Yeni Nesil Piller Bağırsaklardan İlham Alıyor!

Bilim insanları, uzun yıllardır çok daha etkili pillerin hayalini kuranlar için yeni bir umut ışığı daha yaktı!

Bağırsakların ince ve kalın olmak üzere iki parçadan oluştuğunu, biyoloji derslerinden hatırlıyor olabilirsiniz. Kalın bağırsak temel olarak dışkı depolama görevini üstlenirken, sindirimin büyük bölümü ince bağırsakta gerçekleşir. Çin ve İngiliz araştırmacılardan oluşan bir takım, ince bağırsaklardaki çıkıntıları taklit ederek pilleri daha etkili hale getirmenin bir yolunu buldular.

Bilim adamlarının geliştirdiği yeni nesil lityum-sülfür pil, bu prensip sayesinde çok daha verimli hale geldi. Elektrotlarının üzerinde nano düzeyde çıkıntılara sahip olan bu lityum-sülfür piller, yüzey alanını artırmanın yanında, elektrotun kopan parçalarını hapsederek onları erişilebilir mesafede tutuyor. Cambridge University'den araştırmanın liderlerinden Paul Coxon, yeni teknolojinin pillerin önündeki dar boğazlardan birini kaldırdığını söylüyor. Teng Zhao ise şöyle devam ediyor: "İlhamımızı doğal dünyadan alarak sonraki nesil pillerin geliştirilmesini hızlandıracak bir çözümle geldiğimizi umuyoruz."

Şimdilik laboratuvarda yapılan deneylerle sınırlı olan teknolojinin ticari hale gelmesi zaman alacak. Bunun için bazı sorunların çözülmesi de gerekecek. Örneğin lityum sülfür piller halen lityum iyon piller kadar dayanmıyorlar.

Araştırmanın tüm detaylarına Advanced Functional Materials'ın buradaki sayfasından ulaşılabiliyor.

Sonraki Haber

Forum