Windows 10'da neler oluyor?
Windows 10'un "mecburi yükseltilmesiyle" ilgili tartışmalarda neler yaşandı; şimdi ne olacak?
Microsoft'un Windows 10'a ücretsiz geçiş için sunduğu fırsat ve yükseltme politikası, internette sayısız kullanıcının öfkesiyle karşı karşıya kaldı. Peki sorun, tam olarak nereden kaynaklandı, kullanıcıları memnun etmesi gereken bir kampanya, neden Microsoft'a yönelen bir nefrete dönüştü?
Windows 10 yükseltmesi, çoğumuzun ilk gün, gözü kapalı kabul ettiği bir fırsattı. Ancak Windows'un önceki sürümlerine, genellikle Windows 7'ye alışan bazı kullanıcılar, durduk yerde açılabilen "Windows 10'u Alın" pencerelerinden sıkılmaya başladılar. Bu hatırlatıcılar, küçük şikayetlerin yanında, internette eğlence konusu oldu. GWX uyarısı bir defasında canlı yayında bir hava durumu sunucusunun karşısına çıkarak, haritanın üzerini kapladı.
Sorun nedir?
Yükseltme hatırlatmalarından kurtulmak için kullanıcıların "önerilen güncellemeleri" kapatmış olmaları ve karşılarına çıkan her uyarıyı yok saymış olmaları gerekiyor. Yani yükseltmeyle uğraşmaktan ziyade, onu iptal etmekle uğraşmanız gerekiyor.
Bir uyarı penceresinde Windows 10 yükseltmesini iptal etmenin veya yeniden planlamanın tek yolu, dışarıdaki bir web sayfasına giden bir bağlantıya tıklamaktan geçiyor. Microsoft'un Windows 7 ve 8 kullanıcılarına karşı bu derece saldırgan bir tavır izlemesi, doğal olarak birçok müşterisinin tepkisine yol açtı.
Tepkiler
Haklı olarak öfkelenen kullanıcılardan gelen tepkiler sonucunda Microsoft, GWX'e yükseltmeyi iptal etmeye veya yeniden planlamaya yönelik yeni bir uyarı ekledi. Firma tam anlamıyla geri adım atmamış olsa da, mağdur kullanıcıların sıkıntısını azaltacak bir hamle yapmıştı. Ancak her şey burada bitmedi ve "Windows 10'u Alın" (GWX) uygulamasıyla ilgili yanlış bilgiler, medyada dolaşmaya başladı.
The Register'a göre GWX planlayıcısını kapatma seçeneği, Microsoft tarafından tamamen kaldırılmıştı. Ancak durumu inceleyen ZDNet yazarı Mary Jo Foley, Register'ın yazısının "yanlış alarm" olduğunu söyledi ve bu uyarının yalnızca Windows 10 yüklemesini ve EULA şartlarını kabul ettikten sonra göründüğünü vurguladı.
Microsoft, The Register'ın raporuna daha sert bir karşılık vererek web sitesini kınadı. Ancak daha önce de ortaya çıkan Windows 10'un kendi kendine yüklendiği raporları, bu son haberle birlikte biraz daha güçlendi ve organizatör Todd Kleinpaste, Microsoft'un yükseltme politikasının yasal olup olmadığının incelenmesini Electronic Frontier Foundation'dan talep etti. Microsoft'un davranışının "kötü niyetli" olduğunu söyleyen dilekçe, basındaki olumsuz haberlerin yayılmasını biraz daha hızlandırdı.
Computerworld'den Preston Gralla, bir adım daha ileri giderek Windows 10'un "malware" (kötü amaçlı yazılım) olduğunu söyledi. Microsoft'un en önemli yazılımının virüslerle karşılaştırılması, elbette hoş ve adil değildi.
Windows 10, Windows 8'e kıyasla önemli geliştirmelere sahip olsa da, yükseltme konusunda izlediği saydam olmayan politikalar, onun itibarini zedeliyor. İyi olan ise büyük Windows 10 Anniversary Update güncellemesine oldukça yaklaşmış olmamız. Dahası Microsoft'un ücretsiz yükseltme süresi Temmuz sonunda tamamlanacağından, tartışmaların kaynağı olan pazarlama teknikleri, yakında geçmişte kalacak.