Yeni hava takip uydusu GOES-18, Dünya'nın büyüleyici görüntülerini göndermeye başladı

GOES-18 ismi verilen yeni sabit hava takip uydusu, yörüngeden ilk Dünya fotoğraflarını göndermeye başladı. Ve bu görüntülerin büyüleyici olduğu kesin...

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) yeni GOES-18 uydusu fırtınalar, volkanik patlamalar, orman yangınları, bulutlar gibi pek çok olguya tanık olacak ve hava, iklim sorunları ve doğal afetleri daha iyi tahmin etmemize ve anlamamıza yardımcı olacak. NASA, başlangıçta GOES-T olarak bilinen uyduyu 1 Mart'ta fırlatmıştı ve artık bu uydu Dünya'nın göz alıcı görüntülerini geri göndermeye başladı.

NOAA, uydunun gönderdiği ve hemen aşağıdaki videoda izleyebileceğiniz ilk görüntüleri geçtiğimiz hafta paylaştı. Uyduyu tanıtan bir video turu, muhteşem Dünya çekimlerini ve fırtına, toz ve orman yangınlarının yoğun görüntülerini gösteriyor.

GOES-18 yörüngesel olarak sabit bir uydu olarak Ekvator'un 35.800 kilometre üzerinde sabit bir noktada Batı Yarımküre'yi sürekli olarak görüntülüyor ve her zaman Dünya’nın aynı kısmını izliyor. GOES-T'nin program müdür yardımcısı Alreen Knaub, "Bu uyduda önceki uydularda olduğu gibi 30 kat daha fazla veri alıyoruz" diyor ve devam ediyor: "Uzay hava durumu, güneş hava durumu ve Dünya hava durumunu takip ediyoruz."

Yeni görüntüler uydunun beklendiği gibi çalıştığını gösteriyor. NOAA yaptığı açıklamada, "GOES-18 şu anda operasyonlara hazırlamak için cihazlarının ve sistemlerinin fırlatma sonrası testi, doğrulaması ve kalibrasyonu işleminden geçiyor" diyor. Eğer bir sorun çıkmazsa, teknik zorluklarla karşı karşıya kalan görevdeki GOES-17 uydusunun yerini alacak olan uydu 2023'ün başlarında GOES West adını alacak.

GOES-18, hava tahmini ve yer yüzeyindeki fırtına ve afetlerin takibi için çok önemli bir araç olacak.

Sonraki Haber

Forum