Windows 8 ve Mountain Lion karşı karşıya

Windows'un son sürümü Windows 8, OS X'in son sürümü Mountain Lion'a karşı... Savaşı kim kazanacak?

Windows 8 tamamlandı ve herkes Microsoft'un bu karo döşemeli kumarının sonucunu merak ediyor. Acaba bu durum Apple'ın Mountain Lion'ı için bir şans olabilir mi? Gelin iki işletim sistemini karşılaştıralım.

Microsoft, tablet ve akıllı cep alanındaki uykusundan uyanmak için her şeyini Windows 8 kozuna oynadı. Windows 7'nin halefi pek çok alanda iyi skorlar yakaladı fakat yine de editörler ve kullanıcılardan beklediği ilgiyi alıp alamayacağı belli değil.

Windows 8, Mountain Lion'ı güçlendiriyor

Windows 8 tamamlanmış olmasına rağmen satışa sunulmak için Ekim sonunu bekliyor. Fakat buna rağmen insanlar Windows 8 almak için mağaza kuyruklarında beklerlerse kesinlikle bundan rahatsızlık duyacaklardır. Bunun ötesinde güçsüz bir Windows 8, Windows kullanıcılarına Mac kullanmak için bir sebep doğurabilir. Bu yüzden Microsoft'un Windows 8'inin bu karşılaşmaya çok iyi hazırlaması gerekiyor. Şimdi OS X Mountain Lion ve Windows 8'i karşı karşıya getirelim.

Görünüm: Karolara karşı App-simgeleri

Genellikle OS X görünüm yarışına bir adım önde başlar. Fakat bu sefer durum farklı: Microsoft, Windows 8 ile görsel alanda pek çok belirgin görsel değişikliğe imza atıyor.

Windows 7 ve Windows 8 arasındaki en belirgin fark nedir? Microsoft, işletim sistemini dokunmatik ekranlar için uyarladı. Tabii ki bilgisayar kullanıcılarının ekrana dokunması beklenmiyor, fakat Microsoft tablet pazarında kalıcı bir gelecek hedefliyor. Yeni stratejiye göre tüm Microsoft cihazları benzer görünecek. Ve bu benzeme etkisi sayesinde kullanıcılar tüm alanlarda Microsoft ürünlerini tercih edecek.

Becerikli karolar

Windows 8 açılış ekranında ilk olarak karolar bizi karşılıyor. Aslında bu biraz garip, özellikle de masaüstü PC kullanıcıları için... Fakat amacına uygun yerleştirilmiş uygulamalar gerçekten işletim sistemine değer katıyor. Ne yazık ki Microsoft, bu yeni başlangıç ekranını kapatmak için bir seçenek sunmuyor. Microsoft'un klasik masaüstü de belirgin değişikliklere uğruyor: Windows 95'ten beri tanıdık olduğumuz "Başlat" tuşu artık yok!

Mountain Lion için özete gerek yok

Daha önceki versiyonu tanıyanlar, Mountain Lion'da birkaç görsel gelişme sezeceklerdir. Apple'ın yeni olarak sunduğu şey sadece ufak detaylar. 11 yıldır aynı temeli kullanan Apple her yıl bu temelin üstüne bir şeyler katıyor. Dokunmatik kullanıma yönelik bir trend sezemiyoruz. Yine de, Apple'ın Microsoft ile aynı taktiği izlediğini söyleyebiliriz: Örneğin, program rehberi (application guide) tıpkı iPhone ve iPad'deki uygulama önizlemesi gibi görünüyor. Fakat bunlar gerçek yararlarının yanında birkaç detay olarak kalıyor, çünkü bakacak olursanız, örneğin, programlar çok daha hızlı çalışıyor.

Windows 8 gerçekten göz alıcı

Windows 8'in asıl amacı geleceğe bakmak, çünkü bulunduğu bu durumdan kendisini ancak bu şekilde kurtarabilir. Ve ne olursa olsun başlangıç ekranının göz alıcı olduğu doğru. Diğer tarafta Mountain Lion ise selefinden çok da farklı gözükmüyor. Eğer çoğu kullanıcı sadece bu yüzden platformunu değiştirecek olursa bu gerçekten de sürpriz olur. Windows 8'in görünümünü beğenmeyenler için ise Windows 7 hala geçerli bir seçenek olarak bulunacak.

Kontroller: Dokunmatikten klasiğe

Windows 8'in içinde iki ruh bulunuyor: Hem dokunmatik ekranlar hem de masaüstüler için bir işletim sistemi. Kullanıcılar ise bu iki dünya arasında tökezliyor. Mountain Lion ise bildiğiniz gibi, klasik.

Klasik kullanım seçeneğine sahip olan ve PC'lerinden memnun olan kullanıcılar bir tablet almaya ihtiyaç duymayacaklardır, fakat bu Windows 8'in mantelitesiyle tamamen çelişiyor. Microsoft, kullanıcılarının dokunmatik arayüzden ayrılmamaları için her şeyi dokunmatiğe odaklamış diyebiliriz. Özellikle de Windows 7 PC veya dizüstü kullanıcıları Windows 8'e geçiş yaptığında garip hissedecekler. Her yolun sonunda tekrar tekrar karşımıza çıkan Metro Başlat ekranı, kullanıcıları iki dünya, geçmiş ve gelecek , arasında götürüp getiriyor.

Aç-Kapa düğmesi olmalıydı

Aslında ne kadar kolay olurdu, Microsoft, başlat ekranını ve tüm uygulama dünyasını masaüstünden seçilebilir bir hale getirseydi. "Kapat" düğmesine basan kullanıcılar klasik Windows PC deneyimine devam edebilirdi. Fakat Microsoft bunu seçmedi. Zaten bu yüzden Windows 8, masaüstünde anormal hissettiriyor kendini.

Dokunmatik ekrana geldiğinizde ise Windows 8'in gerçekten çok şey başarmış olduğunu görebiliyorsunuz. Özellikle de Windows 7 ile kıyaslandığında Windows 8'in tabletlerde kusursuz olarak çalıştığını söyleyebiliriz. Fakat Android ve iOS ile kıyaslandığında Windows 8 hala çok karmaşık gözüküyor.

Yönetimde birkaç ufak yenilik

Mountain Lion yönetim konusunda da bizi hayal kırıklığına uğrattı. Apple'ın sürekli iOS'dan özellik aktarmaya çalıştığı açıkça göze çarpıyor. Mountain Lion'ın ekranında sağ köşesinde bulunan bir çubuk bize bildirimleri ulaştırıyor. İyi hamle fakat devrim niteliği taşımıyor. Apple'ın asıl yaptığı ve akıllı kullanıcıların faydalanabileceği avantaj, tüm Apple dünyası bir araya geliyor: Mountain Lion, iCloud ile çok daha derin bir bağa sahip. Nasıl yaparsanız yapın yine de kusursuz olarak işlemiyor, fakat önceye nazaran çok daha stressiz yapılabiliyor, bu sayede birden çok cihaz bir arada senkronize edilebiliyor.

Dokunmatik Windows

Mountain Lion'a kıyasla Windows 8 kesinlikle çok daha iyi bir dokunmatik arayüze sahip. Fakat burada stratejiler devreye giriyor, çünkü zaten Mountain Lion'ın amacı dokunmatik bir işletim sistemi olmak değil, bunun için iOS var. Klasik masaüstünde ise bu dokunmatik arayüz Windows 8'e puan kaybettiriyor. Başlat tuşunun kaçınılmaz sonu ise pek çok Microsoft kullanıcısını hüsrana uğratacak gibi görünüyor.

Güvenlik: Yenilikler hapishaneye karşı

Güvenlik konusunda Windows 7, OS X'e görmesi gerekenleri zaten gösterdi. Windows 8 ise çok daha fazla özellikle geliyor. Mountain Lion ise daha çok "kapanma" yolunda ilerliyor.

Konu güvenlik olduğunda Windows 8, selefi Windows 7'yi kesinlikle geçiyor. En sonunda işletim sistemi, önceden yüklenmiş antivirüs yazılımı ve insanları hata dolu Adobe Reader'den kurtaran kendi PDF okuyucusu ile geliyor. Kullanıcılar için ise fotoğraflı şifreler, dosya yedekleme alanında gelişmeler ve daha gelişmiş SmartScreen filtleri göze çarpan yenilikler arasında. Bu ve yeni birçok yeni özelliği göz önüne aldığınızda, Microsoft'un Windows 8 için çok çalışmış olduğunu anlıyorsunuz. Asıl güvenlik şimdi başlıyor.

OS X kapanıyor

Apple, iOS ile gittiği ve çok da başarılı olduğu aynı yolu takip etmek istiyor. Güvenlik önlemi olarak OS X'de birkaç temel güvenlik unsuru bulunuyor fakat asıl tehlike sistemde güvenlik açığı meydana getiren programlar. Daha önceden de görevini layığıyla yerine getiren Mac AppStore, daha merkezi bir görev üstleniyor. Fikirde, tüm kullanıcıların bütün programları ve bu programların güncellemelerini Mac AppStore üzerinden yapmaları yatıyor. Apple, tıpkı iOS'da yaptığı gibi Mac'de de uygulamalar üzerinde tam kontrole sahip olmak istiyor. Ek olarak Mountain Lion'daki Mac AppStore'da sadece doğrulanmış geliştiricilerin uygulamalarının indirilmesine izin veriliyor. Yani diyelim ki Firefox'u indirmek istiyorsunuz, Firefox'un tüm bu doğrulama aşamalarını geçmiş olması gerekiyor. Bu arada, OS X ilk sürümünden bu yana başka ek bir programa ihtiyaç duymadan PDF'leri gösterebiliyor ve özellikle de amatörler için çok kullanışlı bir yedekleme aracı olan Zaman Makinası'na(Time Machine) sahip.

Windows 8 ile güvenlik

Güvenlik özellikleri karşılaştırmasında Windows 8, Mountain Lion'ı geride bırakıyor. Bunun sebebi, Microsoft bugüne kadar hep güvenlik teknolojilerini geliştirmek, işletim sistemini daha güvenli hale getirmek için yoğun çaba harcadı ve şimdi bu çaba meyvelerini kullanıcılara veriyor.

Apple'ın AppStore temelli kapalı kutu planı ise mevcut durumda işe yaramayacak. Bunun sebebi, kullanıcı tüm programları sadece AppStore'dan indirdiği sürece tamamen güvende olacak. Her ne kadar OS X kullanıcılarının virüs kaygısı olmasa da, son zamanda artmaya başlayan ataklar, örneğin Flashback trojan saldırısı, aslında OS X kullanıcılarının da o kadar güvende olmadığının kanıtı.

Hız: İkisi de hızlı...

Apple'ın en büyük avantajı, hem donanımı hem de yazılımı kendisinin belirlemesi. Windows 8 ise pek çok farklı cihazla çalışmaya devam edecek. Hız düellosu ise hala kafa kafaya gidiyor.

Her ne kadar Windows 7 kararlı ve tamamlanmış bir işletim sistemi olsa da Windows 8 hız konusunda da selefini geride bırakmayı başarıyor. Yükleme süresi, başlatma süresi, açılma süresi, benchmarklar her şey Windows 8'de bir tık daha hızlı gerçekleşiyor. Tüm yazılımlar eksiksiz ve kusursuz olduğunda Windows 8'in gerçek gücü ortaya çıkıyor. Fakat bir yada birkaç yazılımın eksikliği, performansı etkiliyor.

Hızlı Dağ Aslanı

OS X'de donanım Apple tarafından yönetildiği için başarılı bir genel uyum sağlanır. Buna bağlı olarak da iyi benchmarklar alıyor OS X. Yüklenme hızı kesinlikle etkileyici, örneğin SSD kullanan bir Mac'e 17 dakikada Mountain Lion yüklendiğini gördük. Sistemin açılışı, veri arama ve kopyalama da oldukça hızlı. Kıyaslamak gerekirse, örneğin, internet benchmarklarında Windows 8, safari dışındaki tüm tarayıcılarda önde geliyor.

İkisi de hızlı

İki sistem de çok hızlı fakat başlatma hızında ne Apple ne de Windows, bir Usain Bolt değil. Şunu da söylemek lazım ki iki sistem de hala klasik işletim sistemi, mesela başlatma sırasında. İki işletim sistemi de seleflerinden daha iyi performans sergiliyorlar. Internet benchmarklarında Windows 8, Mountain Lion'ın önünde yer alıyor fakat daha iyi tarayıcı optimizasyonları ile bu fark değişebilir.

Sonuç: Kral koltuğundan kalkmıyor

Mobil işletim sistemlerinin parlak ışıklı şovlarının altında hem Windows 8 hem de Mountain Lion hayal kırıklığına uğratıyor bizi. İki sistem de sadece kendi ürün alanlarında birer tuğla, tabi bu güçlü olduklarını değiştirmiyor. Düellonun kazananı ise Windows 8...

Apple ve Microsoft farklı ürün stratejileri izliyorlar. Apple, hala klasik bilgisayarlar ve tabletler, akıllı cepler gibi mobil sistemler arasında bir ayrım görüyor. Tabi, kullanıcılar ne kadar çok ürün alırsa o kadar iyi. Mountain Lion da bu amaca hizmet etmek için derin bir iCloud entegrasyonu ile geliyor, üstüne tatlandırıcı niyetine iOS dünyasından birkaç fonksiyonla birlikte.

Windows 8 her yerde

Diğer tarafta Microsoft ise Windows 8'i her yerde görmek istiyor. Hem klasik PC'lerde hem dizüstülerde hem de tabletlerde(hatta belki ceplerde!) Bunun mantıklı bir sonucu olarak, mesela akşam üstü kanepenizde Windows 8'li tabletinizi kullanırken, ertesi sabah ofisinizde aynı tablete klavye ve fare takarak sanki bir dizüstü kullanırmış gibi çalışmaya devam edebilirsiniz.

Önce Windows 8 sonra Mountain Lion

Daha cesur görünüşü ve daha iyi dokunmatik kontrolü ile Windows 8, OS X'i geride bırakıyor. Hatta güvenlik alanında bile rakibini geride bırakan Windows 8, konu hıza gelince burun farkıyla öne geçiyor. Windows 8 ve Mountain Lion'a geçiş konusu karşılaştırılacak olursa, Windows kullanıcılarının adapte olması için biraz daha fazla zaman gerekecek

Windows 8 klasik PC kullanıcılarının kafasını biraz karıştırabilir, her ne kadar dokunmatik sisteme sahip olmasa da genellikle dokunmatik arayüzü kullanmaya zorlanan kullanıcılar bu durumdan rahatsız olursa Windows 7 her zaman bir alternatif olarak bulunacak.

Sonraki Haber

Forum