VLC Media Player, Winamp ve fazlası...

MP3 oynatıcılar, çeviriciler, düzenleyiciler... İşte bizim favorimiz olan 10 dijital müzik aracı!

Spotify gibi internet üzerinden müzik dinlemeyi kolaylaştıran hizmetler nedeniyle; günümüzde bir MP3 koleksiyonuna sahip olmak çok avantajlı gözükmeyebilir. Ancak üzerinde kontrolünüzün bulunduğu bir koleksiyon, listenizin internette kaybolması, internete ulaşamamanız veya düşük kalitede müzik dinlemek zorunda kalmanız gibi sorunları ortadan kaldırabilir.

Windows Media Player ve Windows 8'in müzik oynatıcısı ellerinden gelenin en iyisini yapsalar da, müziklerinizi organize etmek, oynatmak ve koleksiyonunuzu düzenlemek için bunlardan daha iyi müzik uygulamaları da bulunmakta. Bu yazımızda, işte bu uygulamalardan en iyi 10 tanesinden bahsedeceğiz...

Winamp

Çoğumuz için Winamp, en önemli müzik uygulamalarından biri olmaya devam ediyor. Dijital müzik dünyasının en erken dönemlerinden beri var olan Winamp, farklı sahiplik tartışmaları yüzünden bir süre gelişimine mola vermiş de olsa, halen mükemmel ve esnek müzik oynatıcılarından biri olarak karşımıza çıkmakta.

Var olan tüm ses formatlarını desteklemenin yanı sıra, Winamp'ın desteklediği "skin"ler sayesinde görünüşünü istediğiniz gibi değiştirebilir, eklentiler ile yeni özellikler ekleyebilirsiniz. 2015'te yeni bir sürümü çıkacak olan bu uygulama, gelişerek büyümeye devam edecek gibi görünüyor...

MediaMonkey

MediaMonkey, müzik kütüphanelerini düzenlemek için mükemmel bir uygulama. Bu uygulama, MP3'lerinizi otomatik olarak yeniden adlandırabiliyor ve müzik dosyalarınızın düzenlendiği şekli ayırt edebiliyor. Ayrıca bozuk olan ID3 etiketlerini onarabiliyor ve şarkılarınızın çoğaltılıp çoğaltılmadığını algılayabiliyor.

Bunların yanı sıra, MediaMonkey ile müzik dosyalarınızı Apple, Android Kit, Smart TV'ler, DNLA-uyumlu Blu-ray oynatıcılar ve benzeri cihazlarla da kolaylıkla paylaşabiliyorsunuz.

Uygulamanın bazı gelişmiş özellikleri için ücretli Gold sürümüne sahip olmanız gerekse de, ücretsiz olan sürüm ile pek çok avantaja kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

iTunes

Eğer bir iPod touch, iPhone veya iPad sahibi iseniz, Apple sizden gerçekten iTunes'u kullanmanızı istiyor. Her ne kadar bu uygulamanın pek çok kişinin favorisi olduğunu söylemek mümkün olmasa da, Apple cihazlarına müzik aktarmanın en iyi yolu olduğu kesin. Ayrıca Apple hayranları için iTunes, adeta kutsal bir yazılım olarak değerlendirilebilir.

En son sürüm ile beraber uygulamanın kullanıcı arayüzü iyileştirilmiş durumda; ailenizin diğer üyeleri ile satın almış olduğunuz şarkıları paylaşmanızı sağlayan Family Sharing özelliği, daha iyi bir oynatma listesi düzenleyicisi ve bazı performans geliştirmeleri iTunes'a eklendi. Eğer uygulamanın yavaş çalıştığını düşünüyorsanız, Akıllı Çalma Listeleri'ni silerek ve Genius özelliğini iptal ederek, uygulamanın performansını önemli bir ölçüde arttırabilirsiniz.

MusicZen

Müzik klasörleri oldukça karmaşık klasörler olabilirler; ne kadar uzun süre düzenlenmemiş halde bırakırsanız, o kadar korkunç bir hale dönüşürler. Neyse ki bu sorunun çözümü için MusicZen bulunmakta.

Bu inanılmaz derecede basit ve kullanışlı uygulama, en karmaşık dijital müzik koleksiyonunu bile düzenleyebilmekte ve müzikleri yeniden adlandırıp yerlerini değiştirirken, sizi kopya dosyalardan da kurtulabilmekte.

Varsayılan ayarlar ile düzenleme, öncelikli olarak sanatçı, yıl ve son olarak albüme göre yapılmakta ancak isterseniz bu sıralamayı değiştirebiliyorsunuz. Uygulamanın basitliği, gerçekten hızlı bir düzenleme anlamına geliyor. Başka bir deyiş ile, eğer bir süredir düzenlemeye üşendiğiniz bir müzik klasörünüz varsa, bu programı denemenizde fayda var.

VLC Media Player

Bir müzik oynatıcısı olarak VLC Media Player son derece kullanışlı. Ancak kendisinin bu listede yer almasının özel bir sebebi bulunmakta. Bu uygulama, dijital medya dünyasının İsviçre Çakısı olarak düşünülebilir. VLC eğer bir dosyayı çalıştıramıyorsa, o dosyanın çalıştırılma ihtimali yok sayılabilir. Bu uygulama CD'leri veya DVD'leri, video CD'leri, MPEG, AVI, ASF, WMV, WMA, 3GP, MKV, Real Audio, Flac, Flash, MIDI ve daha pek çok dosyayı çalıştırabilmekte.

Hatta bu uygulama ile internet üzerinden dinlenen müzikleri bile kontrol etmeniz mümkün olabiliyor. Üstelik VLC, sadece basit bir oynatıcı değil. VLC Media Player ile müzik dosyalarınızı bir formattan diğerine dönüştürebilir, videolardan sesleri ayırabilir, bir ağ üzerinden medya paylaşabilir, ses ve video efektleri ekleyebilir veya podcast'ları dinleyebilirsiniz...

MP3Tag

Dijital müzik konusunda tecrübeli olanların, "ID3 etiketleri" kelimesini duyduklarında ürperdiklerine şahit olabilirsiniz. Bu etiketler, ses uygulamalarının müzikleri düzenlerken baktıkları ve her bir müzik dosyasının ne olduğunu tanımlayan etiketler. Ne yazık ki, yanlış veya sürekli olmayan etiketleme, müzik arşivleriniz için kaos anlamına da gelebilir.

Eğer REM şarkılarınızın yarısı "R.E.M." diye etiketli ise veya ortak çalışmaların ayrı sanatçılar olarak etiketlenmesi söz konusuysa, etkili bir düzenleme yapmak zor olabilir. Ayrıca Red Hot Chilli Peppers gibi grupların isimleri konusunda da sıklıkla sorunlar yaşandığını söyleyebiliriz.

Bu noktada devreye giren MP3tag, bütün bu karmaşayı gözden geçirip düzenleme yeteneğine sahip bir uygulama. Bu uygulama, düzensizlikleri ve hataları onarırken, etiketlerinizin yazımlarını kontrol edip, bu etiketleri Amazon ve Freedb ile karşılaştırma yeteneklerine de sahip.

MP3jam

Dijital ortamın "yerlileri" için yeni müzik keşfetme noktası genellikle Spotify veya iTunes değil YouTube olmakta. Tabii ki sanatçılar da bu durumun farkındalar ve bunun bir sonucu olarak, YouTube üzerinde , başka hiçbir yerde bulamayacağınız müzik parçaları ile karşılaşmanız mümkün olabiliyor. Ayrıca binlerce cover, tribute, canlı kayıt, parodi ve keşfedilmemiş yeni sanatçıların müzikleri de YouTube üzerinde cirit atıyor.

YouTube'un müzik arşivi (20 milyonun üzerinde şarkı ile) son derece büyük ve işinizi kolaylaştırdığını söylemek her zaman mümkün olmayabiliyor. MP3jam, size bu konuda yardım etmek için üretilmiş bir uygulama ve YouTube üzerindeki sürekli büyüyen kütüphane içerisinde aradığınızı bulmanıza imkan tanıyor. Ayrıca ses dosyalarınızı bilgisayarınıza da indirebiliyorsunuz.

FreeMake Audio Converter

İdeal bir dünyada, her ses oynatıcısı veya cihaz, her türlü ses dosyasını çalıştırma yetisine sahip olurdu. Ne yazık ki biz böyle bir dünyada yaşamıyoruz ancak bu hedefe FreeMake'in Free Audio Converter uygulaması ile bir adım daha yaklaşmanız mümkün olabilir.

40'ın üzerinde farklı ses formatını çalıştırabilen bir müzik oynatıcısına sahip olan bu uygulama, aynı zamanda dosyaları bir formattan diğerine çevirebiliyor. Yani, eğer FLAC dosyalarınızı MP3'e veya AAC'ye çevirmek istiyorsanız, yer kazanmak için müzik dosyalarınızı sıkıştırmak istiyorsanız ya da birden fazla parçayı bir araya getirerek kesintisiz bir dinleme zevki istiyorsanız, Free Audio Converter sayesinde bu işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz...

Foobar2000

Eğer Windows için hızlı, esnek ve gerçekten güçlü bir müzik oynatıcısı arıyorsanız, Foobar2000'e bakmanızda fayda var. MP3, AAC, WMA, Ogg Vorbis, FLAC ve benzeri önemli ses formatlarını destekleyen bu uygulama, ses CD'lerini de çalabilmekte ve mükemmel bir etiketleme yeteneğine sahip. Özelleştirilebilen kullanıcı arayüzü, kesintisiz çalma ve kişiselleştirilebilen klavye kısayolları ise, uygulamanın daha da kullanışlı olmasını sağlıyor.

Var olan eklentiler ile de farklı özellikleri uygulamaya eklemeniz mümkün oluyor. 8-bit Atari tonlarını veya Nintendo ses dosyalarını çözmek sıradan bir müzik dinleme keyfi için fazla olabilir ancak bu uygulamanın gayet başarılı bir uygulama olduğu kesin.

Audacity

Eğer müzik dinlemenin yanı sıra, müzik işi ile de uğraşıyorsanız veya eski analog formatları yeni dijital dosyalara dönüştürmek istiyorsanız, bilgisayarınızda kesinlikle Audacity gibi bir ses uygulamasını bulundurmanız gerekiyor. Pek çok farklı dosya formatını kaydedebilen ve çalabilen bu uygulama, sizi istenmeyen seslerden, tıklamalardan ve hışırtılardan da kurtulabiliyor, frekansları ayarlayabiliyor, dalga formlarını kesip yapıştırabiliyor ve bunların yanı sıra, VST ve Audio Unit efekt eklentilerini kullanabiliyor.

Plak kayıtlarını dijital bir hale çevirme (filtreler, istemeyen pikap sesini kaldırma konusunda mükemmel bir iş çıkartıyorlar) gibi işlemler ve ses dosyalarının üretim amaçlı master'lanması konusunda o kadar iyi bir iş çıkartıyor ki, uygulamanın bedava olduğuna inanmak oldukça zor...

Sonraki Haber

Forum