Windows'ta sıkça yaşanan 7 sorun ve çözümü!
Windows 8'de çok sık başımıza gelen 7 sorunu ve basit çözümlerini açıklıyoruz!
Windows 8 her ne kadar tabletler ve diğer tüketim cihazları için basitleştirilmiş olsa da, içerisinde hala bir Windows var. Windows 8'in masaüstünü kullanıyorsanız, önceki Windows'larda yaşadığınız sorunları Windows 8'de yaşamanız mümkün. Dosyaları yanlışlıkla silebilir, başlangıcınızı programlarla doldurarak bilgisayarınızı yavaşlatabilir, sistem dosyalarınızı yanlışlıkla silerek sorunlara yola açabilirsiniz.
Bu yazımızda sıkça rastlanan birkaç Windows sorununa ve bu sorunları Windows 8'de nasıl kolayca onarabileceğinize değineceğiz.
Dosyalarınızı mı kaybettiniz?
Windows 8'in Dosya Geçmişi işlevi, onu etkinleştirdikten sonra dosyalarınızın kopyalarını kaydedebiliyor. Dosyalarınızı arka planda yakından takip eden Dosya Geçmişi, her saat onların bir yedeğini alıyor.
Dosya Geçmişi'ni etkinleştirdikten sonra herhangi bir dosyayı geri yüklemek için, Dosya Gezgini'nde ilgili klasöre gidin ve Ribbon üzerindeki Geçmiş düğmesine basın.
Dosya Geçmişi'ni açmayı unuttuysanız
Recuva gibi ücretsiz bir kurtarma programını kullanarak silinen verilerinizi kurtarmanız mümkün olabilir. Bu tür programlar sabit diskinizi tarayarak silinen dosyaların parçalarını bulmaya çalışırlar.
TRIM işlevini devre dışı bırakmadıysanız bu çözüm SSD disklerde çalışmayacaktır. Dolayısıyla yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları kurtarabilmek için Dosya Geçmişi'ni etkinleştirmeniz gerekiyor.
Başlangıçta çok fazla program mı var?
Başlangıçta çok program var
Windows 8'in yenilenen Görev Yöneticisi başlangıçtaki programları yönetmenize izin veriyor. Hatta Windows 8, programların açılış sürenizi ne kadar etkilediğini de gösterebiliyor. Görev çubuğuna sağ tıklayarak Görev Yöneticisi'ni çalıştırın ve Başlangıç sekmesine giderek başlangıçtaki programları devre dışı bırakın.
Yanlış bir ayar yaptınız
Birçok Windows programında varsayılan ayarlara dönmeniz mümkündür. İşte başınıza gelebilecek birkaç durum ve yapabilecekleriniz:
Bir kitaplığı sildiyseniz: Dosya Gezgini'nde kitaplıklar başlığına sağ tıklayın ve Varsayılan kitaplıkları geri yükle'ye tıklayın.
Klasör gösterme ayarlarını bozduysanız: Dosya Gezgini'nde Görünüm sekmesine tıklayın, Seçenekler simgesine tıklayın ve Klasör ve arama seçeneklerini değiştir'e tıklayın. Burada her sekmede birer "Varsayılanları yükle" düğmesi göreceksiniz. Her bir düğme, sekmede belirtilen ayarları geri yükleyecektir.
Çok fazla sistem tepsisi simgesini gizlediniz: Görev çubuğuna sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklayın. Bildirim alanının karşısındaki Özelleştir düğmesine tıklayın ve simgeleri tekrar görünür hale getirin.
Internet Explorer'da sorun mu var?
Internet Explorer'da sorun mu var?
Masaüstü Internet Explorer, ona çok fazla eklenti yüklediğinizde sorun çıkarabilir. Benzer biçimde tarayıcının Gelişmiş Ayarlar bölümünde yaptığınız değişiklikler sorunlara neden olabilir.
Ancak merak etmeyin, Internet Explorer'ı varsayılan ayarlarına döndürmenin bir yolu var. Bunun için IE'yi açın, çark simgesine tıklayın, İnternet Seçenekleri'ni seçin, Gelişmiş sekmesine tıklayın ve Sıfırla'ya basın.
Bu işlemin ardından yer imleriniz hariç, eklentileriniz ve gezinti bilgilerinizin çoğu silinecek.
Genel sorunlarınız mı var?
Windows 8'de Windows'u hızla baştan yüklemenize izin veren bir "Yenileme" seçeneği bulunuyor. Bu işlem otomatik olarak gerçekleştiriliyor Windows 8, varsayılan haline geri dönüyor. Bu sırada kişisel dosyalarınız ve Windows Mağazası'ndan yüklediğiniz Metro uygulamaları saklanıyor. Ancak daha önce kullandığınız masaüstü uygulamalarını baştan yüklemeniz gerekiyor.
PC'nizi yenileme seçeneğini Bilgisayar ayarları uygulaması altında Genel sayfasında bulacaksınız.
Yanlışlıkla sistem dosyalarını mı sildiniz?
Windows'taki System File Checker (SFC) komutu, bilgisayarınızdaki sistem dosyalarını eksikliklere ve sorunlara karşı taramaya yarıyor. Herhangi bir sistem dosyasının değiştirildiği veya silindiği algılanırsa SFC, sözkonusu dosyayı geri yüklüyor. Bu işlev sayesinde Yenile veya Sistem Geri Yükleme işlevlerini kullanmanıza gerek kalmayabilir.
Bu komutu kullanmak için yönetici izinlerine sahip bir komut satırı açın (giriş ekranına komut istemi yazıp çıkan sonuca sağ tıklayıp Yönetici olarak çalıştır'ı seçerek). Ardından aşağıdaki komutu çalıştırın:
sfc /scannow