Yapay zeka yürüyen bir robot tasarlamayı başardı; hem de sıfırdan ve 60 saniyeden kısa bir sürede...
Northwestern Üniversitesi'ndeki bir ekip, sıfırdan yeni sistemler ve yapılar tasarlayabilen bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Daha sonra araştırmacılar, yapay zekayı kullanarak 60 saniyeden kısa bir sürede düz bir yüzeyde yürüyebilen bir robotun ortaya çıkmasını sağladı.
1950'lerin başlarında robotik biliminin doğuşundan bu yana uzun bir yol kat ettik ve bilim insanları o zamandan bu yana geçen on yıllar içinde bu disiplini geliştirmeye çalıştı. Bugün fabrikalarda gördüğümüz otomasyonun büyük bir kısmı da dahil olmak üzere pek çok başarı elde edilmiş olsa da araştırmacıların çözmeye çalıştığı pek çok sorun var.
Aynı şekilde, Boston Dynamics'in geliştirdiği yürüyebilen ve arazide gezinebilen robotların pek çok örneğini gördük, ancak bu noktaya gelmek yıllar aldı.
Şimdiyse Northwestern Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından geliştirilen bir yapay zeka sistemi, sadece 26 saniyede yürüyen bir robot tasarladı ve elde edilen bulgular yakında Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanacak.
Yapay zeka programı sıfırdan yeni sistemler ve yapılar tasarlayabiliyor ve bir veri merkezinde değil, normal bir bilgisayarda çalışıyor. Bu, büyük miktarda güce ihtiyaç duyan birçok benzer yapay zeka sisteminden farklı. Araştırmacılar daha sonra oluşturdukları yapay zeka destekli algoritmayı, düz bir yüzeyde yürüyebilen bir robot tasarlaması için yönlendirerek test etti.
Proje lideri Sam Kriegman, "insan tasarımcıların önyargılarına geri dönmeden evrimin trafik sıkışıklığını atlayan çok hızlı bir yapay zeka güdümlü tasarım algoritması keşfettik. Yapay zekaya karada yürüyebilen bir robot istediğimizi söyledik. Sonra sadece bir düğmeye bastık ve işte oldu. Ben bu sürece 'anlık evrim' diyorum" dedi.
Bilgisayar yaklaşık bir kalıp sabun büyüklüğünde bir blokla işe başladı ve yapay zeka tasarımı değerlendirmek, kusurları belirlemek ve tasarımı mükemmelleştirmek için yapıyı fiziksel olarak oymak üzere birkaç yinelemeden geçti. Dokuz denemeden sonra, tasarladığı robot insan adımına eşdeğer bir hızda yürüyebildi, ancak kendi boyutuna göre küçültüldü.