Yeni keşfedilen parçacıklar Spionon ve Holon!

Kuantum işlemcisinden sonra kuantum teli yine iş başında. Bu sefer elektronu bölüyor...

İngiltere'nin Cambridge ve Birmingham Üniversitelerinden bir takım fizikçi, elektronların bölünmez olmadığını gösterdi. Elektronların Spinon ve Holon isimli iki parçacığa bölünebildiği kanıtlandı.

Tek başınayken bölünemeyen elektronlar bir araya getiriliyor. Birbirlerini iten veya yol değiştiren elektronlar dar bir telin içerisine yerleştirildiklerinde ise birbirlerini alıştıkları şekilde geçemiyorlar.

Spionon ve Holon'lar aslında yeni değil. 1981 yılında fizikçi Duncan Haldane bu şartlar ve en düşük sıcaklık koşullarında elektronların manyetizmalarının ve yükünün iki yeni parçacığa ayrılacağını hesaplamıştı.

Sorun sıkı bir kuantum teli içerisine elektronları sıkıştırmak ve sonra bu teli sıradan bir metale yaklaştırmaktı. Böylece kuantum tünelleme ile metaldeki elektronlar tele atlayacaktı. Uygulanan manyetik alan gücünün, elektron atlama sıklığına oranını gözlemleyen deney, elektronların kuantum teline girdiğinde nasıl Spinon ve Holon'lara ayrılması gerektiğini gösterdi.

Kuantum teli, kuantum noktalarını birleştirmekte kullanılıyor. Daha önce ilk kuantum işlemcisi haberimizde de bu teknolojinin bilgisayarın geleceğini nasıl değiştireceğine yer vermiştik. Kuantum araştırmaları, süper iletkenler alanının da ilerlemesini sağlayacak. Sonuçta bugün kullandığımız teknolojiler yarı iletken tabanlı ve elektronun özelliklerinin anlaşılmasıyla temelleri atılan teknolojiler. Elektronun bölündüğü parçacıklar tamamen yeni bir tür teknolojinin, yeni türde bilgisayarların gelişmesinde büyük rol oynuyor.

Sonraki Haber

Forum