlatmaya hazırlanıyor. Şirketin Ay iniş aracı, 26 Şubat’ta başlayacak dört günlük bir fırlatma penceresi sırasında bir SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak. Athena adlı iniş aracı, Ay’ın Güney Kutbu yakınlarındaki Mons Mouton platosunu hedefliyor. Athena, Ay yüzeyine başarılı bir iniş yaparsa, yakındaki bir kratere atlayacak ve sonra geri zıplayacak olan Grace adlı bir Mikro-Nova robotu da dahil olmak üzere yüklerini açacak.
Grace, erişilebilir programlamayı savunan öncü matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Grace Hopper’ın adını taşıyor. Ancak Grace, Ay’ın yüzeyinde zıplamak üzere tasarlanmış itici bir insansız hava aracı. Micro-Nova zıplayıcısı, her biri farklı bir irtifada olmak üzere toplam beş zıplama gerçekleştirecek. Grace, sahip olduğu iticileri kullanarak Ay yüzeyinde kendini iterek giderek daha yükseğe zıplayacak ve üçüncü zıplamada 100 metreye ulaşacak. Daha sonra sürekli gölgede duran bir kratere doğru zıplayarak ilerleyecek.
Space.com’un bildirdiğine göre, Intuitive Machines’in uzay sistemleri kıdemli başkan yardımcısı Trent Martin, Grace’in Athena’nın iniş alanına yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan ve yaklaşık 20 metre derinlikte olan Krater H’yi hedeflediğini söyledi. Grace oradayken kraterde su ve diğer kaynakları arayacak ve yerleşik kameralarıyla bazı fotoğraflar çekecek. Robot, Ay’da ilk 4G/LTE ağını oluşturmayı amaçlayan Nokia’nın Ay Yüzeyi İletişim Sistemi’ni kullanarak Athena ile iletişimi sürdürecek.
Bu zıplayan robot, yüzeye geri zıplamasını gerçekleştirmeden önce krater tabanında yaklaşık 45 dakika geçirmek üzere tasarlandı. Robotun yapacağı araştırmalar, uçan bir dronla daha kolay yapılabilecek gibi görünse de, aslında Dünya atmosferinin dışında uçmak o kadar kolay değil. Perseverance keşif aracı ile birlikte Mars’ı keşfeden Ingenuity, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde kısa süreli uçuşlar gerçekleştirdi. Ancak Ay’da durum biraz daha farklı ve ince atmosferi nedeniyle uçan bir araç kullanmak Mars’a göre bile çok daha zor.
Grace, zıplayan bir araştırma robotu olarak türünün ilk örneği olsa da, Ay’da kullanılan son zıplayan robot olmayacak. Benzer şekilde Çin de 2026'da fırlatılması planlanan Chang'e 7 göreviyle Ay’a zıplayan bir robot göndermeyi planlıyor.