Windows 10'da Komut Satırı'nın Uzmanı Olun

Windows 10'da Komut Satırı'nı daha iyi kullanmak için bilmeniz gereken en pratik ipuçları, yazımızda...

Windows'un vazgeçilmez aracı Komut Satırı sayesinde birçok sistem komutuna ulaşabiliyor, görevleri otomatik hale getirebiliyor, sorun giderebiliyor ve her tür işleve ulaşabiliyoruz. Aşağıda Komut Satırı penceresini daha ustaca kullanmanızı sağlayacak 6 ipucunu sıraladık.

Komut satırını açmak için Başlat menüsünü açıp cmd yazmanız ve Enter'a basmanız yeterli. Sizin de paylaşmak istediğiniz ipuçları varsa, bizlerle yorumlarda paylaşabilirsiniz.

1. Her Zaman Yönetici Olarak Açın: Bazı durumlarda Komut Satırı'nı yönetici modunda açmanız gerekebiliyor. Bununla uğraşmak istemiyorsanız, masaüstünde bir kısayol oluşturarak Komut Satırı'nı her zaman yönetici olarak çalıştırabilirsiniz.

cmd.exe dosyasını C:\Windows\System32 klasöründe bulun ve üzerine sağ tıklayıp Gönder > Masaüstü (kısayol oluştur) üzerine tıklayın. Şimdi yeni kısayola sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklayın. Gelişmiş'e tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır kutucuğunu işaretleyin. Son olarak Tamam'a iki kez basın.

2. Windows + X Tuşlarını Kullanın: Win + X klavye kısayolunu kullanarak Aygıt Yöneticisi, Disk Yönetimi ve Görev Yöneticisi gibi araçlara hızla ulaşabiliyorsunuz. Açılan menüde Komut Satırı da bulunuyor ancak bazen Komut Satırı yerine PowerShell gösteriliyor.

Bunu değiştirmek çok kolay. Win + I tuşlarına basarak Ayarlar'ı açın. Kişiselleştirme > Görev çubuğu yolunu izleyin. Burada "Başlangıç düğmesine sağ tıkladığımda..." seçeneğini kapalı konuma getirin. Artık listede PowerShell'i değil Komut Satırı'nı göreceksiniz.

3. İçerik Menüsünden Açın: Windows 10 yapı 14986'ya kadar herhangi bir klasöre Shift'te tutarken sağ tıklayıp, burada Komut Satırı aç üzerine tıklayarak, Komut Satırı'nı bu klasöre göz atar durumda açabiliyorduk.

Ancak Microsoft'un bizleri Komut Satırı'ndan PowerShell'e taşıma çabaları sonucunda bu menüdeki Komut Satırı öğesi de PowerShell ile değişti. Windows 10 güncellemeleri otomatik olarak ve zorla yüklendiğinden, bu konuda yapabileceğiniz pek bir şey yok. Değişiklik hoşunuza gitmediyse, bu sayfaya göz atabilir ve bir kayıt defteri değişikliğiyle Komut Satırı seçeneğini geri getirebilirsiniz.

4. Kopyalayın ve Yapıştırın: Herhangi bir metin kopyalamak için Ctrl + M'ye basarak işaretleme moduna geçin. Farenin sol tuşunu basılı tutup sürükleyerek metni seçin ve Ctrl + C'ye basın. İşaretleme modunu terk etmek için Esc'ye basabilirsiniz. Yapıştırmak için Ctrl + V'ye basmanız yeterli.

F7'ye basınca açılan menü

5. Önceki Komutlar İçin Ok Tuşlarını Kullanın: Önceden yazdığınız bir komutu tekrar kullanmak istiyorsanız yukarı ve aşağı tuşlarına basarak, yazdığınız komutlar arasında dolaşabilirsiniz. Önceki komutu harf tekrar yazdırmak için sağ ok tuşuna da basabilirsiniz.

Bunlara alternatif olarak F7'ye basarak önceki komutlarınızın bir listesini görebilir, buradan ok tuşlarına basarak dilediğiniz komutu seçebilirsiniz.

6. Otomatik Tamamlamak İçin Tab'a Basın: Tab tuşuna basarak yazmaya başladığınız bir komutun veya dosya adının otomatik olarak tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Beklediğiniz sonucu almazsanız, Tab düğmesine basmaya devam edin. Alternatif olarak Shift + Tab'a basarak seçenekler arasında geriye doğru gidebilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum