Küçük bir adada bulunan "imkansız" kayaların gizemini kimse çözemiyor

Volkanik bir adada ortaya çıktılar; aslında hiç orada olmamaları gerekiyordu: "İmkansız" kayaların gizemini kimse çözemiyor.

Hint Okyanusu’nun güneybatısındaki volkanik Anjouan adası, garip bir jeolojik gizeme ev sahipliği yapıyor. Adanın sakinleri ve jeologlar, bu adada olmaması gereken bir kaya türünü bulmalarına fazlasıyla şaşırmış durumda.

Ada, bir okyanus havzasında, tektonik plakaların birbirinden uzaklaşmasıyla ve magmanın yükselip soğuyarak adayı oluşturan bazalta dönüşmesiyle ortaya çıkmış. Bu yüzden Anjouan’da, zamanla kuvarsite sıkıştırılmadan önce nehir deltalarında toplanan kuvars kumu tanelerinden yapılan bir tür kumtaşı olan tortul kaya kuvarsitinin bulunması beklenmez. Adanın bazaltı kuvars içermez ve adanın kendisi büyük bir nehir deltası oluşturamayacak kadar gençtir. Yine de jeologlar, adada belki de bir yüzyıldan fazla bir süredir bol miktarda kuvarsit bulduklarını bildiriyor.

Jeologlar, kesin olarak bilinemeyecek kadar zayıf bir belgelemeyle olsa da, 1900’de kuvarsit olabilecek olağandışı kayalar bildirdiler. 1969’da Tsembehou kasabası yakınlarındaki adada büyük bir “kumtaşı” oluşumu bulundu ve daha sonra bu oluşumun kuvarsit olduğu belirlendi. Ardından 2017’de Fransız jeolog Patrique Bachèlery, yakındaki bir sırtta daha fazla kuvarsit buldu. Birkaç yıl sonra yola çıkan Columbia Üniversitesi’nden Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi jeokimyacıso Cornelia Class araştırmalarına başladı. Class ve ekibi, gerçekten de sadece dakikalar içinde kuvarsit buldular ve sırt boyunca bol miktarda kuvarsit olduğunu doğruladılar.

Bir Columbia Üniversitesi basın açıklamasında Class, “Bu, levha tektoniğine aykırıdır” dedi ve ekledi: “Kuvarsit cisimleri volkanik adalara ait değil.

Ada sakinleri Class’a bu kayaları her zaman bulduklarını, bıçaklarını bilemek için kullandıklarını söyledi ve daha fazla kuvarsit bulabilecekleri yerleri gösterdi. Class, adadaki kuvarsitin bir haritasını oluşturarak, kuvarsit miktarının neredeyse yarım dağ kadar olduğunu buldu.

Kuvarsitin nasıl bu adada bulunduğuna dair henüz kesin bir açıklama bulunuyor. Kıtasal kabuktan bir parça kuvarsit, kendisini okyanus havzasında birikmiş ve ardından magmatik bazalt tarafından deniz tabanından 4.000 metre yükseğe çıkmış olabilir, ancak Class, WordsSideKick.com ile yaptığı görüşmede adanın bazalt kayalarının kimyasının kıtasal kabukla bir ilişki göstermediğini söyledi ve bulguyu “imkansız olduğunu düşündüğümüz bir şey ama gerçekten burada ve böyle bir şeyi bulduğumuzda açıklamamız gerekiyor” şeklinde nitelendirdi.

Kuvarsitin yaşının belirlenmesi için yapılan testler, ne zaman biriktiğini belirlemeye yardımcı olacak. Bu adanın, antik kıta Gondwana’nın dağılmasından sonra üzerinde bir kıta parçasıyla bekleyen dünyadaki tek volkanik ada olması mümkün olabilir.

Sonraki Haber

Forum