Windows 10'un en son detayları ortaya çıktı!
Microsoft için büyük gün geldi, Windows 10'un bilinen ve bilinmeyen detayları ortaya çıktı!
Microsoft, Windows'un yeni sürümü Windows 10'un detaylarını bugünkü etkinlikte ortaya çıkardı. Windows 10'un teknik önizleme sürümü, geçtiğimiz sene yayınlanmıştı; bugün ise işletim sisteminin en yeni özellikleri gösterildi.
Bugün bahsedilen özelliklerden bazılarından, Microsoft'un verdiği ipuçları ya da sızıntılar sayesinde haberdar olmuştuk. Ancak daha önce sızmayan, şaşırtıcı yenilikler de var. Elbette Windows 10 henüz tamamlanmadığından, bugün anlatılan özelliklerden fazlası da zaman içinde işletim sistemine eklenecek.
Windows 10'un Windows 7, Windows 8 ve Windows Phone 8 için ücretsiz bir güncelleme olacağı biliniyordu ve bugünkü etkinlikte bu, tekrar duyuruldu. Microsoft, etkinlikte Windows 10'un ARM tabanlı tabletlere ve laptop'lara özel tasarlanmış bir sürümünü de gösterdi - bu, Windows 10'un Windows Phone ve Windows RT'nin yerini alacağı anlamını taşıyor. Bu yenilikle ilgili daha fazla detayları ilerleyen saatlerde CHIP Online'da bulabileceksiniz.
İşte bugün yapılan tanıtımda ortaya çıkan, Windows 10'un en son sürümündeki en önemli yenilikler.
Continuum
Microsoft, Windows 10'un hem dokunmatik cihazlarda, hem de klavye ve fareyi kullanan "geleneksel" cihazlarda çalışmasını istiyor. "Continuum" ise işletim sisteminin kendisini kullanıldığı cihaza göre adapte etmesini temsil eden bir terim.
Geçen sene bir konsept olarak ortaya çıkan Continuum, etkinlikte çalışır halde gösterildi. Göründüğü kadarıyla Windows 10, masaüstüyle dokunmatik dostu arayüz arasında kolayca geçiş yapabiliyor. Dikkat çeken bir detay, başlat menüsünün Windows 8'dekine benzer biçimde tam ekran olarak ayarlanabilmesi. Bunların dışında işletim sistemine bir Eylem Merkezi ve Uyarı Merkezi arayüzü de eklenmiş.
Cortana ve evrensel uygulamalar
Cortana, masaüstünde
Windows Phone'un dijital asistanının masaüstüne geleceği, bir süredir gizliliğini yitirmiş durumdaydı. Bugünkü etkinlikte Cortana'nın gerçekten de masaüstüne adapte edildiği, telefondaki işlevlerin aynısını, yani web'de arama, randevu planlama, hatırlatıcı ayarlama, takvim kontrolü gibi işlevleri Windows 10 üzerinde sunduğu gösterildi. Görev çubuğunda yaşayan Cortana'yı Windows 10'un bu sürümünde etkin hale getirmek için "Hey Cortana" demeniz yeterli oluyor. PC'ye özel işlevler de edinen Cortana, OneDrive'ınızda arama yapabiliyor, yazılı komutları anlayabiliyor, uygulamaları arayabiliyor ve belirli kişilere eposta gönderebiliyor.
"Evrensel" uygulamalar
Microsoft, farklı platformlarda tutarlı bir deneyim sunan evrensel uygulamalara bir süredir önem veriyor. Etkinlikte tanıtılan dokunmatik cihazlara özel yeni Office de bunun yeni bir kanıtı oldu. Office'in bu sürümü telefonları ve küçük tabletleri hedef alıyor.
Evrensel uygulama kategorisine giren bir başka örnek, yeni Fotoğraflar uygulaması. Uygulama, OneDrive'ı kullanarak fotoğraflarınız üzerinde düzenlemeler yapıp, onları organize etmenize izin veriyor.
Project Spartan
Project Spartan
Microsoft'un sadece birkaç haftadır konuştuğumuz yeni web tarayıcısı, Windows 10'un final sürümüyle birlikte gelecek ve tüm cihazlarda desteklenecek. Spartan IE Trident motorunun özelleştirilmiş bir sürümünü kullansa da, bu sürümde neredeyse tüm eski destekler kaldırıldığından ortaya çok hafif ve modern bir tarayıcı çıkıyor. Spartan, entegre Cortana desteği de sunuyor.
Microsoft'un yeni web tarayıcısı Internet Explorer'ın yerini alacak olsa da, onu ortadan kaldırmayacak. IE'yi kullanmanız muhtemelen hiç gerekmeyecek, ancak çok eski bir web sitesiyle sorun yaşadığınızda ona dönebileceksiniz.
Henüz "kod adıyla" anılan Spartan'ın önemli özellikleri arasında web sayfasındaki içerikleri OneNote'a aktarma da var. Microsoft, tarayıcıya yeni özellikler eklemek üzere çalıştıklarını, ancak tarayıcının henüz kullanıma hazır olmadığını söylüyor.
Xbox yenilikleri ve fazlası
Xbox
Windows 10, daha önceki sızıntılarda göründüğü gibi bir Xbox uygulamasıyla gelecek. Bu uygulama, kullanıcının tüm oyunlarını, arkadaşlarını vb. listeleyecek. Microsoft'un amacı, oyunları "hiç olmadığı kadar sosyal hale getirmek." Xbox uygulamasındaki DVR özelliği, masaüstündeki tüm oyunlarla entegre olacak ve herhangi bir oyunun son 30 saniyesini kaydedip, Xbox Live ve diğer sosyal ağlarda paylaşmaya izin verecek.
"Evrensel uygulama" modelinden bazı oyunlar da nasibini alacak. Bazı oyunlar, her platformda çalışabilecek ve kullanıcılar, istedikleri platformdan oyuna katılabilecekler. Etkinlikte buna örnek olarak Fable Legends'a PC'den ve Xbox One'dan nasıl giriş yapılabildiği gösterildi.
Windows 10'la birlikte gelecek olan DirectX 12 ise DX11'e göre yüzde 50'ye kadar performans artışı sunacak. DirectX 12, aynı zamanda daha az güç tüketimiyle daha iyi grafikler üretmeye olanak tanıyacak.
Xbox One oyunları, doğal olarak olmasa da akış olarak Windows 10'lu masaüstü PC'lere ve tabletlere gelecek.
Windows 10'un Tüketici Önizleme sürümü ne zaman geliyor?
Microsoft, Windows 10'un yeni bir sürümünün önümüzdeki hafta firma içerisindeki çalışanlara açılacağını söyledi. Telefonlara ve tabletlere özel sürüm ise daha sonra, Şubat ayında ortaya çıkacak.