Yapay zeka odaklı Copilot+ PC'lerin fiyatını düşürecek hamle Qualcomm'dan geliyor

Qualcomm'un Windows için Snapdragon yongalarının daha düşük maliyetli sürümleri üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Bu da, yakın zamanda yapay zeka odaklı daha ucuz PC'lerin raflarda olacağının sinyallerini veriyor.

Qualcomm’un Snapdragon X çipleriyle çalışan Windows 11 dizüstü bilgisayarların resmi sevkiyatları başladı. Bu dizüstü bilgisayarlar, işlemcilerinin de büyük desteğiyle yapay zeka odaklı ve Copilot+ PC ismiyle biliniyor.

Ünlü teknoloji analisti Ming-Chi Kuo, kısa bir süre önce Medium sitesinde yayınladığı bir yazıda, Snapdragon X Elite ve Snapdragon X Plus çiplerine sahip Windows 11 Copilot+ bilgisayarların 2024 yılı sonuna kadar gönderilecek iki milyon dizüstü bilgisayar içinde bulunacağını iddia etti. Microsoft, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Acer ve Asus gibi firmalar artık bu çipleri içeren dizüstü bilgisayarların dağıtımına başlıyor olsa da, Qualcomm, Snapdragon X Elite işlemcilerinin gelecekte her türlü form faktörüne sahip bilgisayarlarda bulunacağını da bildirmiş durumda.

Ayrıca Kuo, 2025 yılında Snapdragon X serisine sahip bilgisayar sayısının 2024 yılına göre yüzde 100 ila 200 oranında artmasının beklendiğini de söylüyor. Ancak, belki daha da ilginç bir şekilde, adı açıklanmayan kaynaklar aracılığıyla Qualcomm’un, Snapdragon X Elite ve Plus çiplerinin yeni versiyonları üzerinde çalıştığını ve bunun ürün fiyatlarında düşüşe yol açacağını da iddia ediyor. Başka bir deyişle, Copilot+ PC'lerin fiyatların düşeceğini tahmin ediyor. Ne yazık ki bu çiplerde tam olarak nasıl değişikliklerin yapılacağı açıklamıyor.

Kuo, Qualcomm’un sadece mevcut çiplerin yeni varyantlarını üretmeyeceğini, 2025’in dördüncü çeyreğinde ARM üzerinde Windows için yeni bir işlemciyi de piyasaya süreceğini iddia ediyor. Bu çipin kod adının Canim olduğunu ve TSMC N4 kullanılarak üretileceğini söylüyor. Belirttiğine göre bu parça, (ABD’de) başlangıç ​​fiyatları 599 ila 799 dolar arasında olan bilgisayarlar için üretilecek. Bu hafta ABD’de piyasaya sürülecek en ucuz Qualcomm X tabanlı dizüstü bilgisayarın fiyatı ise 999 dolar.

Kısacası Copilot+ PC'lerin fiyatları, yakın zamanda düşüşe geçebilir. Intel ve AMD gibi devlerin yarışa girmesi de, bu düşüşü hızlandırabilir.

Sonraki Haber

Forum