Yerkabuğu 2 dakika sarsıldı, 7.5 metre yer değiştirme oldu

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Tatar, çok yoğun artçı sarsıntılar olduğunu belirtiyor ve "Olağan dışı bir durumla karşı karşıyayız. Şu ana kadar toplam artçı sayısı 3 bin 858" diyor.

Tatar, AFAD Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Tatar'ın paylaştığı bilgiler şöyle:

-Pazarcık ve Elbistan merkezli iki deprem toplam etki süresinin yaklaşık 2 dakikalık bir zamana yayıldı. Yer kabuğu her iki deprem sırasında 2 dakikalık süre boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı. Bu her iki depremin derinliği ortalama 8,5 ila 10 kilometre arasında değişiyor. 3-4 metreye varan yer kabuğundaki yer değiştirmelerin, dün sahadan gelen bilgiler ışığında 7 metre 30 santime kadar olduğu bilgisi var. Bunlar çok ciddi rakamlar.

SON 2 BİN YILDA YAŞADIĞIMIZ EN BÜYÜK DEFORMASYON

-Ortaya çıkan yaklaşık 7,5 metre civarındaki deformasyon Anadolu'da son 2 bin yılda yaşanan ve bir deprem sonucunda ortaya çıkan en büyük deformasyona karşılık geliyor.

-Bu deprem, bizim en önemli iki doğrultu atımlı aktif fay zonlarımızdan biri olan Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde meydana geldi. Doğu Anadolu Fay Zonunun üzerindeki 5 ayrı parçası, 5 ayrı segmenti bu deprem sonucunda kırıldı. Hatay'ın hemen kuzeyinden itibaren sayacak olursak bu depremin yüzey kırığının, sahada yapılan şu ana kadarki çalışmalara göre; Hatay'ın kuzeyinden başlayıp daha kuzeye doğru, Hassa-Kırıkhan şeklinde devam edip oradan Pazarcık-Gölbaşı ve daha da kuzeydoğuya doğru devam ettiğini biliyoruz. Bu depremler sonucunda Doğu Anadolu Fay Zonunun kırılan parçaları; Amanos-Gölbaşı, Pazarcık-Erkenek, Çardak-Göksun segmentleri olarak belirtilebilir. Sahadan gelen, elde edilen bilimsel veriler bize bunu ifade ediyor. Şu ana kadar yoğun bir artçı sarsıntısı var yani baktığınızda çok olağan dışı bir durumla karşı karşıyayız.

ÇOK YOĞUN ARTÇI SARSINTI VAR

-Şu ana kadar çok yoğun yoğun bir artçı sarsıntısı var. Çok olağandışı bir durumla karşı karşıyayız. Arkadaşlarımız 7/24 sürekli bu depremleri ölçüyor, sürekli yeniden değerlendirip veri tabanlarımıza ilave ediyorlar. Şu ana kadar toplam artçı sayısı 3 bin 858. Bu çok ciddi bir rakam. Şu an konuştuğumuz dakikalarda bile artçı sayısının 3900'ün üzerine çıktığını söyleyebiliriz.

-Bunların 3'le 4 arasında olanlarının sayısı 1253.

-4'le 5 arası büyüklükteki artçı sarsıntıların sayısı ise kabaca 400. Bu ne anlama geliyor? Hemen hemen her 10 dakika, 15 dakikada bir hissedebilecekleri büyüklükte bir depremi yaşıyorlar. Bu kadar ciddi bir artçı aktivitesi söz konusu.

-5 ila 6 arasındaki artçı sarsıntıların sayısı ise şu an itibarıyla 38. Bu ne anlama geliyor? Hatırlarsanız 3 ay önce meydana gelen İzmir depreminin büyüklüğü 4.9, daha sonra meydana gelen Düzce depremi 5.9 büyüklüğündeydi. Biz yani şu anda bu 2 büyük depremden sonra çok sayıda İzmir ve Düzce depreminin büyüklüğünde artçı sarsıntılar yaşıyoruz. Bu ciddi bir durum

HASARLI BİNALARDAN UZAK DURULMASI ÖNEMLİ

-Bu deprem, Avrupa'daki birçok ülkenin yüzölçümünden daha büyük. Yunanistan, Avusturya, Lüksemburg ve birçok Avrupa ülkesinden, Ürdün ve birçok farklı farklı ülkeden çok daha geniş bir alana yayılan büyük bir depremle karşı karşıyayız.

-Artçı sarsıntılar devam ediyor, halen bölgede çok sayıda yıkılmamış ağır ya da orta hasarlı bina var. Vatandaşlarımızın bu binalardan uzak durması çok büyük önem taşıyor. Çünkü 4 ve üzeri hatta 5 ve üzeri büyüklükte meydana gelebilecek artçı sarsıntıların sonrasında özellikle yıkılmayan binalarda da yıkımlar gerçekleşebilir.

-Yapılan gözlemlere göre yer kabuğunda 400 kilometre üzerinde yüzey kırığının olduğunu aktaran Tatar, ilerleyen günlerde bütün saha tarandığında yüzey kırığının bunun da üzerinde olduğunun görülebileceğini anlattı. Tatar ayrıca "Depremlerle 30 katrilyon jul enerji açığa çıktı" dedi.

Sonraki Haber

Forum