Windows 7'deki gizli araçlar ve seçenekler!

Windows 7'de bulunan gizli araç ve seçenekleri kullanarak ondan çok daha fazlasını alabilirsiniz!

Microsoft, Windows 7 ile işlerimizi oldukça kolay hale getirdi. Bütün yapmanız gereken yükleme diskini yerleştirmek, kuruluma bazı bilgiler sağlamak. Bundan sonra odanızdan çıkabilir, kendinize bir çay yapabilirsiniz. Geri geldiğinizde tamamıyla çalışan, zengin işlevlere sahip bir PC'ye sahip olacaksınız.

Windows 7'nin yenilenmiş görev çubuğu uygulamalarınızı daha kolay yönetmenizi ve çalıştırmanızı sağlıyor. Kitaplıklar sayesinde istediğiniz dosyaları sabit diskinizi aratmadan bulmanız çok daha kolay. Geliştirilmiş güvenlik özellikleri ise cabası.

Kullanıcılar Windows 7'nin hayatımızı daha önce olmadığı kadar kolaylaştırdığını düşünse de yine de biraz uğraşarak daha iyisini elde edip edemeyeceğini merak ediyor.

Bunu da akılda bulundurarak Windows 7'nin bilgisayar deneyiminizi size özel hale getirmeyi sağlayacak gizli seçeneklerini ve araçlarını araştırdık.

Kilitlenen uygulamalar ve uzaktan denetim

Uzaktan denetimle bir PC'yi karşısına oturmadan yönetebilirsiniz

Uygulamalarınızın kilidini açın

Eskiden programlarımızdan biri kilitlendiğinde beklemekten ve onu elle kapatmaktan başka çaremiz yoktu ve bu da veri kaybına yol açabiliyordu.

Windows 7'de bu başınıza gelirse Kaynak İzleyiciyi çalıştırın (resmon.exe). Çalışan işlemlerin bir listesi ekrana gelecektir. Listenin aşağısına doğru kayın, muhtemelen kırmızı renkle vurgulanmış bir işlem göreceksiniz. Bu, muhtemelen sorunlu programınızı işaret etmektedir.

Sağ tıklayın ve 'Bekleme zincirini incele'yi tıklayın. Programın beklediği bir şey varsa, burada göreceksiniz. İşlemi birkaç tıklama ile kapatmanız mümkün.

Bir işlemi sonlandırmaya karar verirseniz dikkatli olun. Kritik bir bileşeni kapatmak PC'nizin sendelemesine neden olabilir.

Uzaktan denetim

Deneyimli bir Windows 7 kullanıcısı olmak genel olarak iyi olabilir. Her şeyin nasıl çalıştığını anlıyor ve neyin nerde olduğunu biliyor olabilirsiniz. Ancak bu bilgi yanında bir sorumluluk da getiriyor.

Bilgisayardan ve Windows'dan anladığınızın arkadaşlarınız ve aileniz arasında yayılması, onların bilgisayar sorunlarını çözmeyi sizden beklemelerine neden olabilir. Kapı komşunuzun evine gidip PC'sinin karşısına oturmak ve onu onarmak pek de zahmetli olmayabilir ancak sorunlu sistem uzaktaysa basit bir alternatifiniz var: Windows Uzaktan Yardımı.

Bu araç sayesinde uzaktaki bir bilgisayarın masaüstünü kendi PC'nizden görebilir, üzerinde programlar çalıştırabilir, sorunu keşfedebilir ve gerekli ayarları yapabilirsiniz.

Uzaktan denetim (devamı)

Uzaktan erişimin çalışabilmesi için önce Denetim Masası'ndan etkinleştirmeniz gerekli

Hazırlıklar

İlk yapacağınız hazırlık, görmek istediğiniz bilgisayarda. Arkadaşınıza Başlat menüsünü açıp 'Bilgisayar'a veya 'Bilgisayarım'a sağ tıklamasını ve ardından 'Özellikler'e ve 'Uzak bağlantı ayarları'na tıklamasını söyleyin. 'Uzaktan yardım bağlantılarına izin ver' kutucuğu işaretli olmalıdır. 'Gelişmiş' düğmesine basıldığında ise 'Bu bilgisayarın uzaktan denetimine izin ver' seçili olmalıdır.

Bunun ardından arkadaşınız Uzaktan Yardım'ı çalıştırabilir. Arkadaşınızın buradan 'Güvendiğiniz birisini size yardım etmeye davet edin'e tıklaması gerekiyor. İki taraf da Windows 7'ye sahip ise 'Hızlı Bağlantı Kullan' seçeneğinin çalışması gereklidir.

Daha sağlam bir yol olarak arkadaşınızdan 'Davet etmek için e-posta gönder' seçeneğini seçmesini isteyebilirsiniz.

Denetimi elinize alın

Windows Uzaktan Yardımı, arkadaşınızın PC'sinde şifre girmesini isteyen bir pencere ekrana getirecektir. Arkadaşınız bu şifreyi size bildirdikten sonra oturum açmak için gerekli her şey elinizde olacak.

Hızlı Bağlantıyı kullanıyorsanız Uzaktan Yardımı (msra.exe) elle açmalısınız. 'Sizi davet eden birine yardım edin' düğmesine tıklayın ve 'Hızlı Bağlan'a tıklayın.

Arkadaşınızın bilgisayarında kullanıcı adınızı içeren bir uyarı mesajı görüntülenecek ve bağlantıya izin vermesi istenecektir. "Evet"e tıkladığında ise birinci aşamayı tamamlamış oluyoruz.

Artık uzaktaki masaüstünü görebilirsiniz. Siz arkadaşınızın ekranını seyrerken, arkadaşınız sorun çıkartan programı çalıştırabilir ve size yapmak istediği şeyi gösterebilir.

Kontrolü elinize almak istediğinizde Uzaktan Yardım araç çubuğunda bulunan 'Denetim İste' düğmesine basın. Arkadaşınızdan denetimi size vermesi için bir onay istenecek ve kabul ettiğinde denetim artık sizde olacaktır. Artık Başlat Menüsünde dolaşabilir, Kayıt Defterini açabilir, Denetim Masası'na girebilir, komut satırında bir komut yazabiliriniz.

Sanal özel ağ (VPN) nasıl kurulur?

Bağlanmasına izin verdiğiniz PC için yeni bir hesap eklemeniz veya varolan hesaplardan birini seçmeniz gerekiyor

Sanal Özel Ağ nasıl kurulur

1. Kapıları açın: Sanal Özel Ağ (VPN), PC'leri internetten güvenli bir şekilde birbirine bağlayabilir. Önce PC'yi gelen aramaları kabul edecek şekilde ayarlamalısınız. Ağ ve Paylaşım merkezi > Bağdaştırıcı ayarları'na gidin. Dosya menüsünü açın ve 'Yeni Gelen Arama'yı tıklayın. Uzak kişiye ait kullanıcı hesabını seçin veya yeni bir hesap ekleyin. 'İleri'ye tıklayın, 'İnternet yoluyla' seçeneğini işaretleyin ve sırasıyla tıklayın: Sonraki | Erişime izin ver | Kapat

2. Bağlantıyı kurun: Diğer Windows 7 PC'sinde sırasıyla Ağ ve Paylaşım merkezi > Yeni bağlantı kur > Çalışma alanına bağlan'a tıklayın. Varolan bağlantıyı kullanmayı isteyip istemediğiniz sorulursa, yeni bağlantı oluşturmayı tercih edin.

'İnternet bağlantımı kullan'a tıklayın, uzak bilgisar adını veya IP adresini girin, ve 'Sonraki' düğmesine tıklayın. Diğer PC'de hesabınızın kullanıcı adını ve parolasını girin, 'Bağlan'a basın.

3. Sorun giderme: Bağlanmakta sorun yaşıyorsanız firewall'unuzdan PPTP protokülünün (Point-to-Point Tunnelling) kullandığı 1723 portunu açın. Router kullanıyorsanız 'PPTP' veya 'VPN'i (veya 'VPN pass-through) etkinleştirin.

Trafiği PC'nizin yerel IP adresine yönlendirmek için 1723 portunu yönlendirecek bir kural oluşturmanız gerekebilir.

IIS ile dosya paylaşımı

Her şey yolundaysa http://localhost adresinde IIS hoşgeldin ekranı sizi karşılıyor...

IIS ile dosyaları kolayca paylaşmak

1. Başlangıç: Microsoft'un dosyaları internet üzerinde veya yerel olarak paylaşmanıza izin veren Internet Information Serives (IIS) sunucusu Windows 7 ile beraber geliyor.

Sırasıyla Denetim Masası > Programlar > Windows özelliklerini aç veya kapat'a tıklayın, FTP sunucusu ve Web Yönetimi Araçları'nı genişletin ve altında bulunan tüm kutucukları işaretleyin.

2. Hoşgeldin ekranı:
'Tamam'a tıkadığınızda Windows IIS'yi yükleyecek ayarlarını yapılandıracaktır. Bittiğinde tarayıcınızda http://localhost adresini girerek çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Eğer her şey yolunda ise IIS'nin hoş geldin ekranını göreceksiniz.

Ağınızda ise http://'nin ardından PC'nin ağ adını yazarak (örneğin http://masaustupc) bu PC'ye erişebilmeniz gerekiyor.

3. Dizinler arasında dolaşma: Sitenizin varsayılan klasörü C:\inetpub\wwwroot'dur. Burada iisstart.htm ve welcome.png dosyalarını göreceksiniz. Bu dosyaları bir klasöre yedekleyin veya silin (bu dosyalar önemsizdir), ve wwwroot klasörüne uzaktan erişmek istediğiniz bazı dosyalar yerleştirin.

4. Kolaylıkla paylaşın: Bir ağ bilgisayarına geçin, tarayıcınızda http://masaustupc yazın (sunucu PC'nizin ağ adını kullanın). Bir HTTP klasörü ve içeriği ekrana gelecektir. Bu dosyaları tıklayarak indirebilir veya görüntüleyebilirsiniz.

Etkileyici bir görünüme sahip olmasa da, bu sayede http destekleyen herhangi bir aygıtta dosyaları artık paylaşabilirsiniz: Linux sistemleri, Mac'ler, telefonlar ve daha fazlası.

5. MIME türleri:
IIS sadece bir dosya türü eşleştirme standardı olan MIME türlerine sahip dosyaları paylaşmanıza izin verir. Örneğin bir MP4 dosyasını wwwroot klasörüne yerleştirdiğinizde kullanıcılar bunu görebilecek ancak indiremeyeceklerdir.

Bunu onarmak için IIS Yöneticisine geri dönün ve 'MIME Türü'ne çift tıklayın. .MP4 dosyalarının desteklenmesi için 'Ekle'ye tıklayın, 'Uzantı' kutucuğunda .mp4 yazın ve MIME türü olarak video/mpeg yazın.

6. Evrenselleştirme:
Dosyalarınızı internet üzerinde paylaştırmayı düşünüyorsanız, firewall'unuz IIS'ye izin verecek şekilde ayarlanmış olmalıdır. Router'ınızda da http trafiğini (80 numaralı port) PC'nizin dahili IP'sine yönlendirmeyi etkinleştirmiş olmalısınız. Artık bilgisayarınızın bağlantı IP'sini tarayıcısında giren herkes, paylaştığınız dosyaları görüntüleyebilir.

PC'nizi bu şekilde internete açmak güvenliğinizi tehlikeye atabileceğinden IIS Yardımını açarak IIS denetim listesini gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

FTH'yi optimize edin

FTH tarafından korumaya alınan uygulamalar State anahtarı içinde listeleniyor

Windows 7 genellikle sizin müdahalenize gerek kalmadan PC'nizi otomatik olarak yönetebiliyor. Bununla beraber bazı durumlarda ona yardım etmeniz size kâr sağlayabilir.

Örneğin Fault Tolerant Heap (FTH) gayet akıllı bir özellik. Bilgisayarınızda bulunan kararsız işlemleri, bellek sorunu nedeniyle kilitlenen işlemleri arıyor ve bazı gerçek zamanlı onarımlar sunuyor. Bu işe yaramazsa değişiklikleri geri alabiliyor.

FTH mükemmel bir araç olsa da, uygulama davanışının kararsız gibi görünmesine neden olarak kafa karıştırabilir. Bir program size inanılmaz derecede kararsız ve ardından çalışıyor gibi görünebilir. Veya bir ince ayar yaptıktan sonra sorunu kendiniz giderdiğinizi düşünebilirsiniz ancak bunun başarısı FTH'ye aittir.

Bunun gibi bir durumu gözden geçirmek için Regedit'i açın, HKEY_ LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\FTH anahtarına girin ve State anahtarını gözden geçirin. FTH tarafından korunan uygulamalar burada listelenmektedir.

FTH izlemesini devre dışı bırakmak için 'Enabled' değerini 0 olarak değiştirin. PC'niz daha az kararlı bir hale gelebilir ancak FTH artık olayları maskeleyemediğinden bir kilitlenme meydana gelirse bunun sorumlusu programı ortaya çıkarabilirsiniz.

FTH izleme algoritmasını ihtiyacınıza göre değiştirmelisiniz: Burada deneme ve yanılma yolunu kullanmanız gerekiyor. Örneğin 'CrashVelocity' değerini 3'ten 2'ye düşürün ve 'CrashWindowsInMinutes' değerini 60'tan 120'ye yükseltin. FTH şimdi, bir uygulama saatte iki kere kilitlendiğinde devreye girecektir. Bu ise FSH'nin sorunları algılaması ve onarmasını kolaylaştırmak anlamına geliyor.

Windows 7'nin hata bulma konusunda daha birçok silahı var. Bunların arasında en önemlileri, yönetim ve izleme araçları. Bu araçlar PC'nizin başlangıç ve kapanma işlemlerini incelemekte oldukça başarılı.

Olay Görüntüleyicisi ve Windows Kaynak İzleyicisi

Olay Görtüleyicisi'nde sistem performansını düşüren işlem, program ve hizmetleri görebilirsiniz

Olay Görüntüleyicisi'yi çalıştırın (eventvwr.exe) ve Uygulama ve Hizmet Günlükleri\Microsoft\Windows\Diagnostics - Performance\Çalışıyor konumuna göz atın. Burada bilgisayarınızın performansını aşağı çeken birçok hizmet, program ve işlemi görebilirsiniz. Bunların çoğu Windows bileşenleri için gerekli sürücüler olacaktır ancak yüklediğiniz bir programın sisteminizi yavaşlattığını düşünüyorsanız, bu programı güncellemeyi deneyin veya kaldırın.

PC'nizin nasıl kullanıldığını daha derinlemesine görmek istiyorsanız, Windows 7 Kaynak İzleyici faydalı bir araç. Çalıştırmak için Başlat'a basın, resmon.exe yazın ve Enter'a basın. Çalışan işlemler hakkında ayrıntıları ve bu işlemlerin CPU, RAM, sabit disk, bant genişliğini nasıl kullandığını görüntüleyen sayfaları göreceksiniz.

Örneğin hangi programların internete eriştiğini görmek istiyorsanız bu programların tümünü görmek için Ağ > TCP bağlantıları'na tıklayın. Sabit diskinizin ışığı durmadan yanıyorsa bunun sorumlusunu bulmak için Disk > Disk etkinliği'ne göz atabilirsiniz.

Monitörünüzü kalibre edin

Bu açıklayıcı sayfadan sonra gelen adımda noktanın görünümünü minimuma indirmeniz gerekiyor

Monitör kalibrasyonu

1. Sihirbazı çalıştırın: Monitörünüzün varsayılan ayarlarını kullanıyorsanız onun resimleri doğru bir şekilde görüntüleyip görüntülemediğini bilmeniz mümkün değil. Fotoğraflar size harika ancak başkalarına renk dengesi bozuk gibi görünebilir. Peki bunun çözümü ne?

Görüntünüzü kalibre edin. Monitörünüzle gelen yazılımı kullanabilir veya Windows Ekran Renk Ayarı'nı çalıştırabilirsiniz (Denetim Masası'ndan veya dccw.exe'yi çalıştırarak).

2. Gama ayarı: Programın kullanımı oldukça kolay. Açıklamaları okuyun ve gama testine ulaşıncaya kadar 'İleri'ye basın.

Sonraki sayfada, her çemberin ortasında bulunan noktanın görünümünü minimuma indirmeniz için kaydırma çubuğunu kullanmanız gerekiyor.

3. Parlaklık ayarı:
Sonraki test ise parlaklığı ayarlamanıza yardımcı oluyor. Monitörünüzün parlaklık ayarını resimdeki kişinin siyah ceketi ile siyah gömleğini birbirinden ayırt edebilecek şekilde değiştirin. Burada mümkün olan en karanlık değeri kullanın.

4. Karşılaştırma ve kontrast (karşıtlık) ayarı: Bir sonraki adımda ise kontrast testiyle karşı karşıyayız. Monitörünüzün arka planda görünen iki rengin açık beyaz ve koyu siyah (ikisi de gri renk olmamalı) olacak şekilde ayarlayın.

5. Renk dengesi: Sıradaki test ise renk dengesi testi. 'İleri' düğmesine basarak açıklama ekranını geçin. Gri tonlarda bir takım çubuklar göreceksiniz. Renk dengeniz hatalı ise gri renklerde bazı renk saçılmaları görebilirsiniz. Bu durumda sonraki sayfadaki kaydırma çubuklarını kullanarak renk saçılmalarını ortadan kaldırabilirsiniz.

6. Metin görünümünü ayarlayın: Windows 7'de bulunan ClearType Metin Ayarlayıcı sayesinde PC'nizdeki metinleri mümkün olan en net biçimde görüntülemeniz mümkün (Başlat menüsünde arama kutusunda aratarak çalıştırabilirsiniz). Bu araç sayesinde görüntülenen metin örnekleri arasından size en iyi görüneni seçebilirsiniz. Windows artık resim ve metinleri istediğiniz gibi gösterecektir.

Windows Media Center ve Windows Kısayolları

Paylaşımı sadece Ev veya İş ağ türlerinde gerçekleştirebilirsiniz

Windows Media Center ve Windows Kısayolları

Windows 7 ile beraber Windows Media Center arayüzü, gezinmeyi kolaylaştıracak hale getirilmiş, daha kolay bir denetim içinse Media Center Aracı sunuluyor. Bununla birlikte, Media Center'da daha çok zaman geçirdikçe, onun çok iyi olduğunu ancak kusursuz olmadığını fark edeceksiniz.

Ancak bu küçük hile ile, deneyimli bir kullanıcı iseniz Media Center'ı çok daha iyi hale getirebilirsiniz. Tundersalad, Media Center'ın dört kanal sınırını kaldırıyor. Güvenilen bir program olsa da, bu değişikliği sistem dosyalarını değiştirerek yaptığından, programı çalıştırmadan önce işlerinizi kaydetmenizi ve PC'nizi yedeklemenizi öneriyoruz.

TV kartınız yoksa Media Center'ın size sunacağı fazla şey olmayabilir. Anında Canlı TV erişimi için TunerFree MCE'yi yükleyebilirsiniz. BBC iPlayer, ITV Player, 4 on Demand, Demand Five at 720p, BBC HD video akımlarını görüntüleyebilirsiniz. Media Center, TV'nizden daha yüksek bir resim kalitesi sunabiliyor.

Windows PC'nizi medya sunucusu haline getirin

1. Başlangıç: Multimedya içeriğinden oluşan büyük bir koleksiyona sahipsiniz, peki bu içeriği neden PC'nize hapsedesiniz ki? Bir kaç ince ayarla ağınıza bağlı herhangi bir cihazdan koleksiyonunuza erişmeniz mümkün. Ancak bu sadece PC'niz ağa Ev veya İş ağı türü ile bağlıysa mümkündür.

Sistem çubuğunda bulunan ağ simgesine sağ tıklayın ve 'Ağ ve Paylaşım Merkezi'ni Aç'ı seçin, ardından 'Paylaşım Merkezi'ne tıklayın.

2. Paylaşım nasıl yapılıyor: Ana ağınızın adı 'Herkese açık ağ' ise ve sadece evinizdeki güvenilir PC'lere bağlanmakta kullanılıyorsa 'Herkese açık ağ' kısayoluna tıklayın ve bunun yerine 'Ev ve İş ağı'nı seçin. Ağınızdaki diğer Windows 7 PC'lerinde de aynı kontrolü yapın. Bu sayede Media Player müzik kitaplıklarına erişim izni verilecektir. Ağdaki PC'lerden bir tanesinde Media Player'ı açtığınızda, ana bilgisayarda bulunan dosyalar otomatik olarak keşfedilecektir.

3. Yayınlama: Tüm medya dosyalarınızı ağınızla paylaşmak için Media Player'ı çalıştırın ve 'Akış yap' düğmesine basın. Ardından 'Aygıtların tüm medyamı yürütmesine izin ver'i seçerek tam medya paylaştırmasını etkinleştirin. Bu sizin için uygun değilse 'Akış yap > Daha fazla akış seçeneği'ne tıklayarak hangi aygıtların medya dosyalarınıza erişim sağlayabileceğini ayarlayabilirsiniz. Bunun sadece güvenilir ağlar için olduğunu aklınızda bulundurun ve tüm sistemlere güvenmiyorsanız etkinleştirmeyin.

4. Erişilebilir hale getirin: Sırasıyla 'Akış yap > Çalıcının uzaktan denetimine izin ver > Bu ağda uzaktan denetime izin ver'e tıklayın. Ağınızda başka Windows 7 PC'leri varsa aynı adımı bu PC'lerde de tekrarlayın (bu PC'lerin de Ev grubunda olması gereklidir).

Şimdi bir şarkıya, videoya veya bir resme sağ tıklayın ve 'Uzak bilgisayarda çal'ı seçin. Artık medya dosyanızı başka bir PC'ye, DLNA sertifikalı bir aygıta veya XBox 360'a gönderebileceksiniz.

5. Çalma listeleri: Bir çalma listesini önceki adımı kullanarak paylaşmaktan daha iyi bir yol da mevcut. Windows Media Player, medya koleksiyonunuzu çevrim içi olarak paylaşmanıza artık izin veriyor. Bunu yapmak içinse 'Akış yap > ev medyasına İnternet erişimi izni ver'i tıklamalısınız.

6. Uzaktan erişim: Medyalarınıza, ağınızda olmayan bir PC'den de erişebilirsiniz. Bunu yapmak için 'Bir Çevrim içi Kimliği bağla > Çevrim içi Kimliği bağla'ya tıklayın ve Windows Live ID hesabınıza oturum açın. Ardından 'Ev medyasına internet erişimi ver'e tıklayın. Bazı şirket ağlarının gerek duyulan portları engelleyebildiğine dikkat edin. Bazı durumlarda ise router'ınızı elle ayarlamanız gerekebilir.

Faydalı Windows 7 ipuçları

Görev çubuğundaki düğmelerin üzerine geldiğinizde beliren küçük resimlere orta tuşla tıklayarak onları kapatabilirsiniz

Faydalı Windows 7 ipuçları

Windows 7'nin özelliklerinin çoğu hem kolay anlaşılır hem de gizli derinliklere sahip. Örneğin Görev Çubuğu, çoğu kullanıcının bildiğinden çok daha güçlü ve sahip olduğu gizli özellikleri öğrenmek PC'nizde önemli bir değişiklik meydana getirebilir. Görev çubuğu simgeleri, uygulama çalıştırmaktan ötesini de yapabilir: Klasörleri, sürücüleri ve diğer kısayolları gösterebilir.

Bunu denemek için, masaüstünüzde bir metin dosyası oluşturun ve dosyanın ismini örnek.exe yapın. Bu dosyayı Görev Çubuğuna sürükleyin ve masaüstünden silin. Şimdi kısayola sağ tıklayın ve ardından ismine sağ tıklayın. 'Hedef' ve 'Başlama yeri'ni dilediğiniz bir klasör veya sürücü olarak belirleyin. 'Simgeyi değiştir'e tıklayarak kısayola uygun bir simge seçebilirsiniz. 'Tamam'a tıklayın. Artık belirtmiş olduğunuz klasör veya sürücüye tek tıklamayla erişebilirsiniz.

Klavye kısayollarını kullanmayı seviyorsanız, Görev çubuğunda bulunan birinci kısayol için Windows tuşunda basılı tutarak 1'e basabilirsiniz. İkinci kısayol için Windows tuşunda basılı tutarak 2'ye basabilir, bunu onuncu kısayola denk gelen 0 rakamına kadar tekrarlamanız mümkün. Windows + T tuşlarına basarak Görev Çubuğunu seçili hale getirebilir, bir simgesi seçmek için sağ ve sol tuşlarından faydalanabilirsiniz.

Bir uygulama çalışırken yeni bir kopyasını çalıştırmak için, Görev Çubuğundaki simgesine Shift'te basılı tutarak tıklayın veya farenin orta tuşu ile tıklayın. Bir Görev Çubuğu simgesine tıklarken Ctrl tuşunu basılı tutarak, bir uygulamanın diğer örnekleri arasında geçiş yapabilirsiniz (Alt+Tab kısayolunun uygulamalara özel bir sürümü gibi). Görev Çubuğundaki bir düğmenin üzerine geldiğinizde beliren Aero küçük resmine farenin orta tuşuyla tıklayarak uygulamayı kapatmanız da mümkün.

Kitaplıklar

Sabit diskiniz dağınık bir haldeyse Kitaplıklar'ı kullanmayı deneyin. Kitaplıklar, birkaç klasörün içeriğini bir araya getiriyor ve tek bir görünümde birleştiriyor. Bu sayede sabit diskinizde bulunan belgeleri, konumu nerede olursa olsun bir araya getirebilirsiniz.

'Başlat'a tıklayın, Kitaplıklar yazın ve 'Kitaplıklar' kısayoluna tıklayın. Ardından 'Belgeler' kitaplığına tıklayın. Belgeler kitaplığı başlangıçta iki konum içeriyor. 'İki konum' kısayoluna tıklayın ve 'Ekle'ye tıklayın. Artık istediğiniz bir klasörü Belgeler kitaplığına dahil etmeniz mümkün. Eklediğiniz klasörlerin konumu değişmeyecektir, sadece içerikleri kitaplık içinde görünür hale gelecektir.

Özel konumlar oluşturmak istiyorsanız bu adımları takip edin: Kitaplıklar klasörüne sağ tıklayın, 'Yeni > Kitaplık' seçin ve yeni bir kitaplık ekleyin. Sonrasında bir araya getirmek istediğiniz dosyaların bulunduğu klasörleri ekleyin.

Kitaplıklara alışmanız biraz zaman alabilir, ancak ne kadar çok faydalı olduğunun farkında vardıktan sonra bırakmanız oldukça zor olacaktır.

Sonraki Haber

Forum