WordPress sizin için neler yapabilir?

WordPress'in blog'unuzu hazırlarken size sağlayacağı faydaları<br />keşfedin.

Web tasarım rehberi - İçindekiler

Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde ülke ya da dünya çapındaki milyonlarca potansiyel okurunuza sesinizi duyurmanız ve bunun karşılığında beş kuruş para ödememeniz mümkün olabilir mi? WordPress sayesinde mümkün! WordPress'in ücretsiz olması, kullanım kolaylığı ve blog'unuzu çabucak kurup çalışır hale getirebilmesi onu kişisel ya da kurumsal blog'unuzu kurarken tercih etmeniz için başlıca sebepler. WordPress'i tercih etmeniz için sizi etkileyebilecek bir başka sebep WordPress'in size sürekli olarak destek olmaya hazır deneyimli kullanıcı ve geliştirici kitlesi.

WordPress'in yararlarını keşfedin CHIP yazarları olarak internette bir şeyler yayımlama fikrine sıcak bakan ve blog'lamaya yeni başlayacak kullanıcılarla sıklıkla karşılaşıyoruz. En çok karşımıza çıkan sorulardan biri de "Tek satır kodlama bilmiyorum ve web sitesi tasarlamaktan da haberim yok. Kendi blog'umu nasıl en kısa yoldan kurabilirim?" sorusu. Sizin de aklınızda böyle bir soru varsa WordPress'le tanışın: Artık programlama ya da tasarım bilip bilmemenizin hiçbir önemi yok, çünkü WordPress adlı blog yazılımı bu işleri sizin için hallediyor. Word-Press sayesinde fikirlerinizi yazıya dökmek ve internette yayımlamak için yapmanız gereken tek bir şey var: WordPress'in yönetim paneline girdikten sonra yazınızı yazmak ve "yayımla" düğmesine tıklamak. İnternet kullanıcılarına sesinizi duyurmak için bütün yapmanız gereken bundan ibaret!

• Çeşitlilik: WordPress'in üç farklı sürümü neredeyse her türlü blog'cunun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli. Kendi web sunucunuza kurabileceğiniz bir WordPress script'i, WordPress.com üzerinden kurulum gerekmeden yayına başlayabileceğiniz bir servis ve kullanıcılarınızın da yeni blog'lar oluşturabileceği WordPress MU adlı bir platform mevcut. Bu platformların farklarına birazdan değineceğiz.

• Kullanım kolaylığı: WordPress'in hem kurulumu çok basit, hem de yazılım kolaylıkla yönetilip kullanılabiliyor.

• Esneklik: WordPress'in son derece esnek bir yapısı var; yani sonradan indireceğiniz eklentiler ve araçlar yardımıyla WordPress'i kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz.

• Geniş kullanıcı kitlesi: Bir yazılımın kullanıcı kitlesi ne kadar genişse bir sorunla karşılaştığınızda çözümünü bulmanız ya da destek almanız da o kadar kolaydır. Word- Press dünyanın en popüler blog script'i olarak son derece geniş bir kullanıcı kitlesine sahip ve bu kitle yeni kullanıcılara destek forumlarında, e-posta listelerinde ve kendi blog'larında yardımcı olmak için can atıyorlar.

Kolay kurulum ve kullanım

WordPress, sadece beş dakika içinde kurup kullanmaya başlayabileceğiniz oldukça basit bir yazılım. WordPress.com'un ücretsiz servisine kaydolmanız da hemen hemen aynı miktarda zaman alıyor. Elbette bu beş dakikayı hesaplarken sadece kurulum süresini ele aldık; buna alan adınızın satın alınması ya da hosting kontrol panelinizdeki ayarların yapılması dâhil değil.

Bununla birlikte, beş dakikalık kurulumu tamamladığınızda başka hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan WordPress kullanımınıza hazır olacak. WordPress yönetim panelinizin oldukça iyi organize edildiğini ve sezgisel bir şekilde kullanılabildiğini fark edeceksiniz. Böylece WordPress'i ilk defa kullanan bir kullanıcı bile yolunu şaşırmadan gereken ayarları yapabilmekte ve yazılarını yazabilmekte. WordPress yazılımı elbette çok kolay kullanılabilmesine rağmen yapısal olarak basit bir yazılım değil; en deneyimli kullanıcıları ve geliştiricileri bile memnun edecek özelliklere sahip. WordPress bu kadar gelişmiş bir yazılım olmasına rağmen kullanıcı dostu olması sayesinde acemi kullanıcılar tarafından da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Meraklı bir kullanıcıysanız WordPress'i her kullandığınızda yeni bir şeyler keşfetmeniz mümkün.

WordPress'i geliştirebilirsiniz

WordPress kullanıcılarının en hoşuna giden özelliklerden biri, WordPress'in son derece esnek bir yapıya sahip olması. WordPress'te kullanabileceğiniz binlerce eklenti sayesinde blog'unuzun fonksiyonları genişletmeniz, binlerce tema sayesinde de blog'unuzun tasarımını hiç tasarım bilginiz olmadan istediğiniz gibi değiştirmeniz mümkün.

WordPress blog'ları temelde hemen hemen aynıdır, ama sisteme eklentiler yükleyerek blog'unuz ekstra araçlar ve özelliklere kendinize ve okurlarınıza göre dilediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. Gerçekten farklı ve etkileyici bir fonksiyona sahip bir blog'la karşılaşırsanız, o özelliği çok büyük ihtimalle kendi blog'unuza da entegre edebileceğiniz bilmelisiniz. Beğendiğiniz blog'da hangi eklentinin kullanıldığını bulamadıysanız blog'un sahibine bir e-posta göndermenizi tavsiye ederiz; zira WordPress kullanıcıları genellikle keşfettikleri harika araçları paylaşmak konusunda oldukça isteklidir.

WordPress eklentilerinin birçoğu ücretsiz olarak sunulmaktadır. Eklentiler hakkında daha fazla bilgiyi ilerleyen bölümlerde bulabilirsiniz. Eklentilerin yanı sıra WordPress blog'unuzu temalarla da geliştirebilirsiniz. WordPress varsayılan olarak iki basit temayla gelir ve kurulumun ardından otomatik olarak Kubrick adlı temayı kullanmaya başlarsınız, ama temanızı değiştirmeniz son derece kolaydır.

Topluluğa katılın

WordPress desteğinin temelini oluşturan sadık kullanıcı kitlesi "WordPress topluluğu" olarak tanınır. Bu geniş kullanıcı kitlesi, Amerika'dan Türkiye'ye kadar dünyanın her yerindeki kullanıcılara ulaşmaktadır. Ağustos 2006'da 1 milyon indirmeye ulaşan WordPress, 2007'de tam 3 milyon indirmeyi bulmuştur. WordPress'in milyonlarla ifade edilen bu kullanıcı kitlesi, günümüzün en yardımsever blog topluluğunu oluşturmaktadır. http://wordpress.org/support ve www.wordpress-tr.com/forum/ adreslerinde birbirlerine forumlar aracılığıyla yardım eden çok sayıda kullanıcı bulabilirsiniz. Ayrıca http://codex.wordpress.org adresindeki Word-Press Codex'te kullanıcılar tarafından oluşturulmuş çok sayıda faydalı belge (İngilizce olarak) bulunmaktadır. Ayrıca "blogosfer"de WordPress'in kendisiyle ilgili, kullanıcıların faydalı ipuçlarını veya deneyimlerini paylaştığı çok sayıda Türkçe ve yabancı blog bulabilirsiniz.

WordPress'inizi seçin

Bir blog sahibi olmak için öncelikle kendinize uygun platformu seçmelisiniz. Seçtiğiniz platformun kendinize en uygun özelliklere sahip olmadığından emin olmanız gerekir. WordPress yazılımının farklı kullanıcılara hitap eden üç versiyonu vardır:

1. WordPress.com'da barındırılan sürüm (Barındırma ve kurulum gerektirmez.)

2. WordPress.org'dan indirip kendi barındırma alanınıza kurabileceğiniz sürüm

3. WordPress MU (MultiUser) adlı çok kullanıcılısürüm (mu.wordpress.org adresinden temin edilebilir. Bu kitabın kapsamının dışındadır.)

WordPress'in hangi sürümünü seçerseniz seçin şu özelliklerin tamamına sahip olursunuz:

•Hızlı ve kolay kurulum
•Kullanımı kolay web arabirimi sayesinde
kolay blog yazımı
•Yazılarınızın "kategori"ler aracılığıyla konulara
göre arşivlenmesi
•Yazılarınızın aylara göre arşivlenmesi
•Yorum ve geri besleme araçları •Akismet eklentisi sayesinde otomatik
spam koruması
•Fotoğraflar ve resimler için bütünleşik
resim galerisi
•Video ve ses dosyaları için medya yöneticisi
•Mükemmel topluluk desteği
•Sınırsız sayıda durağan (statik) sayfa
oluşturabilme
•RSS desteği
•Farklı blog sistemlerinden (örn. Blogger,
Movable Type, ve LiveJournal) içeriği içe
aktarma araçları

WordPress.com mu WordPress.org mu?

WordPress sürümleri karşılaştırma tablosu

WordPress.com ücretsiz bir servistir. Hosting satın almak ve web sunucusuna yazılım yüklemek gibi şeyler size Fransızca gibi geliyorsa ve bu gibi işlemlerden kaçınmak istiyorsanız WordPress.com tam size göre bir çözüm. WordPress.com servisinde oluşturduğunuz blog'lar WordPress.com sunucularında "barındırılıyor" (host ediliyor). Yani sizin yazılım indirmenize, hosting alanı satın almanıza, yazılım yüklemenize ve yapılandırmanıza gerek kalmıyor.

Bu işlemlerin tamamı sahne arkasında sizin için otomatik olarak yapılıyor. Elbette WordPress.com'un da bazı kısıtlamaları var. Örneğin eklenti veya özel tema yükleyemiyorsunuz ve çekirdek kod dosyalarını düzenleyemiyorsunuz. Bu kısıtlamaları rağmen, blog'lama dünyasına tamamen yabancıysanız ve hiç para harcamadan işe başlamak istiyorsanız Word-Press.com sizin için harika bir başlangıç noktası olabilir.

İşin güzel tarafı, WordPress.com'da oluşturduğunuz blog'unuzun gün gelir de fazla büyüdüğünü fark ederseniz blog'unuzu kendinizin kurup barındıracağı bir WordPress.org yazılımına transfer edebilmeniz. Yani WordPress.com'daki
içeriğinizin tamamını alıp kendi kurduğunuz WordPress yazılımına aktarmanız mümkün.

Kendi barındırma çözümünüz

WordPress.org'dan indirebileceğiniz Word- Press, yazılımı elle indirip bir web sunucusuna kurmanızı gerektirir. Bu sürüme WordPress'in bizzat kendisi diyebiliriz. Biz de kitabımızın büyük bölümünde WordPress'in bu sürümünü ele alacağız. WordPress'i bir sunucuya kurmak için öncelikle bir hosting firmasından barındırma alanı kiralamanız gerekir. Biraz araştırmayla, Türkiye'de yıllık 10 lira gibi çok makul fiyatlardan başlayan WordPress uyumlu hosting paketleri bulabilirsiniz. Hosting seçimine dair önerilerimizi kitabımızın son bölümlerinde sıralayacağız.

WordPress'i web sunucunuza kurduktan sonra gönlünüze
göre blog'lamaya başlayabilirsiniz. WordPress yazılımının yeteneklerini genişletmek için sisteminize çeşitli eklentiler kurabilirsiniz. Ayrıca WordPress'i kendiniz kurduğunuzda WordPress "açık kaynak" bir yazılım olduğu için tüm kaynak kodlarına erişim yetkiniz olur, böylece az da olsa PHP ve MySQL bilginiz varsa kodlara müdahale ederek sistemi kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Blog'unuzun güzel görünmesi için hiç tasarım bilgisine de ihtiyacınız yok. WordPress topluluğu binlerce ücretsiz (ve az da olsa ücretli) tema geliştirmiştir ve bunları kolaylıkla kendi blog'unuza kurabilirsiniz.

Ayrıca biraz HTML ve CSS bilginiz varsa bu tasarımlar üzerinde de oynayıp tasarımınızı kendinize göre özelleştirebilir
veya kendi temalarınızı yaratabilirsiniz. Biz bu kitapta WordPress.com'un kullanımına da değineceğiz ama tamamen kişisel ve kendinize has bir blog sahibi olabilmeniz için WordPress'in kurulan sürümünü kullanmanızı öneriyoruz. Böylece www.alanadi.com gibi kendi alan adınızda, daha profesyonel görünümlü bir blog sahibi olabilirsiniz. Teknik bilgi birikiminizin olmamasını dert etmeyin, çünkü ilerleyen bölümlerde WordPress kurulumunu ve kullanımını detaylarıyla anlatacağız.

Sonraki Haber

Forum