Yeni nesil sabit diskler seramikten mi yapılacak?
Veri depolama alnında devrim niteliğinde bir buluş daha yapıldı. Bilim insanları artık seramiğe veri depolayabiliyor ve bu sayede Exabyte boyutunda veri depoları geliştirmek mümkün.
Yapay zeka ve gelişen dijital dünya veri depolama sistemlerine olan ihtiyacı hızla büyütüyor. Ama mevcut veri depolama teknolojilerinin sınırlarına ulaşıldığı için daha büyük veri depoları için artan maliyetleri karşılamak kolay değil.
Bilim insanları şimdi hem ekonomik hem de çok verimli yeni bir veri depolama teknolojisi geliştiriyor. Seramik üzerine veri depolayabilen bilim insanları şimdi bu teknolojinin ilk demolarından birini kayıt altına da aldılar.
Cerabyte adlı startup seramiği bir veri depolama ortamına dönüştürmeyi başardı. Aslında teknik olarak, eski insanların kayaların üzerine yazı yazmasına benzer bir şekilde, bu teknolojide seramik nano katmanlar üzerine veri yazılıyor.
Katmanların üzerine bilgiler, QR koda benzer şekillerle işleniyor ve üzerine veri yazılan nano katman adreslenerek arşive gönderiliyor.
Bu teknoloji şimdilik, evdeki PC'lerimizde kullanabileceğimiz bir çözüm değil; dev veri bankaları için ekonomik bir çözüm olarak sunuluyor. Teknik olarak veriler taşın üzerine yazıldığı için de, belki yüzbinlerce yıl boyunca deforme olmadan veriyi saklamak mümkün oluyor. Dolayısıyla, banka kayıtlarının yedekleri, tapu kayıtları, nüfus kayıtları gibi yüzyıllarca boyunca saklanması gereken veriler söz konusu olduğunda seramik veri bankalarının kullanılması mümkün olacak.
Öte yandan teknoloji henüz "keşif" aşamasında ve şirket bu teknolojiyi daha kullanışlı hale getirmek için 5 yıla ihtiyaç olduğunun altını çiziyorlar.
Cerabyte'ın hedefi 1TB'lık veri depolamayı 1 dolarlık maliyetle depolamak. Bu da devletlerin, bankaların, dijital kurumların, sosyal medya şirketlerinin 10.000 TB'lık dev veri bankalarını çok makul fiyatlarla kurabilmesi anlamına gelecek.