Yeni Telefon Alırken Bu 10 Şeye Dikkat Edin

Yeni bir telefon alırken kesinlikle atlamamanız gereken 10 özelliği sıraladık!

Yeni bir telefon almak kolay bir iş değil. Sadece güçlü olması bir yana, kamerasının portre fotoğraflarını çekebilmesi, tasarımının iyi olması gibi birçok detay var. Bu yüzeysel özelliklerin yanında aklınızda bulundurmak isteyeceğiniz, başta gereksiz gibi görünen, ancak deneyimi ciddi biçimde etkileyebilecek bir çok özellik bulunuyor.

İşte telefon satın alırken gözden kaçabilen, ancak kontrol etmeniz gereken 10 özellik.

1. Oleofobik Kaplama

Ekran üzerinde kullanılan bu çok ince kaplama, parmak izlerini azaltıyor ve telefonun ekranın kayganlığını hemen kaybetmesine engel oluyor. Bugünkü telefonların çoğunda bu kaplama var ancak bazılarında yok. Oleofobik kaplamanın olup olmadığını anlamak için bunu bir uzmana veya direkt olarak firmaya sorabilir veya mağazada ekranın ne kadar çabuk yağlandığını test edebilirsiniz.

2. Gorilla Glass Koruması

Corning'in ürettiği Gorilla Glass, her seviyedeki telefonda kullanılabiliyor. Bu ekran panelleri, çizilmelere ve düşmelere karşı ek bir koruma sağlıyor.

3. LCD mi, OLED mi?

Pahalı telefonlara özel olan OLED, her zaman daha iyi olmayabiliyor. LCD, özellikle dışarıda daha parlak bir görüntü sunabiliyor ve genel olarak daha doğal renkler sunuyor. OLED ise yüksek kontrast oranıyla etkileyici siyahlar sunuyor. Bu noktada pahalı olanı seçmekten çok, tercihiniz önem kazanıyor.

4. Depolama Türü

Depolama türü, uygulamaların veriyi ne kadar hızlı okuyup yazabileceğini belirliyor. En iyi telefonlar, UFS 2.1 depolama kullanıyorlar. Bütçe dostu telefonlarda ise en az eMMC 5.1'e sahip olmaya dikkat edin.

5. OEM Yazılım Geçmişi

Telefonu üreten firmanın yazılım güncellemeleri konusundaki geçmişini araştırın. Güncellemelerin hızla dağıtılması, sizi en son Android güncellemesi için aylar ve yıllar boyunca beklemekten kurtaracak.

6. Selfie'lerde HDR Desteği

Yeni telefonlar, arka plan ve ön plan arasındaki parlaklık dengesini ayarlamak için HDR adlı bir mod sunuyorlar. Ancak HDR genellikle arka kameraya has bir özellik. Sıkça selfie çekiyorsanız, bu işlevin ön kamerada da olmasını isteyebilirsiniz.

7. Gürültü İptali İçin Ek Mikrofon

Telefonla konuşurken veya video kaydederken birden fazla mikrofonun faydası olacaktır. Üreticilerin çoğu, gürültü iptali için telefonlarına ek bir mikrofon ekliyorlar. Ancak hepsi bunu yapmıyor. Yeni bir telefon almadan önce bu yeteneğin sunulup sunulmadığına mutlaka bakın.

8. Hızlı Şarj Evrensel mi?

Özel hızlı şarj teknolojileri, sadece cihazınızla gelen resmi adaptörle çalışır. Bu yüzden adaptör bozulursa veya kaybolursa, orijinal adaptörü yüksek bir ücretle satın almak zorunda kalabilirsiniz. Bundan dolayı sunulan hızlı şarj işlevinin evrensel mi yoksa özel mi olduğunu kontrol edin.

9. LED Uyarı Işığı

LED uyarı ışığını küçük görüp ihmal ederseniz, sonradan pişman olabilirsiniz. LED ışığı sayesinde telefonun tamamen şarj olduğunu, gelen çağrı veya uyarıların bulunduğunu anlayabiliyorsunuz. Şu sıralar Always-On işlevi LED'in yerini almaya başlasa da, pil ömrüne önem verenler LED işlevine sahip olmak isteyecektir. Üstelik bazı uygulamalar, LED uyarı ışığının rengini kişiselleştirmeye izin veriyor.

10. Jiroskop

Özellikle artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları ilginizi çekiyorsa, bu sensörün telefonunuzda bulunmasına dikkat edin. İvmeölçer çoğu zaman yeterli olsa da cihazın dönüşünü algılamayacaktır. Bu yüzden AR için jiroskop sensörüne sahip olmanız şart.

Sonraki Haber

Forum