YouTube'a şok karar!
Alman mahkemesinin verdiği yeni YouTube kararı, Google için tam bir hüsran oldu!
Alman müzik yapımcıları derneği GEMA, YouTube'a "telif hakkı korunan şarkıları yeterince engelleyemediği" iddiasıyla dava açtı. YouTube, video paylaşılan basit bir platform olduklarını ve kullanıcıların ürettiği içeriklerden sorumlu tutulamayacağını savunurken, Hamburg Bölge Mahkemesi, Cuma günü tam tersi bir karar verdi ve telif hakkı ihlalleri hakkında bilgilendirildiği sürece sitenin sorumlu tutulabileceğini söyledi.
Bununla yetinmeyen mahkeme, kullanıcıların yasadışı içerik yüklemesini engellemek için, YouTube'un kelime filtreleme gibi daha etkili filtreleme yöntemleri kullanmasını istiyor. "YouTube halihazırda telif hakkı sahiplerine Content-ID uygulamasını sunuyor, bu uygulama sayesinde referans bir video kullanarak telif hakkı ile korunan içerikler bulunduran diğer videolar saptanabiliyor, bu yönteme dijital parmakizi deniyor. Telif hakkı sahipleri dilerlerse bu videoları silebiliyor, olduğu gibi bırakabiliyor ya da videoya reklamlar ekleyerek bu reklamlardan gelir elde edebiliyorlar" sözleriyle açıklıyor, YouTube'da kullanılan mevcut sistemi Google sözücüs Al Verney.
Kullanıcılar ve sivil toplum örgütleri de mahkemelerin daha fazla filtreleme teknolojisi kullanma talebinden rahatsızlık duyuyor. "Özelleştirme için atılmış bir başka adım daha ve çevrimiçi iletişim kurma hakkımıza karşı bile kullanılabilir. Baskı ve sansür altındaki bir sosyal toplum kendisini ve kültürünü nasıl açıklayabilir?" diyerek kaygısını dile getiriyor dijital haklar grubu EDRi'den Joe McNamee. Yine de tecrübeli Alman bilgisayar kullanıcıları, IP adreslerini başka ülkedenmiş gibi göstererek yasaklı YouTube videolarına erişebiliyorlar.