Yeni̇ teknoloji̇, uzun mesafeli̇ kablosuz şarjı gerçeğe dönüştürebilir

Aalto Üniversitesi'nin geliştirdiği yeni teknoloji, uzun mesafeli kablosuz şarjı gerçeğe dönüştürmeyi vaat ediyor.

Üst seviye telefonların da desteğiyle birlikte, kablosuz şarj cihazları giderek daha popüler hale geliyor. Yine de kablosuz şarj, şarj cihazından uzaklaştıkça daha az verimli hale geldiği için çoğu zaman, telefonu doğrudan şarj yüzeyinin üzerine yerleştirmenizi gerektiriyor. Ancak artık yeni bir kablosuz şarj tekniği, açık havada şarjı yüzde 80 daha verimli hale getirebilir.

Kablosuz şarjın ana amaçlarından birinin, evinize girdiğinizde telefonunuzu herhangi bir yere koymanıza gerek kalmadan kablosuz olarak şarj edebilmesi olduğu söylenebilir. Bu yeni teknikle Aalto Üniversitesi’ndeki mühendisler, cihazları daha uzun mesafelerde kablosuz olarak şarj eden bir sistem geliştirmeyi başardılar.

Daha önce Xiaomi’nin Mi Air Charge teknolojisi gibi benzer teknolojiler görsek de, bu tür bir teknolojiyi ana akım ve daha yaygın olarak kullanılabilir hale getirmek için herhangi bir çabayla karşılaşmadık. Ancak Aalto mühendislerinin kullandığına benzer yeni teknikler olgunlaşırsa, daha verimli kablosuz şarj seçeneklerinin kullanıma sunulması mümkün olabilir.

Mühendisler, şarjın daha uzağa taşınmasıyla ortaya çıkan kaybı önlemek için her ikisi de yaklaşık 7,2 cm genişliğinde iki döngü antenli bir sistem kullandılar. Daha sonra antenleri ayarlayarak ışınım direncini tahmin etmeleri ve şarj alanının verimliliğinin artması sağlandı. Bu sayede güç aktarım verimliliğini artırabildiklerini, böylece noktalar arasında bir miktar mesafe olsa bile gücün yüzde 80’in üzerinde kalmasını sağlayabildiklerini söylüyorlar. Telefonları etkili bir şekilde şarj edebilen açık hava kablosuz şarj cihazlarının üretilebilmesi için, ışınım kaybıyla güç aktarımı arasında bir denge kurabilmek çok önemli bir adım.

Yeni teknik, mühendislerin diğer açık havada şarj seçeneklerini analiz etmelerine ve verimliliklerini optimize etmelerine yardımcı olacak ve gelecekteki cihazların daha uzun mesafelerden bile kendi kendini şarj edebilmesine imkan tanıyacak.

Bulgulara ilişkin makale Physical Review’da yayınlandı.

Sonraki Haber

Forum