Yerli ve Milli Teknolojiler Tanıtıldı
Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi (UUYM5G) kapsamında şekillenmeye başlayan yeni ürünlerin lansmanı gerçekleşti.
Türkiye'nin dijital geleceği için kritik önemde olan Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi'nin (UUYM5G) yeni ürünleri ortaya çıkmaya başladı. TÜBİTAK-TEYDEB desteği ile Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından geliştirilen ürünlerin lansmanı, Vodafone Türkiye evsahipliğinde gerçekleştirildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu'nun katılımlarıyla gerçekleşen toplantının açılış konuşmalarını BTK Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao yaptı. Toplantıya OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik, TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan'ın yanı sıra Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı (CTO) Yusuf Kıraç, Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin de katıldı. "NFVI Sanallaştırma Platformu"nun tanıtıldığı etkinlikte ayrıca '5G Çekirdek Şebeke' ye bağlı olarak çalışan "IMS" şebeke üzerinden diğer lisanslı mobil ve sabit şebekelere doğru güvenli çağrı ve MCPTT (Mission Critical Push to Talk/Görev Kritik Bas Konuş Sistemi) senaryoları Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildi. Programda, 5G haberleşme iletimini sağlayacak '5G Anahtarlayıcılar' ve ürünlerin yönetimi ile izlenmesini sağlayacak '5G Element Yönetim Sistemi'nin yeni versiyonları da tanıtıldı.
Proje, geliştirilen yerli ve milli ürünlerle Türkiye ekonomisine milyarlarca TL'lik katkı sağlayacak
Dünyada 5G teknolojileri ile ilgili yerli ve milli teknolojiler geliştirerek, devrim niteliğindeki yenilikler getirecek bu teknolojide liderlik yarışına giren her ülke gibi Türkiye de inisiyatif alabilen vizyoner yönetici ve firmaları ile "üretici ve geliştirici ülke" konumuna ulaşmak adına önemli adımlar atıyor. OSTİM önderliğinde 130'dan fazla firma ile kurulan HTK altındaki 16 firma, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, BTK ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda TÜBİTAK-TEYDEB desteği ile bugüne kadar benzeri görülmemiş bir geliştirme projesi başlattı. UUYM5G projesine 16 firmanın yanında, 3 mobil işletmeci, üniversiteler ve akademisyenler de dahil oldu. Her yıl mobil işletmeciler tarafından 4.5G teknolojisine ilişkin yaklaşık 1,5 milyar TL'lik donanım ve yazılım yatırımı yapıldığı ve 5G teknolojisinde de benzer yatırım trendinin süreceği dikkate alındığında, UUYM5G Projesi sonucunda ortaya çıkacak yerli ve milli ürünler ile Türkiye ekonomisine milyarlarca TL'lik katkı sağlanması hedefleniyor.