Windows 10 Diskte Daha Az Yer Kaplasın!
Küçük bir SSD'niz varsa ve Windows 10'un diskte kapladığı alan size çok fazla geliyorsa, işte onu biraz küçültmenin yolları!
Windows 10, depolama alanı gereksinimleri konusunda oldukça obur. İşletim sisteminin 32-bit sürümü en az 16GB boş alana ihtiyaç duyarken 64-bit sürüm, 20GB boş alan talep ediyor. Gereksinimi 9GB olan macOS Sierra ve 5GB alan ile yetinen Ubuntu karşısında bu fazlasıyla geniş.
Tabi, 1TB'lık bir SSD'niz varsa Windows'un harcayacağı birkaç GB ek alan sorun olmayacaktır. Ancak 32GB'lık veya 64GB'lık bir SSD'de bu kadar alanın Windows tarafından harcanması canınızı biraz sıkabilir. Neyse ki Windows 10'da işletim sisteminin boyutlarını azaltmaya yönelik birkaç işlev var.
1. Akıllı Depolama (Storage Sense)
Creators Update ile birlikte gelen otomatik temizleme işlevi Akıllı Depolama yeni bir şey sunmasa da, sizi dosyaları temizlemekten kurtarıyor. İşleve ulaşmak için Ayarlar > Sistem > Depolama > Akıllı Depolama yolunu izleyin ve işlevi etkinleştirin.
2. Compact OS
Windows 10'un dahili bir işlevi olan Compact OS, sistem dosyaları ve Windows Store uygulamaları tarafından harcanan toplam alanı küçültüyor. Compact OS'u kullandığınızda sistem dosyalarına ulaşmak için biraz daha fazla RAM'e ihtiyaç duyuyorsunuz.
3. NTFS sıkıştırması
Windows, belirli dosyaları sıkıştırıp, onları normaldeki gibi kullanmanıza izin veren bir özelliğe sahip. Bu işlevi kullanmak için,
1. Dosya Gezgini'ni açın ve herhangi bir klasöre gidin.
2. Klasöre sağ tıklayın ve Özellikler'e tıklayın.
3. Genel sekmesine, ardından Gelişmiş sekmesine tıklayın.
4. Disk alanından kazanmak için içeriği sıkıştır seçeneğini etkinleştirin.
Sıkıştırdığınız dosyalara ve klasörlere erişirken daha fazla işlemci kullanılacağını unutmayın. İşlemci kullanımının miktarı, dosya türüne göre değişiyor. Modern bir PC'ye ve hızlı sayılan bir işlemciye sahipseniz, performans kaybını fark etmeyebilirsiniz. Sadece az kullandığınız belgeler vb. dosyaları sıkıştırın. Ses ve video dosyalarını sıkıştırmak muhtemelen boş yer kazandırmayacaktır. Sistem dosyalarını ve klasörlerini NTFS sıkıştırması ile sıkıştırmayın!
4. Uygulamaları Harici Depolamaya Yükleyin
Windows 10'a gelen ilk büyük güncelleme, Windows Store uygulamalarını USB sürücüleri, SD kart gibi harici sürücülere yükleme olanağını ortaya çıkardı. Aynısını fotoğraflar, sesler, videolar için de yapmanız mümkün. Bu şekilde ana sürücünüzde bolca boş alan açabilirsiniz.
Harici depolama cihazını bağladıktan sonra,
1. Ayarlar uygulamasını açın.
2. Sistem > Depolama > Daha fazla depolama ayarı yolunu izleyin.
3. Yeni içeriğin saklandığı konumu değiştir üzerine tıklayın.
4. Yönledirmek istediğiniz dosya türleri için farklı bir konum seçin.
5. Değişiklikleri kaydetmek için Uygula düğmesine tıklayın.
5. Bulut Depolama
OneDrive kullanmıyorsanız, tüm eşitleme seçeneklerini kapatabilir ve onu ayrı bir depolama alanı gibi kullanabilirsiniz. Bunun için OneDrive uygulamasını açın ve Ayarlar > Hesap yolunu izleyerek eşitlemek istemediğiniz tüm klasörlerin yanındaki onay işaretini kaldırın.
Bu durumda dosyalarınızı OneDrive'a yerleştirmek için web'deki OneDrive'ı kullanmanız gerekecek. Microsoft'un gelecekte OneDrive'a Dosya Gezgini üzerinden eşitleme yapmaksızın erişmenin bir yolunu sunmasını umuyoruz.
6. Disk Temizleme
Her ay disk temizleme aracını çalıştırarak gereksiz dosyalardan kurtulabilirsiniz. Windows Update ile sistemi güncelledikten sonra aracın sistem sürümünü çalıştırmanızı öneriyoruz. Bunun için Disk Temizleyici aracını çalıştırdıktan sonra "Sistem dosyalarını temizle" düğmesine tıklamanız yeterli.
Temizlemeye başlamadan önce en son Windows Update'in herhangi bir soruna yol açmadığından ve Geri Dönüşüm Kutusu'ndaki hiçbir şeye ihtiyacınız olmadığından emin olun.