Microsoft'un Not Defteri, uzun yıllar sonra yazım denetimi özelliğini kazanıyor...
40 yıl beklememiz gerekti ama sonunda hayaller gerçek oldu: Microsoft'un Not Defteri, uzun yıllar sonra beklenen özelliğe nihayet kavuştu.
Microsoft’un metin düzenleme uygulaması Not Defteri (Notepad), yazılımın 1983’te piyasaya sürülmesinin üzerinden 40 yıldan uzun bir süre sonra geçtikten sonra, en sonunda bir yazım denetimi özelliğine kavuştu.
Microsoft, yeni yazım denetimi aracını Windows 11’deki Not Defteri uygulamasına ekledi ve bu araç, tam olarak bekleyeceğiniz şekilde çalışarak yazım hatalarını otomatik olarak kontrol ediyor. The Verge tarafından bildirildiği üzere şirket, özelliği test etmeye Mart ayında başladı ve son birkaç gündür yazılım güncellemelerini sunuyor.
Araç, Word veya Edge’de görebileceğiniz sürümüyle neredeyse aynı şekilde çalışıyor ve yanlış yazılan kelimeler kırmızı alt çizgiyle vurgulanıyor. Yanlış yazılan kelimeye birkaç kez sağ tıkladığınızda, değiştirebileceğiniz doğru yazım seçenekleri sunuluyor. Ayrıca Microsoft, hataları otomatik olarak düzelten otomatik düzeltme özelliğini de araca ekledi.
Devre dışı bırakmak mümkün
Ancak ilginç bir şekilde, Not Defteri’ndeki ayarlar menüsünden dosya türüne göre yazım denetimini devre dışı bırakabiliyorsunuz. Başka bir deyişle, .md veya .srt gibi dosya türleri için özelliği kapatabiliyorsunuz. Günlük dosyaları gibi kodlamayla ilişkili dosya türlerinde bu araç otomatik olarak devre dışı kalıyor. Ayrıca, Word ile karşılaştırıldığında bir yazım hatasını değiştirmek için Not Defteri'ne fazladan tıklama yapmanız gerekiyor. Ayrıca, karşılaştırma için belirtmek gerekirse, Word, yazım denetimi özelliğini ilk kez 1985 yılında kazanmıştı.
Microsoft, bu yılın sonlarında WordPad uygulamasını Windows 11’den kaldırmayı planlıyor ve bunun yaratacağı boşluğu doldurmak için Not Defteri’ni güncelliyor. Not Defteri, son zamanlarda karanlık mod, gerçek sekmeler ve karakter sayısı sayımı gibi yeni özelliklere kavuştu. Ayrıca, Copilot entegrasyonu sayesinde bol miktarda yapay zeka özelliğine erişim de sağlıyor.