Yasak koymak ya da yasakladığını zannetmek
İnternet sitelerini yasaklamak sadece yasakladığını zannetmektir: İşte güzel bir örnek daha...
Sosyalleşme ağları günümüzde popülerliğini korurken kullanıcı potansiyeli yüksek kimi ülkeler de kısıtlamalar getirerek birçok şeyi örtbas etmeye çalışıyor.
Evet tahmininizde yanılmadınız. Bu ülke Çin. Amerikan halkının yaklaşık olarak %76'sı sosyalleşme ağlarını (Facebook, Myspace, Twitter) kullanırken bu oran Çin Halk Cumhuriyeti'nde %92'lere ulaşıyor. İşin komik kısmı ise, başta Facebook olmak üzere, bir çok sosyal ağ bu ülkede yasaklı. Ama bu yasaklar Çinli'leri bu sitelere girmekten alı koymuyor; Türkiye'nin YouTube'a en çok giren ülkeler arasında olması gibi...
Ülkenin 340 milyonluk çevrimiçi nüfusu var. Neredeyse Türkiye'nin toplam nüfusunun 5 katı! Bu rakamın 2015 yılında yarım milyarı geçeceği tahmin ediliyor. Fakat hükümetin ülke nüfusu üzerinde egemenliğini web dünyasında da göstermeye çalıştığını Green Dam adlı projesinden biliyoruz.
Yasaklamakla bir yere varılmıyor...
Eğer Çin'de, Tayvan'ı özgür bir ülke olarak görmekten veya dininizi özgürce yaşama hakkınızdan herhangi bir sitede bahsederseniz o web sitesi erişime engelleniyor. Buna bir örnek olarak Uygur Türklerinin dünyaya nasıl bir eziyet altında yaşamlarını idame ettirdiklerini Facebook ve Twitter gibi organları kullanmak göstermek isterken bu sitelerin erişime engellenmesini gösterebiliriz. Ve ne yazık ki 1000'den fazla insan yaşamını kaybetti.
Her şeye rağmen yasaklar Çin'deki kullanıcıları bu sitelerden uzaklaştırmak bir yana daha da yakın hale getiriyor. Umut ediyoruz ki insan haklarına saygılı, özellikle insan yaşamını önemseyen bir tavır takınmış Çin Halk Cumhuriyeti ortaya çıkar. Web dünyasında da bu tür haberleri görmeyiz.