Windows, Linux ve MacOS'u Bırakın, Bunlara Bakın!
Bu üç dev işletim sistemini kullanmak zorunda mısınız? Cevabı araştırdık, işte bulduğumuz harika alternatif işletim sistemleri!
Windows, Linux ve macOS'tan başka kullanmaya değer bir işletim sistemi var mı? Bu sorunun kesin bir cevabı yok, çünkü cevap kişiye göre değişiyor. Ancak yaptığımız araştırma sonucunda keşfettiğimiz birbirinden ilginç 7 işletim sistemini sizlerle paylaşıyoruz. Bu işletim sistemlerinin çoğunu indirip, bir sanal makine üzerinde deneyebilirsiniz.
1. eComStation
Fiyatı 215 sterlinden başlayan eComStation, masaüstünden ziyade ticari uygulamalar için güvenlik ve kararlılık göz önünde bulundurularak geliştirilmiş.
2. Haiku
BeOS yaygınlaşmayı başaramasa da ruhu, Haiku'nun içinde yaşamaya devam ediyor. Açık kaynak kodlu olarak baştan geliştirilen Haiku, modüler tasarımı sayesinde işletim sisteminin farklı kısımlarının aynı anda geliştirilmesine izin veriyor.
3. ReactOS
Linux'un UNIX'in en baştan tekrar yorumlanmış bir hali olduğunu biliyorsunuzdur. ReactOS ise aynısını Windows NT mimarisi için yapıyor. Açık kaynak kodlu işletim sistemi, Microsoft'un kapalı kodlarını içermiyor. ReactOS, Windows sürücülerini ve uygulamalarını destekleme iddiasına sahip.
4. Syllable Desktop
1994 ve 2001 arasında geliştirilen AtheOS'un başta AmigaOS'un bir kopyası olması planlanıyordu ancak işletim sistemi, kendi yolunu izledi. Norveçli geliştirici Kurt Skauen'in üzerinde tek başına çalıştığı projeyi bırakmasının ardından GPL lisanslı kaynak kodu, topluluk tarafından ele alındı ve Syllable Desktop doğdu.
Syllable'in en önemli özelliği, ücretsiz olmasının yanında hızı ve hafifliği. Geliştiricileri, bir Pentium işlemcinin ve 32MB RAM'in yeterli olacağını söylüyorlar. Modern bir PC'de çalıştırdığınızda muhtemelen hepsinden hızlı çalışan bir işletim sistemini tecrübe edeceksiniz.
5. SkyOS
Geliştirilmesi durdurulmuş olsa da, SkyOS sıfırdan geliştirilen bir işletim sisteminin iyi bir örneği ve göz atmaya değer. İşletim sistemi tamamlanmamış ve ciddi bir iş için kullanılmayacak durumda ancak merak edenler için bir sanal makine içinde denemelerini tavsiye ediyoruz.
6. FreeDOS
Bugün bile önemli işlerini MS-DOS üzerinde yapan firmalar var. Hatta sadece metin modunda çalışan ve komut satırından başlayan uygulamalar, hala üretiliyor. Bu uygulamalar MS-DOS üzerinde çalışıyor olabilir ancak FreeDOS kullananların MS-DOS'a ihtiyaçları yok. Tamamen ücretsiz olan FreeDOS, elbette çoklu görev desteğine, korumalı moda ve grafiksel arayüze sahip değil ancak standart modda Windows 3.1'i bile çalıştırabiliyor.
FreeDOS, 1998'de ilk ortaya çıktığından bu yana aktif olarak geliştiriliyor.
7. TempleOS
Listemizin sonunda sadece tek bir kişinin, Terry A. Davis'in çok büyük çabalarıyla on senede hazırlanmış bir işletim sistemi var. Davis'in kendi programlama dili HolyC ile yazılan TempleOS, ağ ve donanım desteğine sahip değil, yani sadece kendi sisteminde çalışıyor. İşletim sisteminin kaynak kodlarına çalışırken hızla erişebiliyor ve komut satırından kod yazabiliyorsunuz. TempleOS'u ciddi bir iş için muhtemelen kullanamayacaksınız ancak işletim sisteminin birçok ilginç fikir içerdiği kesin.