Yepyeni bir nanoteknoloji

Xerox'tan yepyeni bir buluş geldi. İşte yeni nanoteknoloji ürünü kimyasal zırh ve kullanım alanları

Xerox, nano teknoloji kullanarak, yazıcı parçalarının kendi kendini onarmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bir teknoloji geliştirdi.

Xerox'un geliştirdiği kimyasal zırh sayesinde; yazıcılarda ışığı elektrostatik görüntülere çeviren fotoreseptörün ömrü, normalin iki katına çıkıyor. Bu buluş, alışılmışın dışında uzun ömürlü cihazlar ve materyaller oluşturulabilmesi anlamına geliyor.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, baskı makinalarındaki ışığa duyarlı elementleri koruyarak yazıcı parçalarının ömürlerini uzatacak ve çevreye etkilerini azaltacak bir teknoloji geliştirdiğini duyurdu. Xerox'un geliştirdiği nano tabanlı teknoloji, fotoreseptörün (Görüntüyü kağıda aktaran yazıcı parçası) etrafını kimyasal bir zırhla kaplıyor. Bu kaplama fotoreseptörü aşınma ve yıpranmalardan koruyor ve normal yaşam süresini ikiye katlıyor. Kullanıma hazır olan bu teknoloji ilk olarak Xerox'un düşük kapasiteli üretim yazıcılarında denenerek, piyasaya sürüldü.

Uzun ömürlü cihazlara giden yol

Kimyasal zırh fotoreseptörlerin ömrünü uzatıyor

Fotoreseptörler; ışığı elektrostatik görüntülere çeviren çok tabakalı ince film cihazlarıdır. Yüzeylerinin aşınması ve görüntü kalitesini etkileyebilecek esnemeler oluşması nedeniyle fotoreseptör parçalarının belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.

Xerox'un yeni buluşu; bu cihazların yaşam sürelerini artırırken değiştirme aralığının da uzamasını sağlıyor. Işığa duyarlı alıcıların ömrünün uzun olması, çevresel atık oluşma miktarını da yüzde 33 azaltarak, fotoreseptörlerin kısa süreler içinde yenilenme ihtiyacını azaltacak. Kullanıcıların daha az sorun yaşamasıyla; iş akışında kesinti azalacak, verimlilik artacak ve daha az servis desteğine ihtiyaç duyulacak.

Kendi kendini onaran materyaller

Kimyasal zırh fotoreseptörlerin ömrünü uzatıyor

Xerox'un "kimyasal zırh" adını verdiği buluşu, Xerox'un Kanada'daki Araştırma Merkezi'ndeki bilim insanları tarafından geliştirildi. Xerox Kanada Araştırma Merkezi Materyal Oluşturma Labaratuvarı Yönetmeni Guiseppa DiPaola-Baranyi yeni teknolojik buluş ile ilgili açıklamasında, "Bu alışılmışın dışında uzun ömürlü cihazlar; materyaller oluşturulabilmesi anlamına geliyor. Nihai hedefimiz, makinenin bütün ömrü boyunca kullanılacak parçalar üretmektir. Örneğin, eliniz çizildiğinde kendi kendine iyileşmesi bir biyolojik süreçtir. Biz de benzeri bir süreci nanoteknoloji kullanarak yazıcılar için akıllı materyaller dizayn ederek yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yeni fotoreseptör, standart makinelerde, hiçbir ilave yazılım yüklenmeden ve müşterilere herhangi bir maliyet çıkarmadan çalışıyor. Xerox'un ürün portföyünün büyük bir kısmında uygulanabilecek bu buluş, ilk olarak Xerox 4112/4127 hafif üretim tek renkli yazıcılarda kullanıldı. Xerox, bu teknolojiyi diğer ürünlerine de en kısa sürede uygulayacağını ve kullanıma sunacağını duyurdu.

Basın bülteninden derlenmiştir

Sonraki Haber

Forum