Webcam'lerle ilgili bilmeniz gerekenler

PC'lere resim ve görüntüyü aktarmak için kullanılan donanım birimi olan webcam'i mercek altına aldık

Bilgisayara resim ve görüntüyü aktarmak için kullanılan donanım birimidir. WebCam ile evde video ve resimler çekmek, ayrıca internet altyapısını kullanarak görüntülü konuşmak mümkündür. Bunun için birçok üretici webcam üzerine tümleşik olarak mikrofon koymaktadır. Webcamler nadiren olsa da güvenlik amaçlı kullanılabilir. Yaygın webcam üreticilerinden A4-Tech, Microsoft, Philips, Creative ve Logitech sayılabilir.

WebCamler de görüntüyü yakalamak için optik sensorlar kullanılır. Sensorların üzerinde binlerce küçük optik(ışık) algılayıcı vardır. Bu algılayıcılar dışardan gelen ışığı elektriksel işarete dönüştürdükten sonra, sayısala çevirip bilgisayara gönderilerek görüntü elde edilir. Bir sensor üzerinde ne kadar çok algılayıcı varsa görüntüye ait o kadar çok ayrıntı algılanabilir. Kullanılan sensorlar iki farklı tipte(CMOS, CCD) olabilmektedir. CCD daha çok enerji harcar, kolay ısınır, daha temiz ve kaliteli görüntü elde eder. CMOS ise daha az enerji harcar, ucuzdur, kolay üretilir fakat daha gürültülü(görüntü üzerinde istenmeyen noktacıklar) ve daha az kaliteli görüntüler elde eder.

WebCam Parametreleri

Lens kenarlarında LED ışıklara sahip bir webcam

Çözünürlük: Sensor üzerindeki algılayıcı miktarını gösterir. Mega Piksel(MP) olarak değerlendirilir. Ne kadar çok olursa o kadar iyi ve ayrıntıların yer aldığı görüntüler elde edilir. Günümüzde gerçek sensor çözünürlüğü maksimum 1.3MP civarı çeşitli webcamler bulunmaktadır. Resim ve videoların ayrı ayrı çözünürlüğü vardır. Genelde resimlerin çözünürlüğü videolara göre daha yüksektir fakat bazen aynı olabilmektedir. Videolarda çözünürlüğün az olmasının nedeni saniyede alınan görüntü sayısını artırmaktır. Pahalı kameralarda video çözünürlüğü ve saniyedeki görüntü sayısı çok daha iyi olmaktadır.

Gece Aydınlatmalı LED Işıklar: Gece görüntü almaya yardımcı çeşitli sayıda LED lambalara sahip webcamler, aydınlığı düşük ortamlarda daha iyi görüntüler elde etmek için kullanılabilir.

Sensör Tipi: Webcam'in çalışması konusunda değinildiği üzere CMOS ve CCD sensor tipleri vardır. CCD ler sonuçta daha pahalı ama kaliteli görüntülere sahipken, CMOS daha az kaliteli özellikte fakat ucuzdur.

Zoom(Büyütme): Görüntüyü daha da büyütmek için gerekli bir özelliktir. 4x, 10x gibi değerler alır. Örneğin 4x değeri, görüntüyü 4 kat büyütebilir demektir.

FPS(Frame Per Second): Webcamin saniyede yakaladığı görüntü sayısını gösterir. Ne kadar çok olursa, görüntü ve video kaydı o kadar mükemmel olur. Günümüzde 15,30,60 gibi fps oranlarına sahip webcamler vardır.

Sonraki Haber

Forum