Zamanda yolculuk artık mümkün mü?
Son dönemlerin en büyük keşfi; yerçekimsel dalgalar zaman yolculuğunu mümkün hâle mi getiriyor?
Bilim insanları, Albert Einstein tarafından bundan yaklaşık 100 yıl önce öngörülen; uzay-zamanda dalgalanmalar yaratan yerçekimsel dalgaların varlığını doğruladılar. Fizikte bir devrim yaratan söz konusu keşif son yılların hatta belki de son yüzyılın en büyük bilim olaylarından biri olarak nitelendiriliyor.
LIGO (Lazer İnterferometre Yerçekimi Dalgası Gözlemevi) tarafından, çarpışan iki kara deliğin uzay-zamanda yarattığı dalgalanmaların tespit edilmesiyle gerçekleşen keşif geçtiğimiz gün duyurulmadan önce doğruluğundan tam olarak emin olunana kadar birçok incelemeye tabi tutuldu. Uzay-zaman dokusunda dalgalanmalar yarattığı tespit edilen bu yerçekimsel dalgaların bundan 1,3 milyar yıl önce çarpışarak birleşmesini sonucunda oluştuğu belirtiliyor. 1,3 milyar yıl önce gerçekleşen bu hadise de Dünya'daki bir gözlemevi tarafından 14 Eylül 2015'te tespit ediliyor.
Evrenin yapısına ve nasıl işlediğine dair bize yepyeni bir anlayış ve bakış açısı sunma potansiyeli taşıyan bu bilgi popüler kültürün kadim sorusunu da yeniden akıllara getiriyor: Artık zamanda yolculuk yapabilecek miyiz? Bu aslında gerçekten de bu keşifle birlikte yeniden ele alınabilecek gibi duran bir soru. Zira yıldızlar, kara delikler, gezegenler ve diğer kozmik objelerin evrenin dokusunu bu şekilde eğip bükerek dalgalanmalar yaratması hakkında daha fazla şey öğrendikçe zamanda yolculuğua dair de yeni şeyler öğrenmemiz mümkün olabilir.
Bilim insanları bu konuyla ilgili şu aşamada farklı yaklaşımlara sahipler. Bilim kurgu filmi Interstellar'ın bilimsel danışmanlığını da yapan, LIGO'nun kurucularından Kip Thorne'a göre bu dalgaların tespit edikmesi zaman yolculuğu konusunda bize yardımcı olmayacak.
Diğer yandan ünlü fizikçi Brian Greene ise bunun, uzay ve zamanı tamamen yeni bir biçimde keşfetmemize olanak tanıyacağını ve ileride zaman yolculuğuna giden kapıları bile açabileceğini belirtiyor.