Windows 7 etiketleri yine kafa karıştıracak

Microsoft'un Windows 7 için hazırladığı uyumluluk etiketleri Vista'yı aratacak gibi görünüyor...

Windows 7'nin sistem gereksinimleri henüz tam olarak netleşmedi ama 1 GB bellek ve 8 GB civarı sabit disk alanı kesin gibi... Bu gibi ön gereksinimler netleştikçe kullanıcıların farklı sürümler arasından kendilerine en uygun olanı seçmelerini kolaylaştırmak amacıyla yeni Windows logo etiketleri de hazırlanacak. Bildiğiniz gibi Vista'nın bu amaçla hazırlanmış etiketleri epeyce karışıklığa yol açmıştı. Microsoft bir kez daha aynı hataya düşmek ve kullanıcının kafasını karıştırmak istemiyor.

Görünüşe göre Windows 7 etiketleri Vista'nınkilere göre daha basit olacak ama ne yazık ki, yeterince basit değil. Microsoft'tan Gary Schare; "bu kez uyumluluğu göz önünde bulundurarak etiketleri belirleyeceğiz" diyor. Bu yüzden de özel planlar hazırlanacak. Bu özel planlar kullanıcıların satın aldıkları bilgisayarların tam olarak ne amaçla kullanılabileceğini ve en "temel özelliklerini" ifade edecek.

Her şeye bir etiket

Dokunmatik ekran? Bir etiket. Bluetooth? Bir etiket daha.. ve bu böyle sürüp gidiyor…

Fakat işte temel özellikler kavramı gündeme gelince işler karışmaya başlıyor. Örneğin dokunmatik ekran özelliği bulunan PC'ler için ayrı bir etiket düşünülüyor. Aynı şekilde Media Center PC'ler için de farklı bir etiket oluşturulacak. Bu durumda uzaktan kumanda ve TV alıcısına sahip olan cihazlar bu etiketi hak edecek. Fakat diğer tüm özelliklere sahip olsa da, üzerinde TV alıcısı bulunmuyorsa cihaz bu etiketi alamayacak. Doğal olarak yukarıdaki iki özelliğe de sahip olan cihazlarda iki etiketi birden göreceğiz.

Fakat olay burada bitmiyor. Eğer cihaz, üzerindeki tüm "tak kullan" ve activesync desteği bulunan cihazları yönetmeniz için bir Device Stage'e sahipse bunun için de bir etiketi hak edecek. Cihazın GPS özelliği de varsa bir etiket daha eklenecek. Bluetooth desteği tabii ki kendi özel etiketini hak ediyor. Kablosuz USB, süper hızlı USB gibi özelliklerin akıbeti şimdilik kesin değil ama Microsoft'un 2010'a kadar çıkabilecek her türlü yeni teknoloji için hazırlık yaptığını biliyoruz. Dolayısıyla yeni PC'lerin üzerinde bulunması etiketlerin adedi daha da artabilir.

Görünüşte bu etiketler son kullanıcının cihazın kapasitesini daha iyi anlaması açısından faydalı gibi görünüyor ama pratikte işleri kolaylaştırıp kolaylaştırmayacağından çok da emin değiliz. Daha önce yazılımlar için sadece tek bir etiket kullanılacağını duyuran Microsoft, bakalım donanım konusunda işin içinden çıkabilecek mi?

Sonraki Haber

Forum