Yavaş ve eski Android cebinizi hızlandırın!
Hep PC'leri hızlandıracak değiliz ya... Gelin bu kez eski model Android cebinizi hızlandıralım...
Yeni bir donanım satın almak istemiyorsanız veya bir yıldır kullandığınız Android telefonunuz artık yavaş çalışıyorsa yazımızdaki bu ipuçlarını takip ederek onu biraz olsun hızlandırabilirsiniz.
Her telefon farklı olduğundan bazı gelişmiş ayarlamaları deneme yanılma yoluyla bulmanız gerekebilir. Galaxy S ve Droid Incredible gibi daha yeni telefonların sahipleri bu ipuçlarına çok ihtiyaç duymayabilir, ancak yine de bu ipuçlarından faydalanmanız mümkün. Telefonunuzu root'lamadıysanız veya kırmadıysayız dahi yapabileceğiniz birçok şey var. İşte bunlardan bazıları.
Yeni bir giriş ekranı çalıştırıcısı deneyin: LauncherPro gibi bir uygulama ile hem giriş ekranızını hızlandırabilir, hem de hızlandırmaya yönelik gelişmiş ayarlara erişebilirsiniz. ADWLauncher'da bu konuda ünlü olan uygulamalardan.
Yazımızın geri kalanında en fazla hızlandırma seçeneğine sahip olan LauncherPro'yu baz alacağız. Ancak diğer çalıştırıcılarda da benzer seçenekleri bulabilirsiniz.
Fazla giriş ekranlarından, widget'lardan kurtulun
Giriş ekranı sayısını artırın ve widget'lar dan kurtulun: HTC gibi özel bir ara yüze sahip olan telefonunuz varsa (Sense ara yüzü), onu bırakıp LauncherPro'ya geçmek istemeyebilirsiniz ancak yine de bu ipucunu gerçekleştirebilirsiniz. Motorola Droid gibi bazı telefonlar beş giriş ekranına sahip olsa da HTC dahil birçok telefon yediye kadar giriş ekranıyla geliyor. Birçok simgeniz ve widget'ınız varsa bu oldukça faydalı ancak bu ekranlar telefonunuzun belleğini de tüketir ve animasyonları yavaşlatır.
Eğer telefonunuz hızlı çalışıyorsa, çok sayıda ekrana sahip olmanın bir sakıncası yok, ancak standartlara yetişemiyorsa bazı giriş ekranlarından feragat etmeniz gerekebilir.
LauncherPro'da giriş ekranı sayısını telefonunuzdaki Menü düğmesine, ardından Preferences'a ve Homescreen Settings'e dokunarak ayarlayabilirsiniz. Telefonunuza ait çalıştırıcıyı kullanıyorsanız giriş ekranı sayısını değiştirme seçeneğine sahip olmayabilirsiniz ancak yine de simge ve widget'ların sayısını düşürebilirsiniz.
Düzgün çalışmayan uygulamalar, boş alan
Düzgün çalışmayan uygulamaları silin: Telefonların yavaşlamasının arkasındaki en büyük neden genellikle kötü kodlanmış bir yazılımdır. Watchdog'u kullanarak bu uygulamaları izleyebilirsiniz. Bir uygulama arka planda her zaman çalışıyorsa telefonunuzun performansını düşürüyor olabilir.
Boş alan açın: Bazı uygulamalar düzgün çalışsa da, hatta çalıştırmadığınız zamanlarda bile cihazınızı yavaşlatabilir. Genellikle dahili belleğinizdeki daha geniş bir boş alan, telefonunuzun diske daha çabuk yazabilmesi anlamına geliyor. Telefonunuzda hangi uygulamaların en çok yer kapladığını Ayarlar > Uygulamalar > Uygulamaları Yönet > Menü tuşu'na dokununup boyuta göre dizerek görebilirsiniz.
Bir başka seçeneğiniz ise App 2 SD gibi bir uygulama kullanarak uygulamaları telefonunuzun dahili depolama alanından SD karta taşımak.
Çalıştırıcınızın bellek kullanımını ayarlayın: LauncherPro kullanıyorsanız Preferences > Advanced Settings > Memory Usage Settings'e gidin. Buradaki ön-ayarlar, farklı kullanıcılara ve farklı ihtiyaçlara yönelik çözümler sunuyor.
Root'lu telefonlara yönelik çözümler
Telefonunuzu root'ladıysanız: Telefonunuzu root'ladıysanız önünüzde birkaç seçenek daha var. Bu seçeneklerin biraz daha ileri seviye olduğunu ve dikkat gerektirdiğini söyleyelim. Büyük değişiklikler yapmadan önce telefonuzu yedeklemenizi öneriyoruz.
Özel ROM kurun: Kuracağınız ROM özellikle şu anki Android sürümünüzden daha ileri bir sürümüne sahipse yeni özelliklerin yanında hız artışı da sunabilir.
İşlemcinizi overclock edin: Telefonunuzu overclock etmek için özel bir çekirdek yüklemeniz gerekiyor. Bunlar telefonunuza özel olduğundan uyumlu overclock çekirdeklerini bulmanız gerekli. İşlemcinizi overclock etmek, hız kazancı sağlamanın en emin yollarından birisi.
İşe yaramayan programları kaldırın: Telefonunuz işe yaramayan yazılımlarla geldiyse bunları Titanium Backup'ı kullanarak kaldırabilirsiniz. Alternatif olarak programı dondurarak belleğe yüklenmesini engellemeniz de mümkün. Bu tür işlemleri yapmadan tüm telefonuzu yedeklemek iyi bir fikir olacaktır.