Youtube'da yapay zeka zamanı: Akış devi, sanatçıların sesini taklit edebilen bir yapay zeka aracı geliştiriyor
Youtube, sanatçıların sesini taklit edebilen bir yapay zeka aracı üzerinde çalışıyor. Ancak şu an tartışılan pek çok konu var ve bunlardan biri de sanatçılara nasıl ödeme yapılacağı.
YouTube içerik oluşturucuları, yakın bir zamanda gerçekten ünlü müzisyenler tarafından söylenmiş gibi görünen müzikleri platforma yükleyebilir. Billboard ve Bloomberg'e göre video paylaşım platformu, kayıt yapan sanatçıların sesini taklit edebilen bir yapay zeka aracı geliştiriyor. Platform bu özelliği, Eylül ayında düzenlenen Made On YouTube etkinliğinde tanıtmayı umuyordu; etkinlikte yeşil ekran da dahil olmak üzere diğer yapay zeka destekli içerik oluşturucu araçlarını da tanıtmıştı. Belli ki bu plan gerçekleşmedi ve bunun nedeni kayıt şirketleriyle pazarlık yapmanın zaman almasıydı. Ne de olsa bu teknoloji yeni ve öncelikle yanıtlanması gereken pek çok soru var.
Billboard'un söylediğine göre hala üzerinde çalışılan en önemli konulardan biri para kazanmanın nasıl işleyeceği. Sanatçılara YouTube'un yapay zeka modelini beslediği müzik için mi yoksa yapay zeka aracı kullanılarak yapılan içerik için mi ödeme yapılacağı belli değil. Ayrıca, YouTube'un yapay zekasını eğitmek için kullanılan müzikleri için şarkı yazarlarına nasıl ödeme yapacağı da belirsiz. Kayıt şirketlerinin de yapay zeka modelinin nasıl eğitileceği ve sanatçıların bu modele dahil olma ya da olmama konusunda nasıl bir yetkiye sahip olacakları konusunda soruları olduğu bildiriliyor. Bu araç ortaya çıkarsa, çıktığında YouTube ilk olarak belirli bir grup içerik oluşturucuya, katılmayı tercih eden sanatçıların seslerine erişim vererek beta testi yapmayı planlıyor.
Görüşmeler zaman alsa da, kaynaklara göre kayıt şirketleri YouTube'un fikrine sıcak bakıyor. Bunun nedeni, müzikte yapay zeka kullanımını kaçınılmaz olarak görmeleri ve YouTube'un teklif ettiği gibi lisans anlaşmalarına karşı çıkmaları halinde geride kalmaktan endişe etmeleri. YouTube zorlu bir yolda yürüyor ve müzikte üretken yapay zeka kullanımını keşfetme arayışında yasal sorunlara karşı kendini hazırlaması gerekebilir. Örneğin OpenAI, aralarında John Grisham ve George R.R. Martin'in de bulunduğu bir grup yazar tarafından, romanlarını geniş dil modelini eğitmek için kullandığı iddiasıyla dava edilmişti.