Yeni solvent elektrikli araç sahiplerinin kış mevsimi kabusunu bitirecek mi?

Elektrikli araçlar çok cazip görünebilir ama soğuk kış şartlarında pillerin şarj olmayı reddetmesi gibi bir problemi inkar etmek mümkün değil. Ama yeni bir çözüm önerisi, bu sorunları tarihe gömebilir.

Araştırmacılar, "küçük moleküllü" çözücülerin kullanılmasının lityum-iyon pillerin performansını artırmaya yardımcı olabileceğini, şarjı hızlandırabileceğini ve düşük sıcaklıklarda çalışmalarını sağlayabileceğini keşfettiler.

Lityum-iyon piller, organik bir çözücü içinde çözünmüş bir veya daha fazla lityum tuzundan oluşan elektrolitlere dayanma eğilimindedir. Çin'in Zhejiang Üniversitesi'nde profesör olan Xiulin Fan liderliğindeki bir ekip, küçük moleküllerden oluşan floroasetonitril adlı bir çözücünün, lityum iyonlarının elektrolit içinde hareket etme şeklini iyileştirdiğini ve bunun da daha hızlı şarjı kolaylaştırabilecek yüksek iletkenlikle sonuçlandığını buldu.

Nature dergisinde yayınlanan makalede yazarlar, kaydedilen iletkenliğin -65°C'de dahi yüksek seviyede kaldığını, bunun da düşük sıcaklıkta şarj edilebilirlikte bir sıçrama olduğunu belirttiler.

Elektrikli araçların popülaritesi arttıkça, sürücüler de bu araçların sınırlarıyla yüzleşmeye başlıyor. Ocak ayında, birçok ABD eyaletinde hava sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde, Tesla sürücüleri düşük şarj performansından şikayet etmişti. Örneğin Illinois'de yerel medya, sürücülerin araçlarına güç sağlayamadıkları için halka açık şarj istasyonlarının "araba mezarlıklarına" dönüştüğünü bildirmişti.

Yeni solvent çözümü ile üretilecek bataryalar bu soruna bir ilaç olabilir ama eski teknolojiyle üretilen araçların milyonlarca bataryası da yakında çöp olacak gibi görünüyor. Öte yandan, bu yeni teknolojiyi güvenli bir şekilde son ürüne dönüştürmek için de birkaç yıl beklemek zorunda olacağımızı da unutmamak lazım.

Sonraki Haber

Forum