Yeni bir araç, yapay zeka kullanarak eski fotoğrafların ne zaman çekildiğini tahmin edebiliyor

Yeni bir yapay zeka aracı, eski fotoğrafların tarihini doğru bir şekilde belirlemek için kıyafet, saç stili, yüz kılı ve mobilya gibi özellikleri tespit ediyor. Üstelik bu aracı siz de kolayca kullanabilirsiniz.

Yapay zeka ile desteklenen yeni bir uygulama, soy ağacı araştırmalarını biraz daha kolaylaştırmayı hedefliyor. Herhangi bir eski fotoğrafı girmeniz yeterli; yapay zeka destekli algoritma fotoğrafın çekildiği yılı tahmin edebiliyor.

PhotoDater olarak adlandırılan ve MyHeritage tarafından kısa bir süre önce kullanıma sunulan uygulama; kullanıcıların fotoğrafları, tarihi kayıtları ve genetik verilerini kullanarak aile geçmişini keşfetmesini sağlıyor.

Aracı kullanmak için ücretsiz bir MyHeritage hesabına ihtiyacınız var. Şu anda yalnızca masaüstünde mevcut olmakla birlikte kısa süre içinde mobil tarafa da gelmesi planlanıyor. PhotoDater'ın ardındaki algoritma, 1860 ile 1990 yılları arasında çekilmiş on binlerce kesin tarihli fotoğraf üzerinden eğitildi. Yapay zeka, bu verileri tarayarak hangi özelliklerin (kıyafetler, saç stilleri, yüz kılları, mobilyalar ve diğer nesneler gibi) belirli bir zaman dilimiyle ilişkili olduğunu öğrendi.

Uygulama fotoğrafın çekildiği yılı gayet makul bir doğrulukla tahmin edebiliyor. Bu, yapay zekanın geçmişe ait bilgilerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunduğu yöntemlerden yalnızca biri. 2020'de bir YouTuber, 1888'de çekilen Roundhay Garden Scene adlı kısa bir film olan dünyanın bilinen en eski film görüntülerini yenilemek için yapay zekayı kullanmıştı.

Yapay zeka, insanlık tarihinin akademik olarak araştırılmasına da yardımcı oluyor. Örneğin, bilim insanları kısa bir süre önce binlerce yıl önce Güney Peru çöllerinde oyulmuş Nazca Çizgileri'nin jeoglifini tanımlamak için yapay zekayı kullandı.

Yapay zeka dünyayı hızla geleceğe taşıyor, ancak geçmişi anlamak için de paha biçilmez bir araç olduğunu kanıtlıyor.

Sonraki Haber

Forum