Yılların doğrusu yalan oldu!
Yıllardır kabul edilen bir "doğru" daha tarihe gömülmek üzere: Bir kez daha, olmaz denilen oldu!
Işık Hızı diye bildiğimiz ama anlatmakta güçlük çektiğimiz hız, çizgi filmlerde ya da bilimkurgu filmlerinde kullanılır; hatta zaman zaman daha fazlası olduğu iddia edilirdi. Ancak bunların kurmaca olduğu ve ışık hızından daha hızlı bir şey olmadığı genel geçer bir doğrudur. Ya da "doğruydu". Zira bilim adamları ışık hızının limitlerini aştıklarını doğrulamak üzereler.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) çalışanı bilim adamları, yaptıkları deney sırasında Nötrino adı verilen ve ışık hızından daha yüksek bir hızda dolaşabilen parçalar keşfettiler. Açık kaynak kodlu ansiklopedi Vikipedi'ye göre Nötrino, ışık hızına yakın hıza sahip olan, elektriksel yükü sıfır olan ve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacıklardır. Bu özellikleri nötrinoların algılanmasını oldukça zorlaştırmaktadır.Nötrinoların çok küçük, ancak sıfır olmayan durgun kütleleri vardır. Basit bir keşif gibi görünsede, bilim adına bir çok şeyi değiştirebilecek, bilinen ya da kabul edilen bir çok olguyu kökünden sarsabilecek bir güce sahip. Öyle ki bildiğimiz E = mc2 artık doğru olmayabilir.
Bilinen gerçekler kökten değişebilir!
Olayın matematiksel yanı ise şurada: 3 senelik çalışmalarda ölçülen ortalama nötrino hızı, ışık hızından 60 nanosaniye daha fazla. Bu ölçümlerdeki hata payı ise 10 nano saniye. Yani her halükarda bulunan değerler gösteriyor ki, nötrino, ışık hızından bile süratli hareket ediyor.
Sıradaki aşama ise bu bulgunun bağımsız bilimadamları tarafından da teyit edilmesi. Sağlamayı yapmak üzere farklı kuruluşlardan bilimadamları ile bağlantıya geçiliyor ve benzer incelemele, gözlemleme ve testlerin yapılması isteniyor. Bulunan sonuçtan emin olsalar da henüz teyit aşaması geçilmiş değil. Bir çok kişinin doğruluğuna henüz inanmadığı bu durum, doğrulandığı takdirde, bilinen gerçekleri kökten değiştirecek.