VGA, HDMI, DisplayPort ve DVI Portu Arasındaki Farklar!
Görüntü aktarmaya yarayan VGA, HDMI, DisplayPort ve DVI arasında ne farklar var; hangisi, hangi yeteneklere sahip?
Monitörünüzü PC'nizle veya görüntü kaynaklarını TV'nizle bağlamanın birçok yolu var. Geçen yıllar içinde portların bazılarının geçerliliğini yitirmesi, işleri karışık hale getirebiliyor. Özetle piyasada farklı video bağlantılarına sahip birçok cihaza denk gelmeniz mümkün. Peki bu bağlantı türlerinin arasında ne fark var, hangisini kullanmalısınız?
VGA
Video Graphics Array (VGA) en eski bağlantı standartlarından bir tanesi ve birçok cihazda halen kullanılıyor. VGA kablosu, kırmızı, yeşil, mavi, yatay eşitleme ve dikey eşitleme verilerini taşır. 15 pinden oluşan soket, cihaza iki vidayla sıkı biçimde bağlanır.
VGA'nın yerini bugün çoğunlukla DVI ve HDMI bağlantıları almış bulunuyor.
RCA
Kırmızı, beyaz ve sarı bağlantılardan oluşan ünlü RCA konektörü, onu popüler hale getiren Radio Corporation of America'nın adını almıştı. 480i veya 576i çözünürlüğe kadar video taşıyabilen kablolar, VGA gibi bugün yerini dijital DVI ve HDMI bağlantılarına bıraktı.
DVI
Digital Display Working Group, VGA'nın çıkışının ardından yaklaşık 10 sene sonra DVI'ı ortaya çıkardı. 1999'da tanıtılan DVI (Digital Visual Interface), sıkıştırılmamış dijital videoyu şu üç moddan biriyle taşıyabiliyor:
DVI-I (integrated - entegre) dijital ve analogu
aynı konektörde birleştirir.
DVI-D (dijital) sadece dijital sinyali
destekler.
DVI-A (analog) sadece analog sinyali
destekler.
DVI-I ve DVI-D'nin single-link ve dual-link versiyonları bulunur. Single-link 60Hz'te 1920x1200 çözünürlüğünü desteklerken, dual-link'te çözünürlük 60Hz'te 2560x1600'e çıkabilir. DVI-A modunda analog bağlantıları desteklediğinden, DVI bağlantısına sahip cihazlar geriye yönelik destek sunabilir.
Mini DVI
2006'dan beri kullanılan Mini DVI, Apple tarafından mini VGA yerine kullanılmıştı. PowerBook G4, Intel tabanlı iMac'lerde, Macbook'larda ve Xserve'de rastlanan Mini DVI, dual-link bağlantıları desteklemediği için 1920x1200 veya aşağısıyla kısıtlıydı.
HDMI
High Definition Media Input veya HDMI, patentli ancak çok başarılı bir ses ve video aktarma arayüzü. Sony, Sanyo ve Toshiba gibi bir üretici grubu tarafından geliştirilen HDMI, sıkıştırılmamış video ve sıkıştırılmamış veya sekiz kanal sıkıştırılmış sesi monitörlere, TV'lere, DVD veya Blu-ray'lere aktarabiliyor.
HDMI 1.4 24-bit 192kHz sıkıştırılmamış sesi ve 4096x2160 (4K) çözünürlüğe kadar videoyu taşıyabiliyor. DVI ile aynı video formatlarını kullanan HDMI, bir dönüştürücü yoluyla DVI ile uyumlu hale getirilebiliyor. Sinyal dönüşümü gerekmediğinden HDMI ile DVI arasında kalite kaybı yaşanmıyor. Bununla birlikte DVI'ın ses aktarımını desteklemediğini hatırlatalım.
DisplayPort
Video Electronics Standards Association (VESA) tarafından geliştirilen DisplayPort, ses ve video taşıyabiliyor, dolayısıyla HDMI'a benzer bir işleve sahip. DisplayPort 1.4, 60Hz'te 8K (7680 x 4320) video aktararak HDMI 1.4'ü bile geçiyor. HDMI aksine DisplayPort, daha çok cihazları monitörlere bağlamak için geliştirildi.
Mini DisplayPort (MDP)
Apple, MacBook ve iMac'lerindeki mini DVI portlarını zaman içinde Mini DisplayPort ile değiştirdi. MDP Apple tarafından geliştirilmiş olsa da, VESA'nın 2009'da çıkan DisplayPort 1.2 tanımlamalarından faydalanıyor.
Thunderbolt
Thunderbolt, çevrebirimleri bilgisayarlara bağlamakta kullanılıyor. İlk olarak Intel tarafından geliştirilen standart, Apple tarafından 2011'de MacBook Pro modellerinde kullanıldı. Thunderbolt'un DisplayPort'a göre önemli bir avantajı, yüksek hızda veri transferi yapabilmesi.