Windows XP, sürpriz bir cihaz üzerinde geri döndü

Meraklı bir kullanıcı, Windows XP'yi 2011 yılından kalan ve sonradan dokunmatik ekran özelliği eklenen bir MacBook üzerinde çalıştırarak herkesi şaşırttı.

2001 yılında kullanıma sunulan ve en son yazılım güncellemesini neredeyse 10 yıl önce alan Windows XP, şimdiye kadar pek çok farklı cihaz üzerine kuruldu. XDA tarafından bildirildiği üzere, şimdi de yeni bir deneme, Windows XP’yi 2011 yılından kalan dokunmatik ekranlı MacBook üzerinde çalıştırdı.

Göreceli olarak eski teknolojilerle denemeler yapan Michael MJD, birkaç hafta önce Lingraphica tarafından erişilebilirlik için eklenti dokunmatik ekranla değiştirilen bir MacBook edindi. Bunun ardından teknoloji tamiri sevdalısının MacBook’a Windows XP tablet PC Edition 2005’i yüklemeye karar vermesi ve bu deneyimi kameraya kaydetmesi çok uzun sürmedi. 36 dakikalık video, Michael’ın, Apple’ın Boot Camp yazılımını kullanarak dokunmatik MacBook’a Windows XP yüklemenin oldukça zorlu sürecini gösteriyor.

Michael, dokunmatik ekranla çalışmak için Internet Archive’dan bir Windows sürücüsünü bulmayı başardı (Hampshire Touch, TSHARC-12/10, USB). Ancak kurulum işlemi sırasında kalibre edilmemiş dokunmatik ekranın tanındığını görünce şaşırdı.

Windows XP Tablet PC Sürümü yirmi yılı aşkın bir süre önce piyasaya sürülmüştü. Bu sürüm, dokunmatik cihazlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştı ve ayrı olarak satın alınamıyordu. Cihazda tablet özelliklerini bulamayınca Michael, XP’nin değiştirilmiş bir sürümünü yüklemeye başladı. İşletim sisteminin, Tablet PC Sürümü özelliklerini eklemeden önce bir şekilde onu normal bir bilgisayara mı yoksa tablete mi yüklediğinizi doğruladığından şüpheleniyordu.

Sürücülerin dokunmatik MacBook'ta çalışmasını sağlamaya çalışırken kurulumda bazı sorunlar yaşadı. Ekran sürücüsünün yüklenmesi sırasında, sürücü dosyaları makineye kopyalanırken bir şekilde bozulan lisans metin dosyasını düzeltmek zorunda kaldı.

Yaşadığı sorunları çözmesinin ardından, Windows Journal ve Not Defteri’ndeki el yazısı tanıma gibi özellikleri keşfetmeye başladı. Ayrıca birkaç tur Ink Ball oynadı ve Half-Life kurdu.

Sonraki Haber

Forum