Windows 8'de neler olacak, neler bekliyoruz?

Herkes hakkında konuşuyor ama kimse tam olarak bir şey bilmiyor: İşte Windows 8'den beklediklerimiz!

Microsoft'un 25 senelik işletim sistemi geçmişine baktığımızda, şirketin değişken bir performansa sahip olduğunu görüyoruz. Peki acaba Microsoft, Windows 8'de neler yapacak ve biz yeni işletim sisteminden neler bekliyoruz?

Birkaç ay önce sızdırılan ve İtalyan teknoloji sitesi windowsette.com'da yer alan PowerPoint slaytları, Windows 8 hakkında bir fikre sahip olmamızı sağlamıştı. Bunların en şaşırıcılarından biri şüphesiz Apple'ın kullanıcı memnuniyetinden ve bağlılığından bahseden 'Apple nasıl yaptı' başlığını taşıyan slayttı.

Bir başka slaytta ise 'hepsi bir arada' bir bilgisayarın donanım özelliklerinden ve gelişiminden bahsediliyordu. Slaytta biyometrik oturum açma, sesli kontrol ve dört veya daha fazla temas noktası destekli dokunmatik ekran özellikleri tartışılıyor, ekran parlaklığının ortama uyum sağlaması gibi özelliklerden bahsediliyordu.

Bulut teknolojisi, uygulamalar ve oyunlar

Windows 8'de online bir uygulama mağazasının olması bekleniyor

Windows 8'in bulut teknolojisini kullanacağı artık biliniyor. Sızan tartışmalara göre Windows makine tabanlı bir işletim sistemi olmaktan, kullanıcı tabanlı bir işletim sistemine dönüşecek. Diğer önemli gelişmeler arasında 'anında açılma', gelişmiş yazılım ve donanım izleme, tek bir tuşa basarak kullanıcı verilerini kaybetmeden Windows'u baştan yükleyebilmek var. Bilgisayar üreticileri, işletim sisteminin 30 saniyeden daha çabuk açılmasını talep ediyorlar. PC platformunun gelişim hızını düşünürsek, Windows 8'in 20 saniyenin altında bir sürede yüklendiğini görmemiz mümkün olabilir.

Yeni Windows, oyun/uygulama yöneticisi sayesinde oyun ve diğer uygulamalarla daha sıkı bir entergrasyona sahip olacak. Bulut tabanlı oyunlar sayesinde oyunu istediğimiz bilgisayarda oynayabilecek, kaldığımız yerden devam edebileceğiz.

Programları güvenli bir şekilde çalıştırabilen, uzak bağlantıyı ve cep telefonlarıyla çalışmayı geliştirecek sanallaştırma özelliği de işletim sisteminde bulunacak.

Depolama, medya yönetimi ve çıkış tarihi

Zune, Windows Media Center ve Media Player'ın yerini alabilir

Windows 8'in veri ve uygulama ayrımını daha iyi yapmasını bekliyoruz. 2TB'tan büyük boot edebilir sabit disk bölümleri desteği de beklenenler arasında. Aslında 2TB'dan büyük bölümler 64 bit Vista ve ilerki sürümlerde destekleniyor fakat UEFI boot yükleyici ve GPT bölümleri gerektiriyor.

Windows Media Center ve Windows Media Player döneminin yeni işletim sistemiyle beraber kapanacağını düşünüyoruz. Microsoft, Apple'ın iTunes ile yaptığı gibi, Zune'u temel medya yöneticisi olarak kullanmak isteyebilir.

Peki Windows 8'i ne zaman sahnede görebileceğiz? Sızan sunumlara göre 2012 yılının yazında bir beta sürümü yayınlanacak. Aynı yılın sonunda ise tamamlanmış sürümün yayınlanacağı düşünülüyor. Bu, Microsoft'un önceki işletim sistemlerini yaklaşık beş senede bir çıkardığı düşünüldüğünde oldukça erken bir tarih.

Teknolojinin bugünkü gelişim hızına bakıldığında ve Android ile Apple'ın yaptıkları düşünüldüğünde Microsoft, 5 senelik geliştirme dönemlerini 2 seneye indirebilir.

Sonraki Haber

Forum