Windows, iOS ve Android karşı karşıya!
Windows, iOS ve Android karşı karşıya! Gerçek savaşın başlangıcına şahit olun...
Steve Jobs, günümüzü post-PC çağı olarak adlandırıyor. Google için ise her şey bulut teknolojilerine bağlı. Microsoft ise bulunduğumuz dönemi PC-plus olarak isimlendiriyor.
Firmalar farklı terimler ve farklı yaklaşımlara sahipler, ancak hepsi aynı şey hakkında konuşuyorlar: PC'nin artık evrenin merkezi olmadığı çok daha farklı tür bir bilişim çağı.
Bilişim, telefonlarımızda, tableterde, TV'lerde ve hatta arabalarımızda yer ediniyor ve üç dev arasındaki büyük savaş yakında başlıyor: Windows 8, iOS 5 ve Android 4. Hangi taraftasınız?
PC'ler ile mobil cihazlar arasındaki ara kapanıyor
Geleneksel PC'ler ve mobil cihazlar arasındaki çizgi, giderek bulanık bir hale geliyor. Apple, iOS ile OS X'i birleştirmeye başlıyor, Windows 8 ise inanılmaz derecede Windows Phone'a benziyor ve hatta ARM cihazlarında çalışacak. Android 4.0'ın birleşik kod yapısı ise Chrome OS ile Android'i çok uzak olmayan bir gelecekte bir araya getirebilir.
Dokunmatik ekranlı telefon ve tabletlerden de fazlası var. iOS, medya akışı için AirPlay'e sahip, Google TV'nin Android'e geleceği söyleniyor, Microsoft ise Media Center ve Xbox Live hizmetlerine sahip.
OnLive gibi hizmetler, HDMI çıkışı ile büyüyen oyun kitaplığı ve çevrim içi içeriğe bir PC'ye sahip olmaksızın PC kalitesinde erişim sağlıyor.
Otomobillere gelince Saab'ın Android tabanlı otomobil eğlence sistemini tanıttığını, Ford'un Windows'u arabalarına yıllardır yüklediğini, Volkswagen'in ise Microbus Bulli konsepti ile navigasyon, iletişim ve iklimlendirme denetimi için iPad'i kullandığını biliyoruz.
Firmalar bize ne satmak istiyorlar?
iPad'in otomobilde kullanımı biraz gerçek dışı kaçsa da, firmaların popüler cepleri kullanmaması için bir neden yok.
Bu cihazların hepsi internet yoluyla birbirine bağlanacaktır. Apple bunu arka planda otomatik olarak kaydederek ve paylaşarak yapmayı düşünüyor. Google ise ise interneti yazılımın yaşadığı yer olarak görüyor. Microsoft, interneti geleneksel masaüstü yazılımlarını paylaşmanın bir yolu olarak görüyor.
Hangi görüşü paylaşırsanız paylaşın, bir şeyden emin olabilirsiniz: Bu bir tuzak.
Firmalar artık size hiçbir cihaz satmak istemiyorlar. Size bir ekosistem satmak ve onun parçalarına yatırım yapmanızı sağlamaya çalışıyorlar. Dolayısıyla ekosisteme ne kadar yatırım yaparsanız, ondan o kadar zor ayrılacaksınız.
Örneğin bir düzine Apple iBook aldığınızı, müziklerinizi iTunes'dan edindiğinizi, medyanızı iCloud'da depoladığınızı düşünelim. iPad'iniz ile medyanızı Apple TV'nizde seyrettiğinizi, iPhone'la ise arabanızın GPS ve klima sistemini yönettiğinizi, onu TV'nizin kumandası ve evinizin anahtarı olarak kullandığınızı düşünelim.
Meydana getirilen bağımlılık
Tüm bunları değiştirmek istediğinizde birçok sorunla başa çıkmanız gerekecektir. Dolayısıyla eğer Google, şu anki Android'den biraz daha iyi bir işletim sistemi çıkarırsa veya Samsung biraz daha hoş bir Galaxy Tab üretirse ona gerçekten geçecek misiniz? Akıllı cebiniz, arabanızın beyni konumundaysa bu entegrasyonu kaybetmek uğruna bir Android cebe geçer misiniz? Cevap birçoğumuz için hayır olacaktır.
Apple, Google ve Microsoft bunu yapan tek firma tabi ki değil. Android firmaları kitap mağazalarını ve video hizmetlerini tabletlerine entegre ederek, onların tabletini aldığınızda sonsuza dek bağlı kalmanızı umuyorlar.
Gelir artık farklı yollardan elde ediliyor
Gelirlerinin çoğunu Windows ve Office satışlarından elde eden Microsoft için ise haberler kötü. Yazılım fiyatları giderek düşüyor. OS X Lion'ın 30 doların altına bir fiyatla sunulması bekleniyor, Google ise Chrome OS'u kullanan ortaklarını herhangi bir şekilde ücretlendirmiyor.
Uygulamaların da fiyatı düşüyor. Apple'ın Office rakibi iWork uygulamaları 10 dolara satılıyor. Google Docs gibi bulut tabanlı Office rakipleri ise ücretsiz sunuluyor. Mobil işletim sistemlerindeki güncellemeler ise tamamen ücretsiz.
Şirketler, parayı farklı yollardan kazanmayı tercih ediyorlar: Donanımlarını satarak veya ek kapasite sağlayarak. Apple, reklam satarak; Google özelliştirme ile Microsoft ise hizmetleri yoluyla para kazanıyor.
Bu üç firmanın da müzik indirmeleri, ebook ve uygulama satışlarından iyi gelirler elde etmelerini bekleyebiliriz. İşletim sistemlerinin "usturayı bedava verip, jilet için ücretlendirme" taktiğini kullaması muhtemel.
Firmaların işletim sistemlerindeki eksikleri uygulamalarıyla kapatan geliştiriciler, bu özelliklerin sonraki güncellemede işletim sistemine eklendiğini görebilirler. Donanım firmaları ise yazılıma özel tek başına çalışan cihazlar üretebilirler: sat-nav sistemleri, kendi başına çalışan araba içi sistemleri gibi. En çok kaybedenler ise bilgisayar üreticileri olacak gibi görünüyor.
Burada birkaç tehlike bulunuyor. Bunlardan bir tanesi yanlış tarafı desteklemek olabilir. Örneğin Windows tabletlerin ortaya çıkması, piyasanın Android'i tercih ettiğini veya Chromebook'ların çıkışı piyasanın gerçek laptop'ları seçtiğini gösterebilir.
Diğer bir tehlike ise seçtiğiniz platformun her şeyi bir araya getirmesi: Microsoft'un kendi Windows Phone'larını veya belki kendi Windows 8 tabletlerini üretmesi gibi. Firmaların kendini bundan korumak için tek yolu ise çeşitlendirme: Biraz Google'dan, biraz Microsoft'tan biraz da başka bir tanesinden...
"Post-PC" dönemi, PC'ler yok olacak demek değil
Post-PC, PC'ler yok olacak demek değil
Gartner baş araştırma direktörü George Shiffler, "PC'lerin her zaman var olacağına ikna olduk." diyor ve ekliyor: "10 sene önce olduğu gibi yıldız olmayabilir, ancak varolmaya devam edecekler ve insanların hayatında ve cihaz portföylerinde önemli rol oynayacaklar."
PC işletim sistemlerinin daha mobil bir hale gelmesi bekleniyor. OS X Lion ve Windows 8, mobil sürümlerinden birçok öğeyi örnek alıyorlar ancak PC'ler ortadan kalmıyor.
Shiffler, sözlerine şöyle devam ediyor: "PC'ler olağanüstü bir şekilde adapte edilebilir platformlar ve kullanıcıların isteklerine ve ihtiyaçlarına göre evrimleşiyorlar." "Yeni cihazlar PC'lerin bir takım işlevlerini gereksiz bıraksa da, kullanıcılara diğer cihazlar tarafından kolay kolay ele geçirilemeyecek çekirdek işlevleri hala sunuyorlar."
"Şimdiye dek gördüğüm kadarıyla Microsoft, Google veya Apple PC deneyiminin yerine geçecek bir şeyden değil sadece onu farklı olarak sunmaktan bahsediyorlar." "Ancak PC'ler daha önce de benzer mücadelelerle karşı karşıya kaldı ve bunun sonucunda daha da iyi bir hale geldi".