Windows Phone 8'li HTC 8S testte!
HTC'nin yakında ülkemizde de satışa sunulacak WP8'li cebi HTC 8S'i her ayrıntısına kadar inceledik!
HTC'nin Windows Phone 8'li amiral gemisi HTC 8X'in ardından bu kez biraz daha küçük ve daha ılımlı özelliklere sahip HTC 8S'i test merkezimizde ağırladık. Peki HTC 8S ne kadar iyi, 8X ile arasındaki fark büyük mü? Bu soruları ve fazlasını makalemizde yanıtlamaya çalışacağız.
Hem Android'i hem de Windows Phone'u bir arada götürmeyi tercih eden HTC'nin 8S modeli 4 inç'lik bir ekranla geliyor. Ekranın özelliklerine daha sonra değineceğiz. Ancak 8S'i kutusundan çıkarıp elinize aldığınızda, onun büyüklük dengesini tam anlamıyla tutturduğunu hissedeceğinizi söyleyelim. 8S'i tek elle kullanmanız, hem boyutu ve hafifliği, hem de kasasının elinizden kaymayan yapısı sayesinde inanılmaz derecede kolay.
8X'den farklı olarak 8S, yekpare bir kasaya sahip değil. Pilini çıkartmanız mümkün olmasa da, depolama alanınızı microSD yoluyla rahatlıkla genişletebilirsiniz. 16GB depolama alanı ile gelen 8X'in aksine, 8S'de sadece 4GB depolama alanı bulunuyor, ancak belirttiğimiz gibi bu alanı bir microSD kartı yoluyla büyütmeniz mümkün.
Kullanım, Windows Phone 8 arayüzü
Windows Phone 8'e yeni başlıyorsanız ona alışmanız için biraz cihazınızı kurcalamanız gerekecek. Android'den gelenler, kutulu arayüzü yadırgayabilir ancak Windows Phone 8'le güçlenen canlı kutucukların kullanımı son derece kolaylaştırdığını söylemeliyiz.
Yerel ayarlarınız "Türkiye" olarak seçiliyken HTC 8S ile Windows Phone 8 mağazasına girdiğinizde, mağazada rastlayacağınız iyi uygulama sayısı oldukça az. Ancak konum ayarlarınızda oynayarak diğer ülkelerinde görebildiği uygulamalara erişmek mümkün oluyor.
HTC 8S'deki arayüzün ve işletim sisteminin, HTC 8X'dekinden ve Lumia 920 gibi diğer WP8'li ceplerden göze çarpan büyük bir farkı yok. Microsoft, kutucuklu arayüzün kişiselleştirilebilme özelliklerini savunsa da bir süre sonra giriş ekranınızda çok da fazla şey yapamadığınızı farkediyorsunuz (kutucukların rengini değiştirmek, yerlerini değiştirmek gibi). Bir Android'den değil iPhone'dan WP8'e geçecekseniz ve HTC 8S'in size daha hoş görünme ihtimali var.
Windows Phone 8'in kendine has avantajları (örneğin kelime düzeltme haznesinin Android ceplerde gördüğümüzden daha iyi olması, temiz ve anlaşılır bir arayüz, kullanım kolaylığı, Office, Xbox Live) ve dezavantajları (bazı şeylerin beklediğiniz yerde olmaması, uygulama yükleme sürecinin ve yeteneklerinin Android'in gerisinde kalması gibi) var. En önemli dezavantaj ise Windows Phone uygulama mağazasının kaliteli uygulamalar konusunda yaşadığı sorun gibi görünüyor. Ancak Microsoft bu durumu iyileştirmek ve WP8'i diğer platformlara yaklaştırmak üzere var gücüyle çalışıyor.
Makalemizde Windows Phone 8'in derinliklerine inmek istemiyoruz, zira konumuz 8S. HTC 8S'de internette dolaşırken telefonun sayfaları gayet hızlı açtığına, herhangi bir takılma da yapmadığına şahit olduk. Bununla birlikte web sayfalarının masaüstü sürümünü açmak istediğinizde yükleme işlemi 15-20 saniye sürebiliyor.
Bir bakışta HTC 8S'in donanımı
Çift çekirdekli 1GHz Qualcomm Snapdragon S4 Plus (MSM8227) işlemciye sahip HTC 8S, grafiklere Adreno 225 ile hayat veriyor. HTC 8X'in işlemcisinin çift çekirdekli 1.5GHz Qualcomm Snapdragon S4 Plus olduğunu hatırlatalım.
HTC 8S'in RAM'i ise 8X'in yarısı kadar; tam olarak 512MB. Cihaz sadece 4GB depolama alanına sahip, ancak bir microSD kartı ile bu depolama alanını katlamanız mümkün. 16GB depolama alanı sunan HTC 8X'de microSD slotu bulunmuyordu.
Cihazın diğer özellikleri arasında 720p video kaydı yapabilen 5 megapiksel arka kamera (ön yüz kamerası yok), led flaş, A-GPS, 1.700mAh pil var.
İnternet, ekran testi
Az önce söylediğimiz gibi 8S'in sayfaları kaydırırken hiç takılmadığını söyleyebiliriz. Internet Explorer'ın mobil sürümü oldukça iyi bir tarayıcı, ancak varsayılan olarak Bing ile gelmesi bazı kullanıcıların canını sıkabilir. Windows Phone 8'de şimdilik Firefox veya Chrome gibi iyi bir alternatif tarayıcı bulunmuyor, ancak yer imleri, sekmeler gibi işlevler sunan IE, işinizi fazlasıyla görüyor. Bunun yanında 8S'in sayfa yükleme ve Wi-Fi performansının çok üstün olduğunu söyleyemeyiz.
İnternette gezinirken ve oyun oynarken ekranın önemi büyük. HTC 8S'in 8X'e göre ilk önemli dezavantajı ise ekranının daha küçük olması değil, sunduğu 480x800 çözünürlük. HTC 8X, 4.3 inç'lik ekranında 720p çözünürlük sunarken, HTC 8S'in çözünürlüğü kardeşinin çok gerilerinde.
Yine de ekranın bakış açılarının ve direkt güneş altındaki performansının çok iyi olduğunu söylemeliyiz. Yüzde yüz parlaklıkta 620 cd/m2 beyaz sağlayabilen 8S, bu bu alanda 500 cd/m2'ye ulaşabilen 8X'i geçiyor ve 640 cd/m2 parlaklık sunabilen iPhone 5'e oldukça yaklaşıyor. Dolayısıyla HTC 8S'in diğer özelliklerini beğendiyeseniz, ekran çözünürlüğünü kafanıza çok da takmamanızı öneriyoruz, zira metinler ve fotoğraflar yeterince keskin ve net görünüyor.
HTC 8S'in kullandığı çözünürlük, aslında 8S'e kıyasla ona bir avantaj bile sağlıyor. 720p ekranlı HTC 8S'de bu yüksek çözünürlük ekran için optimize edilmemiş uygulamalar, kenarlarında siyah bir bantla çalışırken 8S'de böyle bir duruma rastlanmıyor.
Kamera testi, video özellikleri
HTC 8S, orta seviye ceplerde görmeye alıştığımız 5 megapiksellik bir kamerayla geliyor. Cihazın ön yüzünde ise kamera bulunmuyor.
8S'in üzerinde bulunan kamera düğmesi, fotoğraf çekmeyi kolaylaştırdığı gibi kamera uygulamasını açmanızı da hızlandırıyor.
Bu arada 8S, iPhone 5 ve Galaxy S3'de olduğu gibi fotoğraf çekme düğmesine dokunduğunuz anda kareyi yakalamıyor ve biraz beklemeniz gerekiyor.
Fotoğraf kalitesine geldiğimizde ise orta seviyedeki bir cihaz için iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hepsi bu kadar, 8S'in kamerasından üstün bir düşük ışık performansı beklemeyin.
HTC 8S ile gündüz çektiğimiz bir fotoğraf (tam çözünürlükü fotoğraf için buraya tıklayabilirsiniz):
8S'de akıllı ceplerde standart haline gelen bir LED flaş da bulunuyor. Kamera uygulamasının sunduğu işlevler arasında ise pozlandırma, keskinlik, beyaz dengesi, renk doygunluğu, ISO ve birkaç fotoğraf efekti var. Otomatik flaş yanında flaşı elle açıp kapamanız da mümkün.
Kamera uygulamasındaki "lens" özelliği ise ona yeni işlevler eklemenize izin veriyor. Örneği varsayılan olarak sunulan tek lens olan "Bing Vision", barkodları ve QR kodlarını taramanıza izin veriyor.
HTC 8S, full HD video kaydetmiyor ve 720p çözünürlüklü videolarla yetiniyor. Video kamerayı kullanırken fotoğraflardakine benzer işlevlere sahip oluyorsunuz. Testimizde çektiğimiz videoların kalitesinin fena olmadığını söyleyebiliriz.
Görüşmeler, ses, medya
8S ile aradığımız kişiler, bizi temiz bir biçimde rahatlıkla duydular. Buun yanında biz de karşıdaki kişiyi duyarken herhangi bir sorun yaşamadık, zira kulağınıza dayadığınız hoparlörün ses kalitesi yeterince iyi ve yeterince yüksek ses sağlayabiliyor.
HTC 8S ile beraber gelen müzik çalıcısı MP3, WAV, WMA, eAAC+, MP4, WMV, H.264 ve H.263 biçimlerini destekliyor. 8S'de bulunan Beats Audio desteği, kulaklıkla müzik dinlerken açık bulundurmak isteyeceğiniz harika bir işlev ve ses üzerinde farkedilir bir etkisi var. 8S üzerindeki hoparlörler, temiz ve iyi bir ses sunuyor, ancak çok yüksek bir ses seviyesine ulaşmasını beklemeyin.
8S'deki müzik çalıcısının sunduğu işlevler ise kısıtlı. Herhangi bir ekolayzır işlevi sunmayan çalıcı, sadece en temel işlevleri sunuyor ve bizce yetersiz.
8S'de FM radyosu dinlemeyi düşünüyorsanız, bundan vazgeçin çünkü bu işlev cihaza eklenmemiş.
8S'in kendine has avantajı ise 4GB'lık küçük boyutlu depolama alanının microSD ile büyütülebilmesi. HTC 8S'in üst modeli olan 8X'de ve Nokia'nın WP8 amiral gemisi Lumia 920'de microSD kart yuvasının olmadığını hatırlatalım.
YouTube ile entegrasyonu bulunmayan 8S'de dilerseniz YouTube uygulamasını uygulama mağazasından indirebilirsiniz.
Pil testi, bağlantı
Pil testimiz
HTC 8S'in 1.700mAh kapasitesindeki pili, Wi-Fi, zaman zaman 3G açıkken ve ekranı toplamda yaklaşık 1.5 - 2 saat açık tutmanız halinde yaklaşık 1.5 gün dayanıyor. Daha seyrek bir kullanımda piliniz 2 gün de dayanabilir. Dolayısıyla pil ömrünün harika olduğunu söylemek zor, ancak günlük kullanımda cebinizin 1 günü rahatlıkla çıkaracağını belirtelim.
8S'de kesintisiz olarak tam parlaklıkta izlediğimiz 1.5 saatlik video bittiğinde, pilin yüzde 100'den yüzde 67'ye gerilediğini gördük. Bu sonuç harika olmayablir, ancak videoları tam parlaklıkta seyretmeyeceğinizi düşünürseniz gerçek hayatta daha uzun bir süre elde edeceksinizdir.
HTC 8S'in pilini çıkarmanın kolay bir yolu bulunmuyor, aynı 8X'te olduğu gibi. Bu arada 8S, kablosuz şarj işlevine de sahip değil.
Bağlantı
Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G, Bluetooth 3.1 ve GPS özelliklerine sahip cihazda Wi-Fi hızlarının zaman zaman bizi memnun etmediğini söylemeliyiz. 3G'de ise herhangi bir sorun yaşamadık. Masaüstü sitelerin yüklenmesinin biraz uzun sürebildiğinden bahsetmiştik, mobil sitelerde ise herhangi bir yüklenme sorunu bulunmuyor.
HTC 8S, 7GB'lık SkyDrive bulut depolama alanıyla geliyor. Cihazı USB kablosuyla PC'nize bağladığınızda depolama alanınızı bir USB belleği gibi, kolayca yönetebiliyorsunuz.
Farketmiş olacağınız üzere cihazda NFC (yakın alan iletişimi) çipi bulunmuyor.
Arayüz ve oyun performansı
8S'i kullandığımız birkaç gün boyunca arayüzünün son derece akıcı olduğunu ve takılmalara neredeyse rastlamadığımızı belirtmeliyiz. Cihazın dokunmaya verdiği tepki de yeterince iyi diyebiliriz.
Mağazda gezinme, uygulama yükleme ve kaldırma işlemlerinde telefon yeterince hızlı. 8S'de oyun oynamayı düşünüyorsanız, bunu keyifle yapabileceğinizi söyleyebiliriz. Oyunlarınızın açılış hızı 8X ve Galaxy S3 gibi uç nokta ceplerle eşdeğer olmayabilir, ancak burada 2-3 saniye gibi gözardı edilebilir bir gecikmeden bahsediyoruz.
8S'de uygulama yüklemeyle ilgili canımızı sıkan tek önemli şey, dahili depolama alanının azalması gerekçesiyle bazı oyunları yükleyemememiz oldu. Ancak fotoğraf ve videolarınız gibi içerikleri microSD kartınızda sakladığınızda bu sorunla karşılaşmayacağınızı düşünüyoruz.
Özetlemek gerekirse...
Özetlemek gerekirse...
Türkiye'de henüz operatörler tarafından satışa sunulmayan HTC 8S'i bazı çevrimiçi mağzalarda 850-950 TL'ya bulmanız mümkün. 1500 TL'ye satılan 8X'e göre çok daha hesaplı olan 8S'ten genel olarak memnun kaldık. Oldukça akıcı, takılmayan bir arayüz, genellikle iyi sayılabilecek internette gezinme performansı, Windows Phone 8'in sunduğu tüm avantajlar cihazın iyi yönlerinden. 8S'in en hoşumuza giden tarafı ise ergonomik yapısı oldu. HTC, daha yüksek çözünürlüklü bir ekran kullanabilirdi, ancak cihazın ekranının kötü olduğunu da söyleyemeyiz. Bunların yanında bir HTC 8S satın almayı düşünenlerin cihazın pilinin sökülemediğini akıllarının bir kenarında bulundurmaları gerekiyor. Dolayısıyla pil ömrü ortalama bir kullanımda 1.5 gün olan cihazın pilinin sizi yarı yolda bırakması halinde, bir şarj cihazına muhtaçsınız.
8S'in depolama alanının microSD kart ile genişletilebilmesi de onun hesaba katmanız gereken olumlu özellikleri arasında. 8S'i kullandığımız sürece zaman zaman dahili depolama alanının bitmesiyle ilgili bazı sorunlar yaşadığımızdan bahsetmiştik, ancak bu sorunu bir microSD kartı yardımıyla çözebileceğinizi düşünüyoruz.
HTC 8S'in 5MP'lik kamerasından yüksek bir performans beklemiyorsanız fotoğraflarla ilgili bir sorun yaşamayacaksınız demektir.
Mobil web sitelerini yüklemede gayet iyi bir performans sunan HTC 8S, aynı performansı masaüstü web sitelerini yüklerken veremiyor. Ancak web sitelerini kaydırmada ister mobil olsun, ister masaüstü, herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.
Çok yeni olmasa da, yeni yeni büyümeye başlayan Windows Phone 8 işletim sistemini denemek istiyorsanız, onun artılarının ve eksilerinin farkındaysanız, HTC 8S sizi fazlasıyla memnun edebilir.