Windows 8'in bir sırrı daha, yıllar sonra ortaya çıktı

Eski Windows UX gurusu, Windows 8 Başlat menüsü ve Komut Merkezi’nin altında yatan gerçekleri açıkladı.

Microsoft'ta kullanıcı deneyimi (UX) Direktörü olarak görev yapan Jensen Harris, orada bulunduğu süre boyunca önceki Windows sürümleri ve hazırlanan ancak hayata geçirilmeyen projeler hakkında kısa bilgiler paylaşmaya devam ediyor. Son zamanlarda iptal edilen Windows 8 başlangıç sesini paylaşmıştı ve şimdi de Windows 10 ve 11'in Başlat menüsü hakkında konuştu; bunu görünce nasıl büyük bir “şok geçirdiğini” açıkladı.

Birkaç gün önce, konuyla ilgili bir takip tartışmasında, Jensen Harris orijinal Windows 8 Başlat düğmesinin sağ tıklama bağlam menüsünün aslında nasıl olmasını planladığını gösterdi.

O zamanlar "Komut Merkezi" olarak adlandırılan Başlat düğmesi bağlam menüsünün arkasındaki fikir, onu uzman kullanıcılar için çok daha kullanışlı hale getirmekti ve Windows’u Registry oyunları ile özelleştirmeye imkan veriyordu. Ancak ne yazık ki, her şeyi tamamlamak için zaman eksikliği olduğundan ve aynı UI deneyimi kapsamında ileri düzey kullanıcılarla daha az deneyimli kullanıcıların ihtiyaçlarını dengelemek zor bir görev olduğundan Komuta Merkezi projesi iptal edildi. Bu nedenle, Registry düzenlemeleriyle ince ayar yapma yeteneği gibi ek güç özellikleri hiçbir zaman Windows 8'in nihai sürüme ulaşmadı.

Ama bugün, Windows 10 ve 11'de Harris'in Windows 8 için planladığı menünün bir benzerini kullanıyoruz. Windows 8'in tüm ekranı kaplayan Başlat menüsü eğer böyle bir seçeneğe sahip olsaydı, belki de Windows 8 tarihe başarısız işletim sistemlerinden biri olarak geçmezdi...

Sonraki Haber

Forum