Windows yerine Linux kullanmanın zamanı geldi mi?

Linux, size Windows veya OS X'i bıraktırabilecek kadar iyi bir seviyeye geldi mi? Evet; işte nedenleri!

NetMarketShare verileri, Linux'un masaüstündeki kullanım oranı yüzde 2'ye ulaştığını söylüyor. Açık kaynak kodlu Linux için bu bir ilk. Peki bu veriler, Linux'un Windows ve Mac OS X'in yerini alabileceği anlamına mı geliyor? Ortalama bir kullanıcı için cevap evet! İşte nedenleri.

1. Linux aslında kolay: Çoğu kullanıcı Linux'un geliştiricilere yönelik bir işletim sistemi olduğunu düşünüyor ancak bu doğru değil. Linux farklı olsa da terminal hakkında hiçbir şey bilmeden, ona birkaç günde alışabilirsiniz. Çoğu Linux dağıtımı, dosyaları düzenlemeye, PDF okumaya, resim düzenlemeye yönelik temel uygulamalarla birlikte geliyor.

2. Gelişmiş masaüstü: Linux'ta sadece gelişmiş ve işlevsel bir masaüstü değil, hem yenilikçi, hem de gayet güzel görünen, diğer işletim sistemlerindekine rakip olabilecek bir masaüstü sizi bekliyor.

3. Web tarayıcısında her şeyi yapabilirsiniz: Bilgisayar başında harcadığımız sürenin çoğunu web tarayıcısında geçiriyoruz. Çoğumuz PC'mizde yalnızca bir web tarayıcısıyla yaşayabilecek durumdayız (Chromebook'lar bunun iyi bir örneği). Bunu hesaba katarak Linux masaüstünde, Netflix izlemeden çevrimiçi Microsoft Office belgelerinizi düzenlemeye her şeyi yapabileceğinizi söyleyebiliriz. Tabi Docs, Pixlr ve Chrome Web Store'daki tüm uygulamaları da unutmamak gerek.

4. Daha çok yazılım mevcut: Linux'a geçerken bildiğiniz bazı uygulamaları geride bırakacaksınız, ancak kullanabileceğiniz yazılımların sayısı sürekli olarak artıyor. Chrome'u kullanarak web'de gezinebilir, Steam ile oyunları indirebilir, Firefox, Thunderbird, LibreOffice, GIMP, Atom, VLC, ve InkScape gibi popüler araçları Windows'ta olduğu gibi, Linux'ta da kullanabilirsiniz.

Oyunlar yolda

5. Oyunlar yolda: Windows kullanıcılarının çoğunun Linux'a geçmemesinin nedeni, elbette oyunlar. Windows için çıkan oyun sayısı halen çok yüksek ancak Linux bu alanda önemli bir aşama kaydetti. Bu başarının önemli bir kısmı, Humble Indie Bundle'ın başarısıydı. Indie oyunları seviyorsanız, Linux'un bu alanda güçlü olduğunu söyleyelim. Steam ise popüler oyunları Linux'a taşıma işini başarıyla yerine getirdi. Her oyunu Linux'ta bulamayabilirsiniz ancak saatlerce eğlenecek kadar oyun bulacaksınız. Bunun yanında eski Windows ve DOS oyunlarını Linux'ta çalıştırmanın birçok yolu var.

6. Tutarlı: Windows 7'yi biliyorsunuz; Windows XP'nin ardından çıkmıştı ve oldukça güçlü bir işletim sistemiydi. Ardından Windows 8 geldi ve kutucuklarıyla bambaşka bir deneyim sunmaya başladı. Windows 10 ise görünüş açısından Windows 7 ile Windows 8 arasında bir yol tutuyor. Gelecekte nasıl bir değişiklik yapılacağı belli değil.

Linux ise yıllardır aynı deneyimi sunuyor. GNOME birkaç sene önce önemli değişiklikler geçirmiş olsa da, eski GNOME görünümünü ayakta tutan Mate projesi var. Açık kaynak kodlu yazılımlar, o kadar hızlı değişmiyorlar. Örneğin AbiWord, on yıl öncesine göre çok farklı görünmüyor. Aynısı GIMP için de geçerli. Yeni işlevler gelse de deneyim aynı kalıyor. Üstelik Linux, aynı PC'de yavaşlamadan senelerce çalışabiliyor.

Sonraki Haber

Forum