Windows 8'li PC'ye nasıl Ubuntu yüklenir?
Windows 8'li, UEFI özellikli yeni bir PC'ye nasıl Linux yükleyebileceğinizi açıklıyoruz!
Windows 8'le beraber gelen bilgisayarlar, aynı zamanda tartışmalı bir özellik olan "Secure Boot" modifikasyonu ile geliyor. Bu özelliğin amacı, bilgisayarınızda başlayacak olan işletim sisteminin sertifikasını kontrol edip kötü niyetli kodlar işlemesine engel olmak.
Fikir olarak kulağa hoş geliyor, fakat bilgisayarlar sanki Windows'tan başka işletim sistemi çalıştırmayacakmış gibi geliştirilmiş. Üreticiler genelde Microsoft'un şartlarına uydukları için, Secure Boot'u olmayan bir bilgisayar bulmanız zor. Siz de böyle bir durumdaysanız işte Windows 8'li yeni bilgisayarınıza Ubuntu yüklemek için yapmanız gerekenler.
Her zamanki gibi yükleyin
Ubuntu 12.10 ve 12.04.2'ye Secure Boot için destek eklenmiş buluyor; fakat yine de her sistemde işe yaramayabiliyor. Bunu denemenin en iyi yolu Ubuntu setup'dan önyükleme yapıp sabit diske yüklemeye çalışmak. 64-bit'lik sürümü kullandığınızdan emin olmalısınız. Çünkü UEFI Secure Boot'u sadece 64-bit sürüm destekliyor (bu, sadece Ubuntu ve Linux için değil tüm işletim sistemleri için geçerli).
Eğer yükleme verisinden önyükleme yapamıyorsanız, birşeyler yolunda gitmemiş demektir. Secure Boot yeni bir teknoloji olduğu için herkesin karşılaştığı sorunlar farklı olabildiği gibi açıklanamaz da olabiliyor.
Secure Boot'u devre dışı bırakın
Secure Boot'u devre dışı bırakın
Tabii ki bu özelliği sisteminizin BIOS'una girip devre dışı bırakmanız da mümkün. Kapattığınızda Windows düzgün çalışmaya devam edecektir, fakat teorik olarak sistem güvenliğiniz biraz düşebilir.
Bu özelliği kapadığınızda Ubuntu hiçbir problem olmaksızın yüklenebilir. Siz yine de Ubuntu'yu UEFI modunda boot etmeyi ihmal etmeyin, çünkü Windows 8 de UEFI'de modunda yüklü.
İsterseniz Secure Boot'u tekrar devreye sokabilirsiniz
Bu aşamada isterseniz o çok küçük güvenlik riskinden rahatsız oluyorsanız bu özelliği tekrar devreye sokabilirsiniz. Eğer ki olur da Ubuntu çalışmaz hale gelirse, tekrar rahatlıkla devreden çıkarabilirsiniz.
Önyükleme seçeneklerini düzeltin
Ubuntu ile Windows'u yan yana çalıştırıyoranız, özellikle Secure Boot ortamında önyükleme yapılandırmanızı onarmanız gerekebilir. Bu onarımı Boot-Repair aracıyla kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Aracı indirdikten sonra aşağıdaki komutu kullanarak çalıştırmanız yeterli:
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update && sudo apt-get install -y boot-repair
Şimdi boot-repair'i çalıştırabilir, buradan "Recommended repair"e tıklayarak Advanced options'a gidebilir ve Secure Boot'un seçili olduğundan emin olabilirsiniz. Bir sonraki yeniden başlatmanızda Windows ve Ubuntu'yu bir arada çalıştırabiliyor olacaksınız.