Virüs, solucan ve trojan'ın farkı!
Belki siz hepsine "virüs" diyorsunuz ama aslında virüs, solucan ve trojan çok farklı şeyler...
Kimimiz, tüm zararlı yazılımları "virüs" olarak adlandırsak da zararlılar aslında solucanlar, trojan'lar, virüsler gibi farklı türlere sahipler. Farklı türdeki zararlılar kendilerini oldukça farklı şekillerde dağıtabilirler. İyi haber ise antivirüs yazılımları farklı türdeki zararlıları ararlar; yani zararlının türü antivirüsler için önemli değildir.
Eğer tüm kötü yazılımları adlandırmak için bir kelime arıyorsanız, "zararlı" kelimesini kullanmanız yerinde olacaktır.
Virüsler: Bilgisayar virüsleri, biyolojik virüslerde olduğu gibi diğer dosyalara bulaşırlar. Virüs bulaşan bir uygulamayı çalıştırdığınızda, virüs bilgisayarınızdaki diğer dosyalara bulaşır. Bazı virüsler, Excel veya Word belgeleri gibi farklı türdeki dosyalara da bulaşabilir.
Virüsler, kendilerini bilgisayarınızda yüklü olan programlarla değiştirebilir, dosyalarınızı silebilir, belleğinizi tüketebilir ve kilitlenmelere neden olabilirler. Virüslerin tehlikesi, dağılma yönteminden gelmektedir. Virüsler, normal dosyalarla beraber taşınabilirler.
Solucanlar ve trojan'lar
Solucanlar (worms): Solucan, kullanıcıya gerek duymadan kendini yayabilen, kendi başına çalışan bir programdır. Diğer dosyalara bulaşmazlar, ancak kendilerini kopyalayarak dağıtırlar. Kendini ağ üzerinden dağıtan solucanlar, ağ trafiğini yoğunlaştırarak yavaşlatabilir. Sisteminize bulaşan bir solucan, bir virüsün yaptıklarını yapabilir.
Trojan'lar: İsmini mitolojik truva atından alan trojan'lar, kendilerini faydalı bir program veya "crack" gibi göstererek sisteminizde bir arka kapı açarlar (sisteminize bir botnet'in parçası haline getirmek gibi). Trojanlar kendi kendini dağıtmaz ve kullanıcı tarafından çalıştırılmaları gerekir.
Diğer tehditler
Diğer tehditler
Spyware (casus yazılım): Bastığınız tuşları kaydeden "key logger"lardan internette ne yaptığınızı izleyen ve internete gönderen reklam programlarına birçok yazılım, casus yazılım olarak adlandırılır. Bu yazılımlar genellikle sahibine para kazandırmayı amaçlar. Bazı antivirüsler bu tür yazılımları algılamayabilir.
Scareware: Genellikle bir web sayfasında sahte bir antivirüs uyarısı olarak karşınıza çıkar. Bu uyarıya inanır ve sahte antivirüsü yüklerseniz, yazılım sizden sisteminizi onarmak için kredi kartı numaranızı isteyecektir. Bu yazılımı kaldırana kadar veya ödeme yapana kadar sisteminiz "rehin" kalabilir.