Yazılım: Şifre yerine alışkanlık analizi

Eğer PC'nize atadığınız şifreleri sıkça unutuyorsanız Psylock tam da size göre bir çözüm...

Eğer PC için oluşturulan şifreleri sıkça unutanlardan iseniz son bir umudunuz daha var: CeBIT'te kullanıcının klavye kullanım alışkanlıklarını tanıyabilen bir güvenlik sistemi tanıtıldı.

Psylock sistemi birçok farklı kritere göre analiz yapıyor - mesela hız, ritim veya on parmağın kullanımı - yazım sonları. Hatta tipik yazım hataları veya sağ/sol eli kullanma da tanımlama işlemi için analiz ediliyor. Üreticiye göre tüm bu kriterlerden derlenen yazım-profili, el yazısı kadar karakteristik özellik taşıyor.

Uygulamada tüm bu anlatılanlar aynen gerçekleşiyor: Mesela erişimin kısıtlandığı bir web sitesine girmek için kullanıcı sadece ufak bir cümleyi girmek zorunda. Sistem yazım-profilini tanıyor ve eğer kullanıcının erişim hakkı varsa site açılıyor.

CHIP Online'ın Yorumu:
Psylock web sitesinde sistemi çevrimiçi test edebiliyorsunuz: Gerçi tanıma işlemi ikinci veya üçüncü girişten sonra gerçekleşiyor ama güvenlik üst seviyede olduğu kendini belli ediyor: Başka bir kullanıcı aynı yazım-profilini taklit edip tutturma olasılığı yüzde 1'den fazla değil.

Sonraki Haber

Forum