Windows 7 yavaşlayarak hızlandı!
XP'den kalan bazı kavram ve anlayışlar Windows 7 ile çöküyor; sistem "yavaşlayarak hızlanıyor"...
Windows 7, Windows Vista'ya göre büyük güç ve hız avantajına sahip. Microsoft uzmanı Mark Russniovich de bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Russinovich ve tasarımcı Arun Kishan'ın Windows mimarisindeki pek çok geliştirmede büyük payı var. Özellikle de çok çekirdeğe yönelik geliştirmeler, Windows kullanıcılarının canını sıkan takılmaları, bekleme ve çökmeleri temelinden çözen, çok önemli değişiklikler bu ikilinin imzasını taşıyor.
Daha önceki mimarilerde ve de özellikle çok eski olan Windows XP'de, işlemci şeridindeki iş bitmeden bir diğer işe geçilemediği için büyük bir performans kaybı söz konusuydu. Windows 7'nin gelişmiş çoklu işlem desteğiyle bu çözülüyor. Bekleme yapmıyor, yolu açıyor.
Kishan ve Russinovich yaptıkları açıklamalarda her şeyin eskisi gibi çalıştığını söylüyor. En azından görünürde, çünkü bu değişiklikler işletim sisteminin oldukça derinlerinde yatıyor ve uygulamalar, kullanıcı farkına varmadan yapılacak işlemlere göre çok daha iyi ölçeklendiriliyor.
Bu ölçeklendirme sadece donanımdan performans almayı değil, eski donanımlarda akıcı bir kullanımı da sağlayan temel unsur oluyor. Windows eskisi gibi sistem ihtiyaçlarında diretmiyor, ne bulursa onu kullanıyor ve de sistemi yormuyor. Ama gerektiğinde daha önceden kullanılamayan şekilde bütün kaynakları verimli bir şekilde değerlendiriyor.
İşlemciyi boşa alarak sistemi hızlandırmak!
Sistemde yapılan yeni bir değişiklik, işlemcinin boşta kaldığı süreyi uzatarak enerji tüketimini azaltıyor. Elbette performans bekleyen kullanıcıları enerji tasarrufu pek ilgilendirmiyor. Ama bu değişiklik performansa da olumlu yansıyor.
Bütün sistem yavaşlatılmıyor ve işlemlerin işlemciyi ilgilendirmeyen kısmı sürdürülerek darboğazlar engelleniyor. Donanımlar mevcut sistem kaynakları için daha az "interrupt request" yolluyor, daha az kavga ediyor.
Windows tasarımcıları sistemin en performanslı çalıştığı zamanın sanılanın aksine hafıza boştayken değil, bütün bellek kullanırken olduğunu keşfetmiş durumda. Sadece birkaç MB boşta bırakarak belleği çok daha verimli kullanmanın yolunu bulan tasarımcılar, çok az işlem çalışırken bile bunun etkili olduğunu, 8GB bellek bile olsa bunun çoğunun kullanılmasının daha etkili olduğunu keşfetmiş.
Vista en çok tepki aldığı konuda haklı çıktı
Windows boş bellek bulduğunda sıfırlarla doldurmak yerine sistemin bir sonraki muhtemel kullanacağı uygulamaların bilgilerini yazarak sistem performansını arttırıyor. Sabit diskten veri okunması RAM ile kıyaslanmayacak kadar yavaş kalıyor. Boşta kalan belleğin bu şekilde değerlendirilmesi günlük kullanımda büyük fark yaratıyor.
Bu açıklama daha önce Vista döneminde de yapılmıştı ama kullanıcılar zaten Vista'nın ihtiyaç duyduğu 2GB minimum belleğe sahip olmadıklarından, bu özellikten de faydalanamamıştı. Windows XP'den gelen hafıza boşaltma alışkanlığı da Vista'nın belleği dolu tutmasına kullanıcıların ateş püskürmesine sebep olmuştu.
Windows XP döneminde dolu hafıza boşaltmak ve ek yazılım kullanarak bu işlemi yapmak mantıklıydı çünkü hafıza Vista ve Windows 7'deki gibi sistemi hızlandırmak için kullanılmıyordu. Genellikle bir yazılım işi bittikten sonra bellekten aldığı alanı kilitli bırakarak sistem performansını düşürüyordu.
Sonuç itibariyle kullanıcıların çoğunun pek tadını çıkartamadığı bellek kullanımı, Windows 7 ile beraber düşük güçte bilgisayarları süründürmeyecek ama yüksek güçlü bilgisayarları uçuracak bir şekilde ele alınıyor.