Windows 11, gerçekten de Windows 10'a göre %246 daha performanslı olabilir mi?

Microsoft tarafından yapılan bir araştırma, Windows 11'in Windows 10'a kıyasla çok daha hızlı olduğunu gösteriyor. Peki ama şirketin kendi yaptığı bu araştırmanın verdiği sonuçlara ne kadar güvenebiliriz?

Kısa bir süre önce Microsoft, ofis bilgisayarları için Windows 11 yükseltmesi, uygulama uyumluluğu ve daha fazlasıyla ilgili ayrıntıları yayınladı. Ayrıca şirket, Windows 11 2024 LTSC’deki tüm yeni özellikler hakkında detaylı bilgiler de paylaştı.

Aynı zamanda Microsoft Mechanics YouTube kanalında yayınlanan bir video da Windows 11 24H2’deki iyileştirmeleri ana hatlarıyla açıklıyor. Burada, tartışılan işletim sisteminin çeşitli yönleri arasında, Windows 10 ile karşılaştırıldığında 11’deki performans iyileştirmeleri de bulunuyor. Bu paylaşım, şirketin Windows 11’in genel olarak daha hızlı olduğunu bulan bir Principled Technologies çalışmasına dayanıyor. Bu çalışmaya göre, dizüstü bilgisayarlarda pil ömründe, sistem yanıt verme hızında ve performansta tutarlı iyileştirmeler görülüyor. Bu iyileşmeler, standart kullanıcıların çalışmalarını çok daha hızlı bir şekilde tamamlarken cihazlarını daha uzun bir süre boyunca kullanabilecekleri anlamına geliyor.

İki işletim sistemi arasındaki küçük performans farkları alışılmadık bir durum olmasa da, Principled Technologies’in verilerine göre iki işletim sistemi arasında Windows 11 lehine oldukça büyük bir fark bulunuyor. Bu testler Microsoft tarafından yaptırılmış bir çalışmanın parçası olsa da, iki işletim sistemi arasındaki neredeyse inanılmaz derecede bir fark görülüyor.

Çalışmada, Windows 11’in lehine olan minimum performans üstünlüğü %18,8 ve maksimum %246,2 olarak gözüküyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan başka çalışmalarda farkın neredeyse hiçbir zaman iki haneye çıkmadığı düşünülürse, bunun oldukça şaşırtıcı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak Microsoft Mechanics’in videosundaki önemli bir sorun, gösterilen bazı testlerde karşılaştırılan cihazların yalnızca işletim sistemlerinin değil, kendilerinin de farklı olmasından kaynaklanıyor. Başka bir deyişle, bu karşılaştırmaların anlamlı bir veri sunup sunmadığı tartışmalı bir konu.

Sonraki Haber

Forum