Wi-Fi 6E Nedir? İşte Wi-Fi 6E Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Wi-Fi 6E, sonunda resmen açıklandı. Peki, Wi-Fi 6E nedir, ne kadar hızlı ve özellikleri neler? Wi-Fi 6 ile arasında ne gibi farklar var? Wi-Fi 6E hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz.
Federal İletilim Kurulu (FCC) tarafından Wi-Fi 6E
kablosuz internet altyapısı için 6GHz bandın kullanımı
açılmasıyla beraber kesintisiz internetin de yolu açılmış oldu.
Wi-Fi 6'yı duymuştuk ancak peki, Wi-Fi 6E nedir,
Wi-Fi 6 ile arasındaki farklar ve özellikleri neler?
Teknik ismiyle 802.11ax olarak da bilinen Wi-Fi 6 standardı daha önce duyurulmuş ve buna uygun olarak tasarlanan modem ve router'lar yavaş yavaş piyasaya sürülmeye başlamıştı. Kablosuz internet performansında ve bağlantı kapasitesinde artışın sağlandığı Wi-Fi 6, daha fazla cihaza aynı anda bağlantı desteği sağlamasıyla da önem arz ediyor. Daha önce Wi-Fi 6'nın getirdiklerinden bu makalemizde sizlere söz etmiştik. Her ne kadar şu an son kullanıcı tarafında çok yaygın bir teknoloji olmasa da, dönüşüm başladı ve çok yakında hemen her cihaz Wi-Fi 6'nın nimetlerinden faydalanacak. Özellikle piyasaya çıkan hemen her yeni üst seviye akıllı telefonlarda görmeye başladığımız Wi-Fi 6 teknolojisine ise şimdi yeni bir kulvar daha eklendi; bu da Wi-Fi 6E oldu.
Wi-Fi 6E Nedir?
Wi-Fi 6E, Wi-Fi 6 standardı yani 802.11ax altyapısı ile aynı
özelliklere sahip ancak arada büyük bir fark var ve o da farklı bir
frekansı kullanarak veri aktarımı gerçekleştirebilmesi. Bilindiği
gibi Wi-Fi 5 de dahil olmak üzere Wi-Fi 6 da 2.4 GHz ve 5 GHz
frekanslarını kullanıyor. Ancak Wi-Fi 6E, yalnızca 6 GHz
frekans üzerinden veri alış verişi yapıyor.
Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E Arasındaki Farklar Neler?
Federal İletişim Kurulu (FCC), Wi-Fi 6E için 6 GHz bandın kullanıma sunulduğunu açıkladı. 6 GHz bandın kullanımı, mevcut Wi-Fi 6'dan daha yüksek hızlara erişim olanağı tanıyacakken, bu hızdan yararlanabilmek için, elbette Wi-Fi 6E uyumlu bir cihaza sahip olmak gerekecek.
Wi-Fi 6E kullanan cihazların piyasaya çıkması için en erken tarih ise 2020 sonu olarak görünüyor. Elbette bu cihazların piyasaya sürülmesinin ardından da bir yayılma dönemi bizleri bekliyor.