Yapay zekalı PC'ler de bilgisayar pazarını kurtaramadı

Yapay zeka yetenekleriyle piyasaya çıkan yeni PC'lere büyük ilgi olması beklense de, satış raporları bu konuda çok ümit verici görünmüyor.

Yapay zekalı bilgisayarlar konusuna büyük ilgi gösterilmesine rağmen, PC pazarı henüz toparlanma belirtileri göstermiyor. PC satışlarında bir artış beklenmesine rağmen, satış raporları sevkiyatlarının artışına dair net işaretler vermiyor.

PC üreticilerinin büyük bir heyecanla piyasaya sürdüğü "sihirli" yapay zeka PC'lerin alıcılar tarafından kapışılması beklenmiş olsa da, masaüstü ve dizüstü bilgisayar sistemlerine yönelik durgun pazarda henüz bir gelişme yaşanmadı ve kısa sürede de bu patlama oluşacak gibi görünmüyor.

Gartner'ın son rakamlarına göre, küresel PC sevkiyatları bu yılın 3. çeyreğinde 62,9 milyon üniteye ulaştı ve bu, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %1,3'lük bir düşüşü temsil ediyor. Ancak geçen yılki düşüşün ardından, üst üste üç çeyreklik mütevazı büyüme yaşandığı da dikkat çekiyor. Yine de bu rakamlar umut verici değil.

Biz bu PC'lerle ne yapacağız ki?

Bir Gartner analisti, "2024'ün üçüncü çeyreğinde hem ARM hem de x86 için Windows tabanlı AI PC'lerin tüm güçleriyle piyasaya sürülse bile, AI PC'ler alıcılara henüz net faydalarını veya iş değerini gösteremediği için bu PC'lere olan talep artmıyor" yorumunu yaptı.

Özetlemek gerekirse, yapay zeka uygulamalarını destekleyen PC'ler piyasaya çıktı ancak yapay zeka uygulamaları henüz geniş kalabalıklara hitap etmiyor ve insanlar bu uygulamaları kullanmayı bir ihtiyaç olarak görmüyor. Dolayısıyla eski PC'leri hala işlerini görmeye devam ediyor. 

Sonraki Haber

Forum