Yapay zekanın yeni marifeti: 50 yıl önce dağılan Beatles'a Grammy kazandırdı!
Bir dönemin efsanevi müzik grubu Beatles, dağılmasından 50 sene sonra, bu kez yapay zekanın da yardımıyla yeni bir Grammy ödülü aldı. Peki ama bu nasıl oldu?


1960'ların ünlü müzik grubu Beatles, 1970'lere kadar dünyayı şarkılarıyla salladı ve dünya tarihindeki en ünlü müzik grubu oldu. Grup dağıldıktan 50 sene sonra, o zamanlar kaydı yapılmış ama yayınlanmamış bir şarkıyla, ve tabii ki yapay zekanın da yardımıyla yeniden Grammy ödülünü almayı başardı.
Grubun "Now and Then" isimli şarkısı, 1960'larda kaydedilmişti ancak hiçbir zaman yayınlanmadı. Grubun hayatta kalan üyeleri şarkıyı yeniden canlandırmak istediler ancak şarkıyı seslendiren John Lennon hayatını kaybetmiş ve geçmişte kaydettikleri sesler ve müzikler tek bir kayıt üzerinde olduğu için birbirinden ayrılamıyordu.
Ancak 2024'te devreye yapay zeka girdi ve John Lennon'un sesini arka plandaki piyano ve müzik seslerinden ayrıştırmayı başardı. Demo ilk kaydedildiğinde, John Lennon'ın şarkı söylemesi ve piyano aynı ses izi üzerindeydi ve bunları ayırmak imkansızdı.
Neyse ki yapay zeka artık bunu fazla kayıp olmadan yapabiliyordu. Hayatta kalan Beatles üyeleri Paul McCartney ve Ringo Starr, yeni bas ve davul bölümleri kaydederek şarkıyı tamamlayabildiler ve neredeyse 30 yıl sonra yayınladılar. Böylece grup 50 sene sonra John Lennon'un sesi üzerine kendi çaldıkları enstrümanlar ve vokallerle şarkıyı yeniden diriltmeyi başardılar ve Lennon'u da dahil ederek tam kadro yeni bir şarkı piyasaya çıkarmış oldular.
Şarkının En İyi Rock Performansı alanında Grammy ödülünü kazandığı açıklandığında, Jonh Lennon'un oğlu Sean Ono Lennon babasının yerine sahneye çıkarak ödülü aldı. Now And Then, ayrıca "yılın şarkısı" ödülüne de aday gösterilmişti ama o ödülü Kendrick Lamar’s “Not Like Us” şarkısı aldı.